Český týden v NHL: Nečas špičkou při vyrovnaném počtu, Vaněček následuje Brodeura

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Český týden v NHL: Nečas špičkou při vyrovnaném počtu, Vaněček následuje Brodeura
Český týden v NHL: Nečas špičkou při vyrovnaném počtu, Vaněček následuje Brodeura
Český týden v NHL: Nečas špičkou při vyrovnaném počtu, Vaněček následuje BrodeuraFlashscore
Další kompletní týden v nejslavnější hokejové soutěži světa je za námi a znovu v něm byli výrazně vidět i čeští hokejisté. Tentokrát jich v akci bylo celkem 27. A my se na jejich počínání v dalším dílu naší pravidelné rubriky podíváme.

Tři nejzajímavější počiny

David Jiříček (Columbus)

Tohle byla hodně očekávaná premiéra, od šestého muže posledního draftu si toho totiž u Blue Jackets hodně slibují. Ve věku 18 let a 334 dní se stal druhým nejmladším bekem klubové historie, který debutoval. Přeskočil ho jen Rostislav Klesla. Bohužel se svezl s mizérií mužstva, u porážky s Bostonem 0:4 přidal záporný bod, u debaklu 1:7 s New Jersey byly rovnou tři. Zvlášť poslední gól ukázal, že musí sbírat zkušenosti. Celkově byl sedmým českým bekem, jenž v NHL debutoval před devatenáctými narozeninami. "Ty zápasy pro něj byly velkou výzvou, zvládl to slušně, ale rozhodně tam je prostor pro zlepšení," řekl trenér Brad Larsen.

Martin Nečas (Carolina)

Sebevědomý s pukem, jistý v důležitých situacích na ledě, s přesnou střelou a perfektním hokejovým viděním. To je současný Nečas, asi nejpříjemnější české překvapení sezony. Ve třech zápasech dal dva góly z deseti střel a přidal další dvě nahrávky. Je nejproduktivnějším hráčem klubu, nebodoval v jediném zápase z osmi. "V létě jsem tvrdě dřel, nejen na ledě, ale pracoval jsem i na psychické stránce. Všechno je to v hlavě. Makal jsem na tom a zatím to vychází,“ řekl pro NHL.com. Devět ze svých 11 bodů získal při hře 5 na 5, to ho řadí na 6. místo v soutěži.

Vítek Vaněček (New Jersey)

Zdá se, že u Devils konečně přichází Vaněčkův čas. Poslední tři zápasy stál v bráně právě bývalý gólman Washingtonu, a byly z toho výhry 6:2 nad Detroitem, 1:0 nad Coloradem a 7:1 nad Columbusem. Za tu dobu chytil 67 z 71 střel, držel průměr 1,20 gólu na zápas a proti Avalanche zapsal první nulu v novém působišti. Udržet čisté konto proti Coloradu se v New Jersey povedlo naposledy legendárnímu Martinu Brodeurovi…

ÚTOČNÍCI

Matěj Blümel (Dallas)

Zdálo se, že se dočká premiéry, ale utkání proti Washintonu i proti NY Rangers proseděl na tribuně a znovu zamířil na farmu do Texasu.

Radek Faksa (Dallas)

Má za sebou čtyři bezbodová utkání, se dvěma střelami, dvěma trestnými minutami a kladným bodem. Hrál průměrně pouze 11 minut a 39 vteřin.

Tomáš Hertl (San Jose)

Stále má na kontě jediný gól, ale aspoň začal nahrávat. Ve třech zápasech zapsal stejný počet asistencí. Na branku bohužel vystřelil jenom dvakát a s bilancí - 7 je 15. nejhorší v celé NHL.

David Kämpf (Toronto)

Už neplatí, že když Kämpf skóruje Maple Leafs vyhrají. Český pracant dal gól San Jose, ale kanadský klub prohrál v prodloužení 3:4. Ve čtyřech utkáních (všechna prohraná) doručil ještě asistenci proti Los Angeles.

Martin Kaut (Colorado)

Na startu týdne se rychle otočil na farmě a znovu zamířil do prvního týmu. Avalanche mu stále dávají minimum prostoru na ledě, během tří utkání hrál průměrně necelých šest minut, jednou vystřelil a zapsal kladný bod.

David Krejčí (Boston)

Ve čtvrtečním zápase proti Detroitu odehrál jen devět střídání, pak ho zranil vysokou holí Michael Rasmussen a od té doby je mimo hru. Kanadský útočník za zákrok schytal trest na dva zápasy. Krejčí předtím stihl nahrát na jednu branku během úterní výhry 3:1 nad Dallasem.

Dominik Kubalík (Detroit)

U Red Wings si asi mnou ruce, Kubalík ve třech zápasech přidal gól a dvě nahrávky a v týmu má nejvíc branek (4) i asistencí (7). Gól vstřelil během úterní prohry 2:6 s New Jersey. Už pět bodů získal v přesilovkách.

Jakub Lauko (Boston)

V úterý ho klub poslal na farmu, v pátek si ho znovu vytáhl. Odehrál jediný zápas, během páteční výhry 4:0 nad Columbusem naskočil do 21 střídání.

Tomáš Nosek (Boston)

Za tři zápasy jediná střela na branku, ale to nevadí, tenhle univerzál mívá na ledě jinou práci. První bod v ročníku zaznamenal během výhry 5:1 nad Detroitem, po jeho akci uspěl Craig Smith.

