Češi v Berlíně dospali brzké vstávání a pak si zatrénovali v zápasové hale

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Češi v Berlíně dospali brzké vstávání a pak si zatrénovali v zápasové hale

Českou reprezentaci čeká v neděli od 20:45 osmifinále proti Řecku.
Českou reprezentaci čeká v neděli od 20:45 osmifinále proti Řecku.Profimedia
První a zároveň poslední trénink absolvovali čeští basketbalisté po ranním leteckém přesunu z Prahy do Berlína v zápasové Mercedes-Benz Areně. Právě tam v neděli od 20:45 nastoupí v osmifinále EuroBasketu proti Řecku. V sobotu večer i v neděli dopoledne už se budou kvůli programu play off připravovat v Max-Schmeling-Halle. Přestože po brzkém ranním vstávání by trenér Ronen Ginzburg trénink v Berlíně raději zrušil, byl jeho tým v naplánovaný čas 17:00 na palubovce.

"Cesta proběhla úplně v pohodě podle plánu. Jsme v národním týmu zvyklí na brzké vstávání a cestování. Bylo dobré, že z letadla jsme nastoupili přímo do autobusu, který nás odvezl do hotelu. Dopoledne jsme měli volnější, pak lehký oběd a potom měli kluci čas si ještě zdřímnout, než jsme jeli na trénink. Sice jsme ho původně neměli úplně v plánu, ale protože je jediný, který můžeme mít v aréně před nedělním zápasem, tak jsme chtěli, aby tady kluci byli a opticky věděli, do čeho jdeme. Vyzkoušeli si obroučky, palubovku a prostředí," řekl asistent trenéra Jan Pospíšil.

"Koše jsou určitě stejné jako ty v Praze, hala je opticky trochu jiná, širší. Je tu víc prostorů za postranními lajnami než za základními čarami. Je to moc pěkná aréna, která bude mít své kouzlo. Věřím, že na tenhle zápas přijde hodně domácích fanoušků a atmosféra bude. A samozřejmě doufám, že dojede hodně fanoušků z Česka, vzhledem k tomu, že je to sem kousek."

Sobotní dlouhý den před tréninkem, který bude až ve 21:00, si reprezentanti vyplní společnou procházkou. "Budeme tam muset udělat nějakou aktivační ne úplně basketbalovou věc, protože trénink máme naplánovaný až pozdě večer. Uděláme týmovou procházku v okolí hotelu, aby kluci nebyli celý den na pokoji. Určitě budeme mít nějaké video a začneme se bavit o Řecku," popsal.

"Je to těžký soupeř. Podle mě jsou jedním z top týmů na turnaji. Budeme se jednak dívat trošku do historie a podíváme se na zápas z loňska. Nejsou tam ti stejní hráči jako teď, ale nějaké základy tam určitě budou. Pak se určitě budeme inspirovat v těch zápasech, co na ně zkoušeli soupeři ve skupině. Budeme sledovat zápas s Chorvatskem, Itálií a tak dále. To byly zápasy, které měli poměrně vyrovnané."

Pospíšil je přesvědčený, že po čtvrtečním zranění bude hrát hvězda Řeků Giannis Antetokounmpo. "Myslím si, že se kolem toho udělal velký humbuk a ve finále šlo o nějakou rutinní záležitost. Navíc si ani nejsem jistý, že šlo o kotník, protože jsem viděl fotku s ledem na koleni. Věřím ale, že připraven bude."

Češi si s Antetokounmpem mohou zopakovat souboj z mistrovství světa v Číně 2019. "Tam nebyl v uvozovkách ještě tak dominantní a nebyl asi ještě zvyklý tak na FIBA basketbal. A myslím si, že teď poměrně vyrostl. Je to vidět na těch číslech, že už má přes dvě asistence na zápas, takže už to nebude takové svéhlavé a i díky tomu je dominantní hráč. Budeme se snažit ho tlačit do situací, v kterých není tak komfortní. Ať už to bude nějaká střelba z pole, z dálky. Budeme to muset řešit nějakým způsobem kombinací víc hráčů proti jednomu," dodal Pospíšil na adresu nejužitečnějšího hráče NBA z let 2019 a 2020.

Český tým ve čtvrtek od 17:30 bojoval proti Izraeli v Praze úspěšně o osmifinále a hráči přiznali, že ranní budíček nebyl příjemný. "Byl hodně náročný, už v šest hodin. Ještě když takhle hrajeme den předtím zápas, po kterém se aspoň mně osobně hůř usíná. Moc jsme se nevyspali, ale přiletěli jsme a dospali jsme to tady," uvedl pivot Martin Peterka. Oslava postupu podle něj byla střídmá.

"Byli jsme si lehce sednout na večeři, žádná velká párty do šesti," smál se. "Let trval asi pětatřicet minut. A bylo pohodlné, že nás hned odbavili, přímo na letištní plochu v Berlíně pro nás přijel autobus a kufry nám dovezli pak," podotkl Peterka, jenž přijel do známého prostředí, které poznal při působení v Braunschweigu. "Hala je super, znám ji, mám ji rád. Hráli jsme tu ligu, Final Four německého poháru. Těším se na zápas. Doufám, že dorazí hodně lidí z Čech, není to zase tak daleko."

Program play off EuroBasketu