Česko – Řecko. Nebude to o jednom člověku, ale o celém týmu, ví Ginzburg

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Česko – Řecko. Nebude to o jednom člověku, ale o celém týmu, ví Ginzburg
Česko – Řecko. Nebude to o jednom člověku, ale o celém týmu, ví Ginzburg
Česko – Řecko. Nebude to o jednom člověku, ale o celém týmu, ví GinzburgProfimedia
Český tým čelí na EuroBasketu klíčové bitvě. V neděli od 20:45 se pokusí v osmifinále zaskočit favorizované Řecko. Jak ale zastavit Giannise Antetokounmpa (27)? "Eliminovat ho nejde, lze ho pouze zpomalit," říká o jednom z nejlepších basketbalistů současnosti asistent trenéra reprezentace Luboš Bartoň. "Ale není to jen o něm," dodává Ronen Ginzburg exkluzivně pro Livesport v berlínském hotelu Sheraton, kde momentálně sídlí česká reprezentace spolu s ostatními týmy, které postoupily do závěrečné fáze turnaje.

Postavení českého basketbalu se ve světě výrazně změnilo. Především úspěch na světovém šampionátu v roce 2019, na němž Tomáš Satoranský a spol. proklouzli senzačně, ale zaslouženě až do čtvrtfinále, postavil tuzemský národní tým do úplně odlišné role.

Utkání Řecko - Česko i s audikomentářem

Po úspěších začala jinak český tým vnímat i široká veřejnost, která postupem času od party s Janem Veselým či Vojtěchem Hrubanem očekává více. "Nemyslím si, že by nás větší tlak nějak ovlivnil," říká zamyšleně hlavní trenér reprezentace Ginzburg a dodává: "Tlak většinou cítíte v ofenzivě a my hrajeme ofenzivně pokaždé, dáváme hodně bodů, takže si nemyslím, že bychom byli nějak pod tlakem."

Asistent Bartoň však vidí rozdíl oproti předešlým turnajům úplně v něčem jiném: "Museli jsme se vypořádat s náročným letním programem, probíhala příprava na EuroBasket, do toho tu bylo FIBA okno s dvěma kvalifikačními duely na MS 2023… Ale s tím bojoval každý."

Největším problémem podle něj však bylo zranění Tomáše Satoranského. "S tím jsme se nikdy předtím potýkat nemuseli. Ukázalo nám to, jak moc pro nás znamená," poukazuje na důležitost nové akvizice Barcelony Luboš Bartoň.

Jak zastavit Giannise?

Aktuálně se národní tým připravuje v Berlíně na stěžejní zápas evropského šampionátu, který napoví, jak bude turnaj pro českou reprezentaci úspěšný. Proti Řecku bude Česko spíše outsiderem, zvláště pak, když nastoupí hvězdný Giannis Antetokounmpo. "Eliminovat ho nejde, lze ho pouze zpomalit," opakuje bývalý reprezentant Bartoň. "Doufáme, že ho donutíme dělat věci, ve kterých není nejlepší. Nebude to o jednom člověku, ale o celém týmu. O všech pěti hráčích na palubovce," věří současný trenér španělské Girony.

"Určitě bude mít své momenty, ty má ostatně vždycky, i proti těm nejlepším. V zápase s Ukrajinou, kterou já považuji na EuroBasketu za vynikající tým, nasázel 41 bodů," upozorňuje na kvality jedné z největších hvězd současného světového basketbalu. "Giannis sám zápas nevyhraje, mají další tři nebo čtyři skvělé hráče – Dorseye, Sloukase, Calathese. Není to jen o Giannisovi, ale jak říkal Luboš, musíme hrát opravdu dobře," dodává Ginzburg.

Český tým má s Řeckem relativně čerstvou a dobrou zkušenost, neboť loni v červenci v kanadské Victorii vyhrál ve finále olympijské kvalifikace 97:72 a poprvé od dob Československa se představil pod pěti kruhy. Tehdy však největší řecká hvězda ze zámořského Milwaukee Bucks nenastoupila.

Trůn pro favority s hvězdami

Zda se české reprezentaci podaří zastavit obrovského favorita v čele s 211 centimetrů vysokou hvězdou, napoví nedělní večer. Kdo další však míří za evropským basketbalovým trůnem? "Za mě jsou favorité na titul tři: Řecko s Giannisem, Srbsko s Jokičem a Slovinsko s Dončičem. Neříkám, že jsou nejlepší, ale mají dominantní hráče," má jasno Bartoň. 

"Něčeho pěkného může dosáhnout Německo, asi ne medaile, ale něčeho ano. Mají Wagnera, Schrodera, mohou překvapit," doplňuje na závěr izraelský trenér českého týmu.

Program play off EuroBasketu