Ondřej Palát (New Jersey)

Naskočil jen do pondělního utkání s Washingtonem, během více než 20 minut na ledě dvakrát vystřelil na branku. Devils ho následně zapsali na marodku.

David Pastrňák (Boston)

Bombarďák, kterého nedáváme záměrně mezi nejlepší tři počiny týdne, aby také někdy dostali šanci ostatní… Lehké shrnutí. Tři zápasy a sedm bodů (3+4), průměrně 2,3 bodu na zápas a třináct střel na bránu. V bodování je lepší jen Connor McDavid, a to o jediný bod. Před Bruins v NHL nikdo není.

Lukáš Sedlák (Philadelphia)

Rychle se zabydlel v sestavě Flyers a poctivě plní úkoly přísného trenéra Johna Tortorelly. Klub pokračuje v překvapivě dobrém startu a Sedlák zapsal i první body, v sobotu nahrál na dvě branky při porážce 3:4 v prodloužení s Carolinou. Se čtyřmi kladnými body je druhý nejlepší v týmu.

Jakub Voráček (Columbus)

Po silnějším týdnu přišel znovu slabší, veterán ve třech utkáních nebodoval a se třemi zápornými body je celkově na bilanci - 7. To ho řadí na 11. místo zespodu ligy. Blue Jackets jako jediný tým ještě nedali gól v přesilové hře.

Filip Zadina (Detroit)

Jeho čas na ledě se proti minulému týdnu lehce snížil na necelých čtrnáct minut. Na první bod sezony čeká, za tři zápasy zapsal záporný bod a dvě střely na branku.

Pavel Zacha (Boston)

Společně se Sedlákem oba v týdnu brali tři kladné body, to je z Čechů nejvíce. Zacha k tomu přidal během tří bitev pět střel na branku a asistenci při výhře nad Columbusem.

OBRÁNCI

Radko Gudas (Florida)

Znovu začal rozdávat hity, jeden takový například šeredně odnesl Mathieu Joseph z Ottawy. Nicméně začal i střílet, jeho 12 pokusů je nejlepším českým počinem týdne hned za pistolníkem Davidem Pastrňákem. Ve třech utkáních zapsal asistenci, svůj třetí bod v ročníku.

Libor Hájek (NY Rangers)

Konečně zase hraje. Po 11 dnech se vrátil do akce, bohužel byl u proher s Coloradem a NY Islanders a výhry nad Dallasem a Arizonou tak znovu sledoval z tribuny. Ve dvou zmíněných zápasech zapsal záporný bod a střelu na branku.

Filip Hronek (Detroit)

Nejlepší nováček minulé sezony bek Moritz Seider má zatím jedinou asistenci, a tak body sbírá víc Čech. Ve třech získal nahrávku a má jich v sezoně pět, díky tomu je nejproduktivnějším obráncem mužstva. Je nejlepší v týmu s bilancí + 4 a v průměrně tráveném čase na ledě ho trumfne jen Seider. Ale hodně těsně. Zatím čeká na gól.

Filip Král (Toronto)

Odchovanec Komety Brno si proti Los Angeles odbyl premiéru. Za sebou už má dva zápasy, naskakuje vedle velezkušeného Marka Giordana. Proti Los Angeles odehrál téměř 12 minut, proti Anaheimu už pouze lehce přes osm. Jednou usedl na trestnou lavici a jednou vystřelil na branku. Jako první hráč v historii slavného klubu nosí na zádech číslo 82.

Jan Rutta (Pittsburgh)

Po dobrém startu jsou Pens v krizi, v týdnu prohráli postupně s Edmontonem, Calgary, Vancouverem i Seattlem. Rutta nebodoval, hrál průměrně lehce přes 15 minut a zapsal dva záporné body. I tak se drží s bilancí +6 na 21. pozici v lize a je nejlepší v mužstvu.

Radim Šimek (San Jose)

Ve třech zápasech jednou usedl na trestnou lavici a hrál skoro 17 minut na zápas. Hodně střílí (13), víckrát z obránců Sharks vypálil jen Erik Karlsson (27).

Jakub Zbořil (Boston)

Sestava Bruins je nabitá, Zbořil ze tří možných utkání odehrál pouze čtvrteční proti Detroitu, které klub vyhrál 5:1. Jednou vystřelil a naskočil na 14 minut a 58 vteřin.

BRANKÁŘI

Pavel Francouz (Colorado)

Šampioni zažívají pomalý start. Ví to i Francouz, který ve třech zápasech ještě nevyhrál. V týdnu chytal jen proti New Jersey, inkasoval jediný gól z 23 střel a měl procentuální úspěšnost zákroků 95,7%.

David Rittich (Winnipeg)

Přechytal Vejmelku a dočkal se první výhry v nových barvách. Lapil 19 z 21 střel soupeře a vítěznou bitvu zakončil s úspěšností 90,5%.

Karel Vejmelka (Arizona)

Pokračuje v náročné dřině, odchytal jen český souboj proti Rittichovi, který Jets vyhráli 3:2 v prodloužení a zastavil 32 střel. S celkovým průměrem 4,41 gólu na zápas z pěti utkání je druhý nejhorší v NHL.