Být trenérem Chelsea je dost nejistá záležitost. Poznali to Mourinho, Sarri i Tuchel

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Být trenérem Chelsea je dost nejistá záležitost. Poznali to Mourinho, Sarri i Tuchel

Být trenérem Chelsea je dost nejistá záležitost. Poznali to Mourinho, Sarri i Tuchel
Být trenérem Chelsea je dost nejistá záležitost. Poznali to Mourinho, Sarri i TuchelProfimedia
Fotbalová Chelsea sice má nového majitele, ale vypadá to, že bezohledná strategie bývalého vlastníka Romana Abramoviče (55), pokud jde o najímání a propouštění manažerů, zůstala na Stamford Bridge zachována.

Tři měsíce poté, co konsorcium v čele s Američanem Toddem Boehlym dokončilo převzetí Chelsea za 4,25 miliardy liber (asi 120 miliard korun), byl Thomas Tuchel (49) propuštěn.

Stejně jako řada jeho předchůdců i Tuchel dokázal pro Chelsea získat několik trofejí. Jen čtyři měsíce po svém nástupu v roce 2021 vyhrál Ligu mistrů. Ukázalo se však, že ani takový úspěch není zárukou delšího působení v západolondýnském klubu.

Zde je seznam posledních šesti manažerů Chelsea a okolností jejich odchodů.

JOSÉ MOURINHO (červen 2013 - prosinec 2015)

Mourinho po návratu na Stamford Bridge získal s Chelsea titul v Premier League a také Ligový pohár. Hned v následující sezoně to ale s portugalským trenérem začalo jít z kopce.

Po sérii devíti porážek v 16 ligových zápasech se Chelsea ocitla na 16. místě tabulky, jeden bod nad sestupovými příčkami. Navíc se zdálo, že si Mourinho nerozumí s nejlepšími hráči, jako jsou Eden Hazard a Diego Costa.

Po jeho posledním zápase na lavičce Chelsea, prohlásil, že hráči jeho práci "znehodnotili".

GUUS HIDDINK (prosinec 2015 - červen 2016)

Populární Holanďan byl jmenován dočasným manažerem, podobnou roli plnil už v roce 2009 po vyhazovu Luize Felipeho Scolariho.

Podařilo se mu stabilizovat klub, a ten v Premier League rázem držel dvanáctizápasovou sérii neporazitelnosti. I tak Chelsea nedokázala skončit výše než na 10. místě. Na konci sezony odešel v dobrém.

ANTONIO CONTE (červenec 2016 - červenec 2018)

Italský trenér se zdál být ideální volbou pro oživení Chelsea a nezklamal.

Ve své první sezoně vyhrál Premier League a FA Cup, nicméně Chelsea si nedokázala udržet takovou úroveň a v následujícím ročníku skončila pátá, což znamenalo neúčast v Lize mistrů.

Conte se po většinu sezony 2017-18 tvářil nespokojeně. Stěžoval si na nedostatek investic do týmu a několik týdnů před začátkem nové sezony byl propuštěn.

MAURIZIO SARRI (červenec 2018 - červen 2019)

Sarri odstartoval své působení v Chelsea skvěle. Prvních dvanáct zápasů v Premier League neprohrál, což znamenalo rekordní sérii, díky které si získal část skeptických fanoušků. Mezi těmi nejvěrnějšími však nikdy oblíbený nebyl.

Jeho taktika "Sarriball" byla často kritizována jako matoucí pro hráče, přesto Chelsea skončila třetí a ve finále Evropské ligy porazila Arsenal.

Sarriho odchod byl relativně harmonický, protože převzal Juventus, zatímco Chelsea zaměstnala dřívější tvář klubu Franka Lamparda.

FRANK LAMPARD (červenec 2019 - leden 2021)

Nejlepší střelec v historii mužstva byl ideální volbou na post manažera, přestože měl poměrně málo zkušeností.

Lampard, který byl omezený klubovým zákazem přestupů, dal šanci mladým hráčům a dokázal zajistit umístění v první čtyřce Premier League.

V následující sezoně se zdálo, že se Chelsea navzdory některým významným podpisům propadá. Když byl v lednu propuštěn, nebylo s ním zacházeno tak, jak by se na klubovou legendu slušelo.

THOMAS TUCHEL (leden 2021 - září 2022)

Zatímco fanoušci byli Lampardovým odchodem šokováni, Abramovič jednal rychle a najal Němce, který dovedl PSG do finále Ligy mistrů, než s klubem vypadl.

Jeho vliv na tým byl nečekaně velký, protože Chelsea se o čtyři měsíce později dostala do finále Ligy mistrů a porazila Manchester City.

V následující sezoně vyhrál mistrovství světa klubů FIFA, ale na domácí scéně se nedokázal vyrovnat Manchesteru City a Liverpoolu.

Během nevyrovnaného začátku nové sezony vypadal navzdory obrovským investicím do týmu roztrpčeně, nicméně jeho odchod byl pro mnohé velkým překvapením.