Český postup! Siniaková smetla na BJK Gauffovou, Vondroušová přehrála Collinsovou

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Český postup! Siniaková smetla na BJK Gauffovou, Vondroušová přehrála Collinsovou

Aktualizováno
Český postup! Siniaková smetla na BJK Gauffovou, Vondroušová přehrála Collinsovou
Český postup! Siniaková smetla na BJK Gauffovou, Vondroušová přehrála CollinsovouProfimedia
České tenistky nečekaně snadno zvládly přímý souboj o postup ze skupiny finálového turnaje Billie Jean King Cupu a vyhrály 2:1. O vítězství nad favorizovanými Američankami rozhodly už po dvouhrách, v nichž Markéta Vondroušová (23) porazila 6:3, 6:3 světovou čtrnáctku Danielle Collinsovou (28) a Kateřina Siniaková (26) si poradila 7:6, 6:1 se světovou sedmičkou Cori Gauffovou (18). Američanky zkorigovaly konečné skóre v závěrečné čtyřhře, v níž Madison Keysová s Taylor Townsendovou porazily 6:3, 6:3 Karolínu Plíškovou a Karolínu Muchovou. V semifinále se Češky utkají se Švýcarkami.

Vondroušová - Collinsová 6:3, 6:3

Vondroušová, která minulý týden odehrála teprve druhý turnaj po půlroční pauze zaviněné zraněním zápěstí a na podniku ITF v Shrewsbury vyhrála dvouhru i čtyřhru, v duelu týmových dvojek porazila 6:3, 6:3 čtrnáctou hráčku světa Collinsovou. Američanka až ve svém šestém zápase v Billie Jean King Cupu poznala hořkost porážky.

Přitom Collinsová začala lépe a po brejku se ujala vedení 3:1. Ovšem Vondroušová neznervózněla a další servis už často chybující soupeřce nedarovala. Po zisku osmi gamů v řadě odskočila do vedení 6:3 a 3:0 a náskok už nepustila.

Američanka se snažila soupeřku několikrát zatlačit, česká tenistka se ale prezentovala výbornou obranou a Collinsová dál při důležitých úderech kazila. Vondroušová vyhrála za hodinu a dvanáct minut 6:3, 6:3.

"Bylo to hrozně těžký. Ona trošku měnila rytmus hry, zkoušela různý věci, takže to bylo takový zmatený. Ale věděla jsem, že do toho zase půjde a bude to těžký dohrát. Ona je skvělá hráčka a i když to chvílemi vypadalo, že už mi to dává, tak to tak nebylo a hrála do posledního míče," komentovala Vondroušová v pozápasovém rozhovoru pro Českou televizi.

"Cítila jsem se dobře. Člověk se s ní nedostane do rytmu a musí se soustředit na každý míč. Ale zůstala jsem klidná, i když mi to tam občas pozabíjela, čekala jsem na svou šanci. Už jsem s ní párkrát hrála a občas přiletí míč, který se nedá stihnout. Člověk se s tím musí poprat a vědět, že šance přijde a pak ji využít," dodala finalistka Roland Garros 2019.

Siniaková - Gauffová 7:6, 6:1

Rozhodující bod proti osmnáctinásobným šampionkám zařídila v druhé dvouhře Siniaková. Nejlepší deblistka světa v duelu tenistek, které se do Glasgow přesunuly z Turnaje mistryň v Texasu, porazila 7:6, 6:1 světovou sedmičku Gauffovou a na čtvrtý pokus si připsala její skalp.

Siniaková měla v prvním setu dvakrát výhodu brejku, ale pokaždé ji ztratila a za stavu 4:4 nevyužila dva brejkboly. Rozhodl tie-break, ve kterém se zápas zlomil. Česká hráčka v něm získala šest míčků v řadě a dostala se na koně.

Ve druhé sadě už Siniaková před zraky Billie Jean Kingové v hledišti dovolila finalistce letošního Roland Garros jediný game. Od stavu 1:1 vyhrála pět her za sebou a po hodině a 23 minutách zajistila Češkám druhý bod.

Gauffová spáchala 39 nevynucených chyb a po neúspěšném Turnaji mistryň prohrála ve dvouhře pátý zápas za sebou.

"Věděla jsem, že můžu vyhrát. Ona se teď trošku trápí, prohrála všechny zápasy na Turnaji mistryň. Mým cílem bylo jí nechat hrát, hlavně přes forhend. A myslím, že se to povedlo. Ona ke konci změnila taktiku, víc do toho chodila a nabíhala na síť. Jsem ráda, že jsem to ustála," řekla Siniaková České televizi.

"Byla jsem na začátku hrozně nervózní. Snažila jsem se myslet na to, že my máme ten bod v zádech a moc mi to pomohlo. Snažila jsem se hrát každý balon a když jsem urvala ten první set, tak mi to hodně pomohlo," komentovala rodačka z Hradce Králové.

"Postupu si moc vážím, byla to těžká skupina. Mít dnes 2:0 po singlech je skvělý a jsem moc ráda, že jsem mohla přispět," dodala nejlepší deblistka světa.

Do čtyřhry, jejíž výsledek už nebude mít na postup žádný vliv, jsou nahlášeny Karolíny Plíšková s Muchovou proti Madison Keysové a Taylor Townsendové. Složení párů se ale může změnit.