Český týden v NHL: Báječný Nečas už se překonává, Palát je zpět, Pastrňák útočí na Jágra

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Český týden v NHL: Báječný Nečas už se překonává, Palát je zpět, Pastrňák útočí na Jágra

Český týden v NHL: Báječný Nečas už se překonává, Palát je zpět, Pastrňák útočí na Jágra
Český týden v NHL: Báječný Nečas už se překonává, Palát je zpět, Pastrňák útočí na JágraProfimedia
Další kompletní týden v nejslavnější hokejové soutěži světa je za námi a znovu v něm byli výrazně vidět i čeští hokejisté. Tentokrát jich v akci bylo celkem 22. A my se na jejich počínání v dalším dílu naší pravidelné rubriky podíváme.

Tři nejzajímavější počiny

Filip Chytil (NY Rangers)

Před týdnem nebodoval a krátil se mu čas na ledě. Ten se zvýšil, nicméně i tak pouze na 12 minut a 7 vteřin. Jenže tentokrát z toho třiadvacetiletý útočník dokázal vytěžit maximum, dva góly dal Montrealu (4:1), jeden vstřelil a na jeden nahrál proti Carolině (5:3). Tři branky dal z pouhých sedmi střel.

Ondřej Palát (New Jersey)

Dvojnásobný vítěz Stanley Cupu je konečně zpět. Jeho absence se nakonec kvůli operaci pořádně protáhla, Palát naposledy naskočil 24. října. Dres Devils znovu oblékl ve čtvrtek proti St. Louis (3:5) a v sobotu proti NY Rangers (4:3p) a zatím se spíš zahříval. Průměrně hrál 12 minut a 58 vteřin, čtyřikrát vystřelil a přidal jeden kladný bod.

David Pastrňák (Boston)

Ligové hvězdě končí po sezoně smlouva a každým dnem se zdá, že pro Bruins bude dražší a dražší. Po nedělním hattricku do sítě Anaheimu (7:1), který byl jeho třináctým v NHL, je mezi střelci NHL druhý a v bodování je třetí. Během čtyř utkání měl skvělou bilanci 7+1 (nikdo v lize nebyl lepší), sedm kladných bodů, 22 střel na branku a jedna jeho trefa byla vítězná. Nejvíce českých hattricků v NHL má mimochodem Jaromír Jágr, je jich 15.

ÚTOČNÍCI

Radek Faksa (Dallas)

Stars vítězí a dávají branky, ale Faksa moc neboduje. Ve třech duelech přidal bilanci +1 a dvě střely. Pokud bude pokračovat v tomto tempu, pravděpodobně ho čeká bodově nejslabší ročník kariéry.

Tomáš Hertl (San Jose)

Jednou nahrával v divizním souboji proti Anaheimu, přesto Sharks prohráli 4:5 v prodloužení. Proti Bostonu v sobotu nebodoval. Celkem hrál 19 a půl minuty a jednou usedl na trestnou lavici. Na gól čeká čtyři utkání.

David Kämpf (Toronto)

Zvládl jednu gólovou nahrávku ve čtyřech zápasech Leafs a průměrně hrál lehce přes šestnáct minut. Připojil dva záporné body.

Martin Kaut (Colorado)

Dál vyplňuje mezery v sestavě. Během tří utkání stejněkrát vystřelil, přidal kladný bod i jeden dvouminutový trest. Ale například v sobotu proti Edmontonu odehrál jen 3 minuty a 26 vteřin - nejméně v sezoně.

David Krejčí (Boston)

Stejně jako Pastrňák se včera vyřádil proti Anaheimu. Dal gól (první vítězný v sezoně), další dva připravil a celkem během týdne přidal bilanci 1+3. Zazářil navíc sedmi kladnými body. Tři zápasy mu chybí do tisíce v NHL.

Dominik Kubalík (Detroit)

Red Wings padají tabulkou a nedaří se ani českému střelci. Ve třech prohraných zápasech žádnou ze sedmi střel neproměnil v gól a vůbec nebodoval. Skóroval v jediném z posledních čtrnácti utkání...

