Brazílie – Jižní Korea pohledem dat. Korejci hrozí ze vzduchu, mají silné individuality

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Brazílie – Jižní Korea pohledem dat. Korejci hrozí ze vzduchu, mají silné individuality
Korejci udeřili ze vzduchu dvakrát proti Ghaně.
Korejci udeřili ze vzduchu dvakrát proti Ghaně.Profimedia
To, že se ve vyřazovací části mistrovství světa v Kataru objeví hned tři týmy z asijské kvalifikace, čekal asi jen málokdo. Austrálie dokázala postoupit z kvarteta s Francií a Dánskem, Jižní Korea to samé zvládla v konkurenci Portugalska a Uruguaye a Japonci svou skupinu dokonce ovládli, když za sebou nechali výběry velmocí Španělska a Německa.

Po sobotním vyřazení Austrálie v utkání proti Argentině si o čtvrtfinále zahrají také zbylé dva asijské týmy. Zatímco Japonsku se proti Chorvatsku přisuzují celkem slušné šance na postup, Jižní Korea se postaví favorizované Brazílii a příliš se s ní nepočítá.

Analýza datových expertů z 11Hacks ukazuje, že nejvyšší počet šancí si Korejci vytvářejí z obou křídelních prostorů, přičemž velmi nebezpeční jsou především z toho levého. Jedním z nejdůležitějších mužů výběru kouče Paula Benta je levý bek Kim Jin-Su z Jeonbuku, který je jedním z nejčastěji centrujících hráčů na turnaji.

Přehled utkání Brazílie – Jižní Korea

Za zápas tímto způsobem pošle do vápna soupeře průměrně pět míčů, tedy stejně jako Borna Sosa z Chorvatska a Antonee Robinson z USA. Aktivnější byl v tomto ohledu jedině Němec David Raum, jenž na turnaji zanechal velmi dobrý dojem.

 Jin-Suovy centry jsou navíc velice přesné a tvoří jimi kvalitní střelecké příležitosti. V metrice očekávaných asistencí jsou mezi krajními beky lepší už pouze Američan Sergino Dest, Thomas Meunier z Belgie a již zmíněný Raum. Ani jeden z nich už ale své statistiky na turnaji nevylepší.

Obrovský pozor si Brazílie musí dát na standardní situace. Jejich exekuci má na starosti především hvězdný Son Heung-Min, kterého doplňuje 21letý ofenzivní záložník španělské Mallorcy Lee Kang-in. Na straně příjemců pak vynikají především tři jména – stopeři Kim Min-Jae s Kimem Young-Gwonem a hrotový útočník Cho Gue-Sung. Právě tihle tři se do zakončení dostávají nejčastěji.

Opora z Neapole budí respekt

Korejci mají osmou nejvyšší celkovou úspěšnost hlavičkových soubojů na turnaji. Ještě víc vynikají v úspěšnosti defenzivních vzdušných soubojů, v nichž jsou šestí nejlepší. V těch ofenzivních si drží 10. příčku. Ve finální třetině hřiště navíc jejich hráči skvěle čtou hru a mají v těchto prostorech dokonce nejvyšší úspěšnost při sbírání odražených míčů. Brazílie naproti tomu vypadá ve vzduchu zranitelně. Například úspěšnost defenzivních hlaviček má ze všech týmů nejnižší.

Sympatické výsledky má Jižní Korea také v několika dalších datových metrikách. Pokud tým na soupeřově polovině ztratí míč, vyhraje jej zpět do 10 sekund v 24,50 % případů, což je šestý nejlepší výsledek turnaje. Brazilci jsou na tom s efektivitou presinku podobně, zatím se drží o jednu pozici nad svým osmifinálovým soupeřem.

Pořadí podle úspěšnosti získání míče do 10 vteřin poté, co tým na soupeřově polovině ztratí míč.
Pořadí podle úspěšnosti získání míče do 10 vteřin poté, co tým na soupeřově polovině ztratí míč.11Hacks / Livesport

Zahrozit umějí Korejci také z brejků. Zatím jich na turnaji zaznamenají průměrně čtyři na zápas, čímž se řadí na šesté místo za Německo, Francii, Portugalsko, Brazílii a Írán.

Jejich výraznou individiualitou je stoper Min-Jae. Hráč italské Neapole je zatím jedním z nejdominantnějších obránců celého šampionátu. Vyhraje 85,71 % svých hlavičkových soubojů, získá velký počet míčů a zatím ani jednou nefauloval. Vedle toho je výborný v rozehrávce a dokonale tak replikuje své výkony z klubové scény.

Kim-Jaeho schopnosti budou ještě víc než kdy jindy potřeba na obou stranách hřiště. Postup do osmifinále si jeho tým zajistil gólem v nastavení proti Portugalsku, to ovšem nastoupilo v kombinované sestavě. A Brazílie vyběhne v plné síle…