Brazílie je jedním z favoritů na titul, nepochybuji o tom, říká legenda Jairzinho

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Brazílie je jedním z favoritů na titul, nepochybuji o tom, říká legenda Jairzinho
Brazílie je jedním z favoritů na titul, nepochybuji o tom, říká legenda Jairzinho
Brazílie je jedním z favoritů na titul, nepochybuji o tom, říká legenda JairzinhoProfimedia
Mistrovství světa ve fotbale 2022 se blíží a brazilská redakce Livesportu měla exkluzivní možnost popovídat si s Jairzinhem (77), "Hurikánem" zlatého brazilského národního týmu na mistrovství světa v Mexiku v roce 1970. Bývalá legenda je spolu s Alcidesem Ghiggiem a Justem Fontainem jedním ze tří hráčů, kteří skórovali ve všech zápasech na jednom mistrovství světa.

Jaká jsou vaše očekávání od týmu na blížícím se mistrovství světa, Mají Brazilci předpoklady k vítězství?

"Brazílie je jedním z favoritů na titul, o tom nepochybuji. Nevidím žádný jiný tým, který by nám naháněl strach, kromě těch tradičních. Máme dobré mužstvo, kvalitní hráče a velmi dobrého trenéra. Moje očekávání jsou jen ta nejvyšší a ano, opět se můžeme stát šampiony."

Myslíte si, že národní tým už není závislý na Neymarovi?

"S tím, že jsme závislí na jednom hráči, opravdu nesouhlasím. Hráč sám bez týmu nic nezmůže. To se nám stalo v roce 1970. Všichni mluvili o Pelém, ale velkým tahounem byl Jairzinho, spolu s Rivellinem, Tostaem, Gérsonem. Byli jsme parťáci, tým, takže i díky tomu mohl Pelé také zazářit."

Jaký máte pocit z brazilské generace pro toto mistrovství světa?

"Je to pocit naprosté důvěry a podpory, aby tato skupina, která zde je, mohla z Brazílie opět udělat šampiony a stát se týmem, který okouzlí fanoušky a sjednotí brazilský lid."

Jaké jsou vaše nejkrásnější vzpomínky na vítězné mistrovství světa z roku 1970? 

"Nejvíce mě zaujala náklonnost a přivítání, které nám Mexičané připravili, protože Botafogo bylo brazilským týmem, který hrál v Mexiku nejčastěji, a my jsme tam podnikli několik výletů. V Mexiku už jsme byli známější a místní se postavili na naši stranu, povzbuzovali nás a fandili nám. Měli jsme prostě úžasné mužstvto. Brazílie nikdy nenasadila tým s pěti desítkami a díky Bohu se nám to podařilo. Pro mě je to jeden z nejlepších týmů v historii Brazílie."

Věřil jste, že svými výkony ovládnete turnaj? 

"Mým cílem bylo dostat se do finále, což se také stalo. Přispěl jsem k tomu spolu se všemi svými parťáky a je vidět, s jakou láskou na nás lidé vzpomínají. Když poskytnu takový rozhovor, je to uznání od všech. V tomto týmu byl známý pouze Pelé, ale do historie se zapsal každý. Hrál tu například Jairzinho, který dal gól v každém utkání."

Proč si myslíte, že Brazílie od roku 2002 nikdy nevyhrála mistrovství světa?

"V roce 1970 jsme všichni hráli v Brazílii. Dnes hrajeme každý v jiné zemi, což vede k neporozumění, mimo jiné i proto, že příprava je tak krátká. Tým nelze vyladit během dvou nebo tří týdnů. Potřebujete čas, potřebujete být spolu. Myslím, že právě to brazilskému týmu chybí. A není to proto, že jiné země dosáhly pokroku. Je to proto, že nemáme tolik času na trénink jako tyto týmy."

Éra Titeho se chýlí ke konci. Souhlasíte s tím, že by národním tým vedl zahraniční trenér? 

"Nesouhlasím se zahraničním trenérem. Nevědí o nic víc než my, v Brazílii máme plno skvělých trenérů s velkými znalostmi. Je jen nutné, aby ten, kdo má na starosti fotbal, udělal to nejlepší rozhodnutí a určitě budeme dobře vedeni."