Bývalý hráč MLB pomáhá sportovcům s penězi. Najděte si dobrý tým a hodně se ptejte, radí

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Bývalý hráč MLB pomáhá sportovcům s penězi. Najděte si dobrý tým a hodně se ptejte, radí

Aktualizováno
Bývalý hráč MLB pomáhá sportovcům s penězi. Najděte si dobrý tým a hodně se ptejte, radí
Bývalý hráč MLB pomáhá sportovcům s penězi. Najděte si dobrý tým a hodně se ptejte, radíProfimedia
V roce 2009 si ho Detroit Tigers vybrali jako jednoho z nejlepších hráčů na každoročním draftu. Nyní, o 13 let později, Jacob Turner (31) nachází svůj domov spíše v kanceláři než na baseballovém hřišti, ale k lesku obklopujícímu sportovní hvězdy má pořád blízko. Pomáhá sportovcům, kteří přišli k náhlému bohatství ve velmi mladém věku, dobře využít jejich peníze a najít smysl života pro léta po skončení sportovní kariéry. "Když jsem podepsal smlouvu a přišel k velkému množství peněz, rozhodl jsem se, že musím zjistit, jak s nimi hospodařit, koho mám mít ve svém týmu. Postupem času se z 'chci a musím to vyřešit' stalo 'mohu pomoci ostatním lidem to vyřešit'," říká v rozhovoru pro Livesport Zprávy.

Tigers vás vybrali jako devítku draftu a podepsal jste smlouvu, která vám zaručovala 5,5 milionu dolarů. Co to udělá s osmnáctiletým klukem?

"Z člověka s pár stovkami dolarů na účtu jsem se rázem stal milionářem. Je to určitě jedinečný pocit. Pro osmnáctiletého člověka je největší výzvou orientovat se v tom, co nezná. Snažíte se kolem sebe vybudovat tým a se pochopit, jak se odměnit za všechnu tu práci, ale zároveň si dáváte pozor, abyste peníze nerozfofrovali."

Musíte v té době bojovat s takzvaným syndromem podvodníka? Jinak řečeno - říkáte si, jestli jste opravdu tak dobrý, abyste dostal takovou smlouvu?

"Rozhodně. Vzpomínám si, že když jsem poprvé podepsal smlouvu, čekalo mě něco, čemu se říká Instruktážní liga. Vezmou nově draftované kluky a odvezou je do společného tréninkového komplexu. Vzpomínám si, že jsem nadhazoval proti klukům, kteří byli špičkoví vysokoškolští sportovci a byli draftováni až po mně, zatímco já jsem byl vybraný z docela malé střední školy v St. Louis ve státě Missouri. Neměli jsme tam moc dobré baseballové týmy, takže konkurence, proti které jsem hrál, byla dost nízká. Teď jsem šel do profesionálního sportu a hrál jsem proti skvělým vysokoškolákům... K vaší poznámce, přemýšlel jsem: Jsem tak dobrý, jak si tým myslí, že jsem? Ale člověk si docela rychle uvědomí, jaké má schopnosti, a ví, že týmy jsou při rozhodování chytré a důsledné."

Co byste s těmi penězi udělal teď, když se ohlédnete zpět? Respektive co jste tehdy udělal špatně?

"Naštěstí nebyla spousta věcí, které jsem udělal špatně. Kdybych se mohl vrátit zpátky, upřímně řečeno bych trochu víc povolil otěže. Měl jsem problém ty peníze vůbec utratit, protože jsem se soustředil na to, abych rychle nepřišel na mizinu. Spousta rozhovorů, které teď vedu se svými klienty, se týká mé tehdejší situace: Na tyhle peníze jste opravdu tvrdě dřeli, pojďme se ujistit, že najdeme způsob, jak je můžete použít, abyste si díky nim užili, co máte rádi. Je v pořádku utrácet, peníze jsou nástroj."

Zajímal jste se o finance vždycky, nebo jste k tomu došel až během hráčské kariéry?

"Řekl bych, že mě vždycky zajímalo, jak funguje svět - jak lidé vydělávají peníze, jak vznikají firmy. Když jsem podepsal smlouvu a přišel k takovému množství peněz, rozhodl jsem se, že musím zjistit, jak s nimi hospodařit, koho mám mít v týmu. Během své cesty v profesionálním baseballu jsem si opravdu zamiloval osobní finance a pomáhání úspěšným lidem řídit a určovat, jak vypadá jejich úspěch. Z 'chci a potřebuji to vyřešit' se stalo 'mohu pomoci ostatním lidem, aby to vyřešili'."

Sport je do jisté míry show. Má "dobrý příběh" pro sportovce větší hodnotu, pokud jde o jeho finanční možnosti? Hráč, který je stejně kvalitní, ale možná méně zajímavý, může být placen méně.

"Určitě, značky vždy hledají dobrý příběh. Myslím, že spousta sportovců ho má, ale záleží také na tom, jak a jestli ho chtějí vyprávět. Znám spoustu hráčů baseballu, kteří nechtějí mluvit o tom, co se děje mimo hřiště. Prostě mají takovou povahu. Možná jsou skvělí hráči, ale nedostávají kvůli tomu tolik příležitostí mimo svůj sport."

Jaké největší chyby dělají mladí sportovci po podpisu své první profesionální smlouvy?

"Dost se neptají. Přeci jen přicházejí do situace, ve které nejsou odborníky. Musí klást otázky, obklopit se správnými lidmi, být pokorný. Taková moje jednoduchá mantra zní: Nevíte, co nevíte."

