Češky jako partnerský tým. Domácí Izrael si je vybral do skupiny už před losem ME

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Češky jako partnerský tým. Domácí Izrael si je vybral do skupiny už před losem ME
Češky jako partnerský tým. Domácí Izrael si je vybral do skupiny už před losem ME
Češky jako partnerský tým. Domácí Izrael si je vybral do skupiny už před losem ME@EuroBasketWomen
České basketbalistky budou hrát na červnovém mistrovství Evropy v jedné ze dvou základních skupin v Tel Avivu proti domácímu Izraeli, který si je vybral už před středečním losováním v Lublani jako takzvaný partnerský tým. Při losu bude výběr trenérky Romany Ptáčkové (55) zařazen do třetího koše a pozná další dva soupeře. Nasazení v pondělí zveřejnila mezinárodní federace FIBA.

Z nejvýše nasazené čtveřice připadají v úvahu jako možný protivník českého týmu Španělsko, Francie a Belgie, z druhého koše se nabízejí Turecko, Itálie a Řecko. Jisté je, že z druhého koše nemohou Češky narazit na druhého pořadatele Slovinsko a z prvního na Srbsko, které se stalo partnerským týmem Slovinek, v Lublani nicméně nebude s domácím celkem ve stejné základní skupině.

Šampionát se uskuteční od 15. do 25. června. Los v Lublani, kde šampionát vyvrcholí, je na programu ve středu od 17:00. České basketbalistky se představí na ME popatnácté za sebou.

"Netušila jsem, jestli bylo ve hře, že si nás Izrael vybere. Nevím, jestli si nás zvolili jako hratelného soupeře nebo z důvodů politických či jiných. Víme, že situace v Izraeli je náročnější po stránce bezpečnosti, a když jsme se o tom bavili, asi by byly státy z tohoto hlediska i náročnější. Anebo si nás zvolili kvůli dobrým vazbám obou federací," uvedla Ptáčková v tiskové zprávě České basketbalové federace. Předpokládá ale, že výběr se řídil i sportovním hlediskem. "Určitě si udělali skauting, vědí, že máme změněný a omlazený tým, takže i tohle bude hrát velkou roli," doplnila Ptáčková.

Česká federace musela izraelskou volbu posvětit. "Když jsme si s kolegy vyhodnocovali, kdo by mohl být ve čtvrtém koši, tak třeba na Maďarky bychom narazili neradi, a taky na Němky, které by mohly být posílené o sestry (Satou a Nyaru) Saballyovy, které nehrály kvalifikaci," konstatovala Ptáčková.

Izraelský tým odehrál kvalifikaci s jistotou postupu a ve skupině s Lotyšskem a Švédskem dvakrát zvítězil a dvakrát prohrál. "V kvalifikaci si jejich celek vedl velmi dobře. Shodou okolností den před tím, než nám Izraelci nabídli partnerství, jsem si pustila jeden jejich zápas s Lotyšskem, kde tým prohrál až v koncovce. Nebude to tedy nějaký obrovský outsider, hrají jiným stylem, pro nás nezvyklým a možná i nepříjemným. Víme, že ani ten čtvrtý koš nebude jednoduchý," podotkla Ptáčková.

Ve středu bude znát kompletní los a z prvního koše si nepřeje zejména Francii a Španělsko. "Takže Belgie by byla ideální, ale to by bylo už moc velké štěstí," uvedla Ptáčková. "A z druhého bych nerada Turkyně, které mají naturalizovanou Američanku a budou pod košem velmi silné a nepříjemné. A vedle nich by tam nemusela být ani Itálie," doplnila trenérka.

Nasazení zemí před středečním losem ME:

Koš 1: Španělsko, France, Belgie, Srbsko.

Koš 2: Turecko, Itálie, Řecko, Slovinsko.

Koš 3: Velká Británie, Černá Hora, Slovensko, Česko.

Koš 4: Maďarsko, Lotyšsko, Německo, Izrael.