Brazilci ve svém druhém zápase na MS vyzvou Švýcary, Korea se střetne s Ghanou

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Brazilci ve svém druhém zápase na MS vyzvou Švýcary, Korea se střetne s Ghanou
Brazilci ve svém druhém zápase na MS vyzvou Švýcary, Korea se střetne s Ghanou
Brazilci ve svém druhém zápase na MS vyzvou Švýcary, Korea se střetne s GhanouProfimedia
Fotbalisté Brazílie v pondělí nastoupí v Kataru ke svému druhému zápasu na turnaji, přičemž budou chtít navázat na úvodní výhru nad Srbskem (2:0). Jejich soupeřem budou Švýcaři, kteří do světového šampionátu vstoupili stejně jako Brazilci vítězně, když dokázali porazit 1:0 Kamerun. Srbové se tak s africkým výběrem utkají o naději na postup do osmifinále. Ve skupině H se divákům představí Jižní Korea s Ghanou a celý pondělní program uzavře zápas Portugalska s Uruguayí.

Brazílie si může zajistit osmifinále

Brazílie vstoupila do turnaje čtvrteční výhrou 2:0 nad Srbskem. Kvůli poraněným vazům v kotníku ale přišla minimálně do konce skupinové fáze o kanonýra Neymara. "Mohli bychom se o něm bavit několik dní. Je to náš nejlepší hráč. Máme ale i další hráče, kteří hrají na stejné úrovni. Naši obránci často vtipkují, že je jim líto našich soupeřů, protože v útoku máme spoustu variant," citovala agentura Reuters záložníka Casemira.

Švýcaři načali šampionát vítězstvím 1:0 nad Kamerunem. Proti pětinásobným mistrům světa se na závěrečném turnaji postaví potřetí. V obou předchozích případech, v letech 1950 a 2018, s nimi remizovali (2:2 a 1:1). "Proti Brazílii musíme být v obraně ještě lepší," prohlásil trenér výběru země helvétského kříže Murat Yakin.

Brazílie se může probojovat s předstihem mezi 16 nejlepších mužstev, pokud zvítězí a Srbsko vyhraje, nebo alespoň remizuje s Kamerunem. Naopak Švýcarsko vedle vlastního triumfu potřebuje remízu či výhru afrického celku.

Sestřih zápasu Brazílie – Srbsko (2:0)
Livesport

Přehled zápasu Brazílie – Švýcarsko + audiokomentář (17:00)

Souboj o naději na postup

Srbsko se s Kamerunem dosud utkalo pouze v přípravném duelu v roce 2010, kdy Afričany porazilo 4:3. Balkánská země prohrála na MS třikrát po sobě, Kamerun dokonce osmkrát. "Nejvyšší úroveň je nekompromisní. Nemáme už žádný další prostor na chyby. Ty, které jsme udělali proti Švýcarsku, se nebudou opakovat," konstatoval trenér Kamerunu Rigobert Song.

Napravit dojem z prvního utkání chce i Srbsko. "Druhý poločas jsme proti Brazílii odehráli s přílišným respektem. To nás stálo dobrý výsledek. Vzdali jsme se příliš brzy, což pro tuhle generaci nebylo v minulosti typické. Proti Kamerunu uvidíte jiný tým," slíbil kouč Dragan Stojkovič.

Sestřih zápasu Kamerun – Švýcarsko
Livesport

Přehled zápasu Kamerun – Srbsko + audiokomentář (11:00)

Dotáhne Son Korejce k výhře?

Korea i Ghana nutně potřebují zvítězit. Africký celek čeká na světovém šampionátu na výhru pět zápasů. "Musíme zvítězit, jsme pod tlakem, ale to oni také. Máme ke Korejcům respekt, ale víme, že se s nimi můžeme měřit," uvedl trenér Ghaňanů Otto Addo.

Korejci třikrát za sebou neinkasovali, na světovém šampionátu ale vyhráli jediný z posledních 10 duelů. Jejich hlavní hvězdou je ofenzivní záložník Tottenhamu Son Hung-min, který kvůli nedávné operaci v obličeji hraje s ochrannou maskou.

"Máme respekt ke skvělému týmu Ghany, která má velmi šikovné a rychlé hráče. Je potřeba, abychom měli hru co nejvíc pod kontrolou. Tlak necítím a přál bych si, aby to tak stejně měli hráči. Abychom předvedli naši hru," uvedl portugalský trenér Korejců Paulo Bento.

Sestřih zápasu Portugalsko – Ghana (3:2)
Livesport

Přehled zápasu Jižní Korea – Ghana + audiokomentář (14:00)

Posledním zápasem dne je duel mezi Portugalskem a Uruguayí, ve kterém se Jihoameričané pokusí napravit dojem z úvodního zápasu, to hráči z Pyrenejského poloostrova si mohou zajistit účast v osmifinále. Tomuto zápasu se věnujeme podrobněji v rubrice Zápas dne.