Český týden v NHL: Mrázek po bombě bez masky, Zadina vyřadil Kubalíka, Hertl zase gólový

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Český týden v NHL: Mrázek po bombě bez masky, Zadina vyřadil Kubalíka, Hertl zase gólový

Petr Mrázek skončil po dělovce bez masky.
Petr Mrázek skončil po dělovce bez masky.Profimedia
Další kompletní týden v nejslavnější hokejové soutěži světa je za námi a po týdnu volna, ve kterém se NHL soustředila na Utkání hvězd, se znovu podíváme na výkony českých hokejistů. Tentokrát jich v akci bylo celkem 19 a kromě rozjetého střelce Filipa Chytila (23) zářil hlavně veterán Ondřej Palát (31) z New Jersey.

Tři nejzajímavější počiny

Filip Chytil (NY Rangers)

Minulý týden měl nejvíce gólů (3) i střel (10) ze všech českých hráčů. Ve čtyřech zápasech k tomu přidal ještě asistenci a pomohl také k tomu, že klub vyhrál pětkrát v řadě. Celkově už má na kontě v ročníku 2022/23 parádních 19 branek, čímž o pět zásahů překonal své tři roky staré maximum. Přitom v průměrném čase na ledě je u Rangers až patnáctý. Aktuálně je rozjetý na 31 gólů.

Ondřej Palát (New Jersey)

Play off se pomalu blíží a v této části sezony dvojnásobný vítěz Stanley Cupu pravidelně ožívá. Zkušený forvard se díky dvěma brankám (z pouhých čtyř střel) a třem asistencím ve třech zápasech stal nejproduktivnějším Čechem týdne. Proti Canucks skóroval dvakrát během, pouhých 28 vteřin. Průměrně hrál 18 a půl minuty, jediný gól mu chybí ke 150 v kariéře.

Filip Zadina (Detroit)

Když se na začátku listopadu zranil, původní prognóza byla, že vynechá šest týdnů. Nakonec byl mimo sestavu celé dva měsíce, návrat ale prožil velkolepý. Ve čtvrtek prvním gólem sezony v desátém zápase rozhodl o výhře 2:1 nad Calgary a pokazil navíc Danielu Vladařovi historický zápis. O dva dny později proti Vancouveru nebodoval, průměrně hrál necelých deset minut, branku dal z jediné střely.

ÚTOČNÍCI

Radek Faksa (Dallas)

Ve třech zápasech pětkrát vystřelil a průměrně hrál víc než 15 minut. V pondělí proti Anaheimu (3:2sn) nahrával, nejvíc byl ale vidět ve středu proti Minnesotě. Proti rivalovi neproměnil trestné střílení, ale přesto zapsal vítězný gól. Úspěšných zásahů má sice v sezoně jen sedm, tři z nich jsou ale rozhodující. V sezoně je tak mezi Čechy třetí nejlepší.

Tomáš Hertl (San Jose)

Měsíční čekání na gól ukončil během nedělní výhry 4:1 nad Washingtonem. Třeba ho zásah do prázdné branky při závěrečné power play zase střelecky nastartuje. Průměrně hrál téměř 19 minut a přidal také tři asistence a jeden záporný bod.

David Kämpf (Toronto)

Během dvou utkání s Columbusem nejprve v pátek při výhře 3:0 na jeden gól nahrál, ale v sobotu byl během překvapivé prohry 3:4 na ledě u vítězné branky Kenta Johnsona. Celkem třikrát vystřelil a zapsal záporný bod.

David Krejčí (Boston)

V jediném zápase proti Washingtonu hrál 21 minut a 52 vteřin, víc zvládl z forvardů jen Pastrňák. Dostal dvouminutový trest za podražení a jednou vystřelil. Taky hrál téměř tři a půl minuty během přesilové hry, kde se ale Bruins trápí. V početní výhodě nedali gól šest utkání.

Dominik Kubalík (Detroit)

Když se ve čtvrtek proti Calgary vrátil do sestavy Filip Zadina, byl to on, kdo parťákovi musel uvolnit místo a skončil jako zdravý náhradník v hledišti. V předchozím a následném utkání ale hrál, nebodoval, třikrát vystřelil a průměrně trávil na ledě 14 minut a 33 vteřin.