Martin Nečas (Carolina)

Carolina sice v úterý nestačila na NY Rangers a prohrála 3:5, ale její hvězdička zapsala v zápase 17. gól sezony. A to bylo pro Nečase překonání dosavadního kariérního maxima. Aktuálně má na kontě 38 bodů a tři mu budou stačit na vyrovnání svého bodového rekordu ze sezony 2020/21. Hurricanes jsou také druhým nejlepším týmem celé NHL.

Tomáš Nosek (Boston)

Čtyři utkání – čtyři střely. K tomu žádný kanadský bod a jeden záporný ve statistice +/-. Proti Anaheimu odehrál v neděli 15 minut a 59 vteřin, to byl jeho nejlepší výkon v ročníku. Po jeho střele v pondělním Winter Classic odstoupil z utkání pittsburský gólman Tristan Jarry.

Kristian Reichel (Winnipeg)

V úterý ještě naskočil proti Calgary, zápas Jets vyhráli 3:2 a Reichel během necelých deseti minut na ledě jednou vystřelil. Ve čtvrtek ovšem putoval na farmu.

Pavel Zacha (Boston)

Ve třech duelech byl nulový, ale v neděli během výhry 7:1 nad Anaheimem dvakrát asistoval a k tomu přidal čtyři kladné body. V sezoně už má dvacet asistencí, na tuto metu dosáhl potřetí v kariéře.

Radim Zohorna (Calgary)

Flames využívají jeho urostlé postavy před brankami soupeřů, na první bod v barvách kanadského klubu ale zatím čeká. Během tří utkání nevystřelil, přidal dva záporné body a hrál průměrně necelých devět minut.

OBRÁNCI

Radko Gudas (Florida)

Nebodoval proti Arizoně, Detroitu ani Dallasu, čtyřikrát vystřelil a dvakrát usedl na trestnou lavici. Na bod čeká od 26. listopadu.

Filip Hronek (Detroit)

Že byl nejvytěžovanějším Čechem týdne (21 minut a 49 vteřin) asi ani nemusíme zmiňovat. Ani jeho tři asistence a osm střeleckých pokusů ale nepomohlo Red Wings k výhře v aspoň jednom ze tří utkání. I tak zvládl aspoň zapsat kladný bod do tabulky +/-.

Jan Rutta (Pittsburgh)

Naskočil do tří utkání, zazářil v neděli během výhry 4:1 nad Arizonou. Kromě čtyř kladných bodů do tabulky plus/minus také přidal jednu asistenci a bodoval poprvé po měsíci. Průměrně hrál téměř 20 minut.

Jakub Zbořil (Boston)

Doplácí na našlapanou defenzivu mužstva. V sobotu proti San Jose hrál poprvé od 23. listopadu, ale na netradiční pozici, a to v útoku. Za 6 minut a 47 vteřin stihl 12 střídání.

BRANKÁŘI

David Rittich (Winnipeg)

Od Vancouveru dostal v neděli čtyři góly z 38 střel, ale stejně slavil vítězství. Jets vyhráli 8:4 a Rittich oslavil šestou výhru sezony a první v roce 2023.

Vítek Vaněček (New Jersey)

Proti Detroitu (5:1) přišel o čisté konto až dvě minuty před koncem, proti NY Rangers (4:3p) zase fanoušci v hledišti několikrát skandovali jeho jméno. V prvních 25 zápasech za New Jersey zvládl vychytat 14 výher, lepší start měl v historii klubu jen Sean Burke (15).

Karel Vejmelka (Arizona)

Tenhle týden mu nevyšel, od Floridy, Philadelphie a Pittsburghu dostal celkem 14 gólů z 98 střel a neslavil žádnou výhru. Průměr gólů na zápas měl hodně vysoký - 4,79.

Daniel Vladař (Calgary)

Do branky se dostal jen v neděli proti Chicagu, to když jeho kolega Jacob Markström ve 21. minutě za stavu 1:3 opouštěl klec. Ze čtrnácti střel inkasoval jedinou, bohužel pro něj přišla v čase 61:04 z hole Maxe Domiho, který rozhodl o výhře Blackhawks 4:3.