Česko – Portugalsko. Poslední tři bitvy: nepolapitelný Ronaldo a Barošův konec

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Česko – Portugalsko. Poslední tři bitvy: nepolapitelný Ronaldo a Barošův konec

Ronaldo se častokrát stal katem české reprezentace.
Ronaldo se častokrát stal katem české reprezentace.Profimedia
Od památného čtvrtfinále mistrovství Evropy 1996, které Češi ovládli Poborského lobem, se národní tým utkal s Portugalci třikrát – a pokaždé odešel poražen. Ve dvou případech vstřelil vítězný gól Cristiano Ronaldo (37) a vždy se podepsal pod konec reprezentace na Euru. Což před zásadním soubojem o udržení v elitním patře Lize národů není úplně dobrá vyhlídka.

11. června 2008, Česko – Portugalsko 1:3

Nejrychlejší hráči: Rozehnal 28,57 km/h – Ronaldo a Almeida oba 29,42 km/h

Začátek soumraku nadějí na postup ze skupiny a obhajobu bronzových medailí z předchozího Eura. Po ubojované výhře nad Švýcarskem přišla ve druhém vystoupení na turnaji očekávaná porážka. Kouč Karel Brückner překvapivě posadil obra Kollera mezi náhradníky (poprvé po pěti letech), místo toho věřil Barošově dravosti. Po dvou rychlých gólech na obou stranách v úvodu nebylo dlouho jasné, kam se duel překlopí.

Češi už neměli ve středu pole Nedvěda, Rosického či Poborského, Brückner po zápase uznal, že soupeř byl herně někde jinde. Jeho skvělé individuality rozhodly: Ronaldo po Decově pasu v 63. minutě nedal přízemní střelou z 15 metrů Čechovi šanci. V závěru pak přihrál na další trefu. Češi v následujícím duelu zkolabovali s Turky a turnaj opustili.

Statistiky utkání

21. června 2012, Česko – Portugalsko 0:1

Střely na branku: 0:5

A znovu setkání na evropském šampionátu, tentokrát ve čtvrtfinále. Třebaže výsledek vypadá vyrovnaněji, rozdíl mezi oběma týmy byk v útočné fázi markantnější. Z úspěšné generace zůstali po Rosického zranění před utkáním v týmu jen brankář Čech a v útoku Baroš, ale ani on, ani nikdo jiný nedokázal za 90 minut hry trefit portugalskou branku. Na což po zápase neopomněl poukázat Ronaldo, jediný střelec tuhého boje.

Na svou chvíli musel trpělivě čekat. Svěřence Michala Bílka dvakrát po jeho pokusech zachránila tyč. Český trenér vsadil všechno na defenzivní kartu a hráčům se dlouho dařilo favoritovi hru znechutit. Jenže v 79. minutě se dostal k hlavičce Ronaldo a bylo po nadějích. Pár minut nato oznámil Baroš v kabině spoluhráčům, že to byl jeho poslední duel za Česko.

Statistiky utkání

9. června 2022, Portugalsko – Česko 2:0

Žluté karty: 4:2

Do dalšího vzájemného střetnutí uplynulo skoro přesně 10 let. A zatímco český tým ušel od té doby zajímavou cestu a pod koučem Jaroslavem Šilhavým se úplně proměnil, na straně soupeře zůstaly čtyři jistoty. Jeho obraně šéfoval Pepe, vpředu zlobil Ronaldo, Portugalci vyhráli a po utkání se opět nejvíc mluvilo o CR7, přestože tentokrát zůstal mimo listinu střelců.

V 51. minutě ostrým skluzem sestřelil Václava Jemelku, jenž pak byl rád, že může chodit po svých. Slovinec Jug však ikoně udělil za zákrok, který by normální smrtelník odskákal jasnou červenou kartou, pouze žluté napomenutí. A zápas? Domácí jej rozhodli dvěma rychlými trefami krátce po půlhodině hry a připravili Čechům první porážku v Lize národů.

Statistiky utkání