Jakub Lauko (Boston)

V sobotu proti Washingtonu naskočil do teprve devátého duelu sezony, bohužel po jeho nepovedeném vyhození skóroval Garnet Hathaway a jeho zásah byl nakonec vítězný. Odehrál 5 minut a 10 vteřin.

Martin Nečas (Carolina)

Canes odehráli jedinou bitvu a úplně se nevydařila. Na domácí ledě v sobotu podlehli NY Rangers 2:6, jejich opora odehrála 17 minut a 6 vteřin a zapsala jedinou střelu na branku. A záporný bod do tabulky +/-.

David Pastrňák (Boston)

Bruins prohráli čtyři utkání z posledních pěti, naposledy 1:2 s Washingtonem. Klíčový útočník mužstva hrál 22 minut a 29 vteřin a třikrát ohrozil klec soupeře. Bez úspěchu. Dál je se 72 body pátým nejproduktivnějším hráčem NHL.

Pavel Zacha (Boston)

Dvakrát vypálil, přidal tři hity a hrál lehce přes 17 minut, prohru s Washingtonem ani on neodvrátil.

OBRÁNCI

Radko Gudas (Florida)

Během tří zápasů přidal stejné množství střel, jednou byl vyloučen a průměrně trávil na ledě necelých 17 minut. Dál se spekuluje o tom, jestli před přestupovou uzávěrkou neopustí klub. Smlouva mu končí po sezoně.

Filip Hronek (Detroit)

Red Wings s českým bekem v sestavě odehráli tři zápasy, ve kterých hrál 20 minut a 42 vteřin, čtyřikrát vystřelil a zdaleka nejvíc byl vidět byl v sobotu proti Vancouveru (5:2). Nejprve zavinil trestné střílení, které Quinn Hughes neproměnil, následně jeho schovaná střela proletěla do brány a Hronek zapsal osmý gól v sezoně. Jeho maximem je devět.

BRANKÁŘI

Petr Mrázek (Chicago)

Proti Anaheimu a Winnipegu pochytal 47 střel, s kalifornským soupeřem pomohl k bodu po prohře 2:3 v prodloužení, s tím kanadským to byla jasná porážka 1:4. Po jedné z ran navíc v utkání přišel o masku.

Pavel Francouz (Colorado)

V úterý proti Pittsburghu zářil, z 36 střel dostal dvě branky, jednu v závěru základní hrací doby a druhou v prodloužení. I přes porážku tak měl parádní úspěšnost zákroků 94,7%.

Vítek Vaněček (New Jersey)

V pondělí po výhře 5:4 v prodloužení zapsal desátou výhru v řadě, úspěšná sada ale skončila v sobotu v Minnesotě po prohře 2:3 po nájezdech. V obou zápasech chytil gólman celkem 48 střel. Představil také novou masku, kterou vzdává hold klubovým legendám Martinu Brodeurovi a Chico Reschovi. Vaněček má v úmyslu použít ji pouze párkrát, následně si ji od obou nechá podepsat a schová si ji jako cenný artefakt.

Karel Vejmelka (Arizona)

Pondělní výhra 3:2 nad Minnesotou byla jeho 14. v sezoně a překonal tak své maximum z minulého ročníku. V sobotu dostal pět gólů od St.Louis, ale pomohl k bodu, Coyotes prohráli 5:6 v prodloužení. Ve dvou utkáních chytil 64 střel a měl úspěšnost zákroků 88,9%. Také se stihl rozpovídat pro Livesport Zprávy.

Daniel Vladař (Calgary)

Mohl vytvořit nový klubový rekord, chyběla mu jediná výhra. Nakonec se o něj "pouze" dělí s Brianem Elliottem a Mikem Vernonem. Flames totiž ve čtvrtek nestačili na Detroit, prohráli 1:2 a Vladař přerušil sérii 13 zápasů s bodem (10-0-3). V zápase lapil 15 střel.