Jaký je nejčastější důvod, proč se na vás sportovci obracejí s prosbou o pomoc s financemi?

"Hodně z toho je velmi specifické, životní cyklus sportovce přináší spoustu jedinečných věcí. Ať už jde o způsob investování, přesné vyhranění toho, jak o penězích přemýšlíme... Protože jejich cesta je velmi odlišná od cesty někoho, kdo pracuje v korporátu 35 let a pak jde do důchodu. Na mě se obracejí, protože vědí, že mám osobní zkušenost podobnou té jejich, dokážu takříkajíc mluvit stejným jazykem."

Když mluvíme o sportovcích a penězích, vždycky si vzpomenu na Shaqa - vyprávěl o tom, že celý svůj první milionový šek utratil za jeden den, že poté, co ho vytrejdovali, utratil v novém městě 70 tisíc dolarů večer ve Walmartu... Přesto je teď úspěšným podnikatelem a obchodníkem. Jak se člověk může tak dobře dostat od jednoho k druhému?

"Shaquile O'Neill je skvělým příkladem obou konců spektra - od utracení celého svého prvního šeku, kdy o penězích nic nevěděl, až po více než 20 podnikatelských záměrů. Udělal dobré rozhodnutí, které by měla udělat spousta sportovců, a našel si kolem sebe dobrý tým lidí z oblasti financí. Lidí, kteří mu skvěle poradili. Někdy se člověk učí tím, že dělá chyby, ale pokud má kolem sebe správný tým, nemusí se tyto chyby stupňovat a z dlouhodobého hlediska nadělat větší paseku."

Myslíte si, že někdy sportovcům chybí pochopení pro to, co dělat po skončení sportovní kariéry? Jsou hráči, kteří končí v 35 letech a říkají si: Co teď? Jediné, co umím, je dělat můj sport.

"Musíte pochopit, že sportovci, kteří odcházejí do důchodu ve 30-40 letech, vložili do svého sportu dvě desetiletí soustředění. Den co den přemýšleli o tom, jak se zlepšit v tom, co dělali. Proces přechodu z takové rutiny k něčemu jinému může být velmi těžký. Něco, v čem by se sportovci měli zlepšit - a k čemu je vždycky nabádám - je najít si věc, ve které můžou být dobří po skončení kariéry, zatímco ta kariéra ještě pokračuje. Samozřejmě se soustředíte na svůj sport, na to hlavní, ale jako sportovec máte otevřené dveře k zajímavým příležitostem. Třeba vás zajímají nemovitosti, investiční bankovnictví, vždycky se najde někdo, s kým si o tom můžete promluvit. Prostě pochopte, že existuje i život mimo sport."

Jaké jsou podle vás nejlepší investice pro mladé sportovce?

"Nemyslím si, že je chytré přemýšlet o jednotlivých investičních příležitostech, spíše vymyslet, jak si vytvořit dlouhodobou strategii. Největším požehnáním pro sportovce je, že k penězům přicházejí ve velmi mladém věku. Ale má to i druhou stranu - pokud k těmto penězům přijdete v 18, 21 letech, váš život se v příštích deseti letech hodně změní. A taky nevíte, kde budete za pár let, musíte přemýšlet, jak se zabezpečit na dlouhou dobu."

Mnoho lidí nachází nové investiční příležitosti v kryptoměnách či "fanouškovských tokenech". Jaký je na to váš názor?

"Je velký rozdíl mezi investováním a spekulací. Investování je něco, o čem víte, že v průběhu času poroste - akciový trh má své vzestupy a pády, ale za sto let jsme viděli, že zdravě roste. Tyto nové spekulativní investice vypadají sexy, moderně, ale nevíte, co se s nimi stane. Mohou být homerunem, ale také totálním strikeoutem, když použiju termíny ze svého sportu. Musíme investovat dlouhodobě, a pokud chceme trochu spekulovat, musíme vědět, kolik peněz na to můžeme alokovat."

Takže takříkajíc: investovat peníze, o které vám téměř nevadí přijít?

"Ano, musíte si uvědomit, že tyto druhy investic mohou vyletět na stonásobek stejně dobře jako spadnout na nulu. A s tím musíte být smířeni."

Je nějaká sportovní hvězda, kterou byste dal za vzor mladým sportovcům, někdo, kdo měl ve své kariéře velmi "zdravý" vztah k penězům?

"Myslím, že nemůžu říct jen jedno jméno, takových lidí je naštěstí hodně. Hodně slyšíme o hvězdách NBA, jako jsou LeBron James, Steph Curry, Kevin Durant, skutečných velkých superhvězdách. Ale jsou lidé, kteří nedosahují jejich úrovně proslulosti, ale přesto mají velké úspěchy ve sportovní kariéře a zároveň v podnikatelských záměrech. A mnohdy to dokážou skloubit dohromady - máme klienty, kteří zkoušeli přejít do vedení svých týmů nebo se stát komentátory ještě v době, kdy hráli, a myslím, že jim to dobře vyšlo."

Společnost JL Strategic Wealth, LLC je registrovaným investičním poradcem se sídlem ve státě Missouri. JL Strategic Wealth poskytuje investiční poradenství a související služby klientům po celé zemi. Společnost JL Strategic Wealth bude udržovat všechny příslušné registrace a licence vyžadované jednotlivými státy, ve kterých společnost JL Strategic Wealth případně podniká. Společnost JL Strategic Wealth poskytuje individualizované odpovědi osobám v daném státě pouze po splnění všech regulačních požadavků nebo na základě příslušné státní výjimky nebo vyloučení.