Český týden v NHL: Rvačka za Pastrňáka, 315 dní bez gólu a Chytil jako vyměněný

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Český týden v NHL: Rvačka za Pastrňáka, 315 dní bez gólu a Chytil jako vyměněný
Tomáš Nosek mstil Pastrňáka, poprvé v kariéře se popral.
Tomáš Nosek mstil Pastrňáka, poprvé v kariéře se popral.Profimedia
Další kompletní týden v nejslavnější hokejové soutěži světa je za námi a znovu v něm byli výrazně vidět i čeští hokejisté. Tentokrát jich v akci bylo celkem 25. A my se na jejich počínání v dalším dílu naší pravidelné rubriky podíváme.

Tři nejzajímavější počiny

Filip Chytil (NY Rangers)

Po otřesu mozku se skutečně rozjel. Pět bodů (2+3) ve čtyřech zápasech je druhým nejlepším českým počinem týdne, ke kterému odchovanec Zlína přidal tři kladné body. To vše i když odehrál průměrně jen 14 minut, všechny body si navíc připsal při rovnovážném počtu hráčů na ledě a drží sérii čtyř bodových zápasů za sebou. Sobotní gól proti Nashvillu byl jeho 100. bodem v NHL.

Tomáš Nosek (Boston)

Bruins vládnou lize i díky nejlepší hře v oslabení v celé NHL. Za tu trenér Jim Montgomery ocenil právě Noska. "Celý rok hraje ohromně a je hlavním důvodem, proč máme nejlepší oslabení v soutěži," řekl po nedělním výhře 5:2 nad Vancouverem. V utkání uzavřel skóre právě Nosek, trefou do prázdné brány ve vlastním oslabení a prvním gólem od 2. ledna. Mezera byla dlouhá 315 dní. Nosek mimo jiné bodoval potřetí v řadě a skóroval z jediné střely ze čtyř odehraných utkání.

Proti Canucks ale zaujal dříve než dal gól. V 9. minutě totiž pomstil hit Kylea Burroughse na Pastrňáka, poprvé v kariéře se popral a posbíral 17 trestných minut. V sezoně už jich má 25, jeho rekordem je 32. "Pastrňák je můj kamarád, můj spoluhráč a naše hvězda. Bojujeme jeden za druhého, postavíme se jeden za druhého, to z nás dělá dobrý tým," řekl k bitce.

David Pastrňák (Boston)

Po slabším bodovém týdnu přišel znovu ten silný. S gólem a pěti nahrávkami ze čtyř utkání je nejproduktivnějším Čechem týdne a ačkoliv jeho jediný gól padl při závěrečné power-play proti Calgary, stejně byl lahůdkový. Znovu skvěle funguje chemie s nestárnoucím Patricem Bergeronem a navrátilcem z marodky Bradem Marchandem. Dvaadvacet střel na branku je také nejlepší český výkon.

ÚTOČNÍCI

Matěj Blümel (Dallas)

V páteční premiéře v NHL byl u porážky 4:5 proti San Jose a zapsal dva záporné body. Nedělní výhru 5:1 na ledě Philadelphie podpořil prvním gólem kariéry, na který mu nahrál Tyler Seguin.

Radek Faksa (Dallas)

Ofenzivně mu to zatím v ročníku moc nejde. Ve třech zápasech nebodoval a jedinkrát vystřelil, celkem má v sezoně jedinou asistenci a pouhých sedm střel v 15 utkáních.

Tomáš Hertl (San Jose)

Tři zápasy - tři body (2+1). Při výhře nad Dallasem se blýskl gólem a nahrávkou, 23 minut a 44 vteřin odehraných v neděli proti Minnesotě je zase jeho nejlepším výkonem v sezoně. Čtvrteční zápas proti St.Louis byl jeho 600. v lize.

David Kämpf (Toronto)

Ať hrají Leafs jakkoliv, na Kämpfa je spoleh. Vždy podá poctivý a kvalitní výkon. Hrál průměrně přes 16 minut na zápas a ve třech utkáních zapsal dvě asistence. Je rozjetý na nejlepší ročník kariéry.

Martin Kaut (Colorado)

Naskočil do dvou utkání, během 13 minut na ledě třikrát vystřelil. Bilance - 3 je z českého pohledu minulý týden nejhorší.

David Krejčí (Boston)

Bodově zpomalil, ze čtyř utkání jedinkrát nahrával, bral záporný bod a jeden dvouminutový trest. Hrál průměrně přes 16 minut.

Dominik Kubalík (Detroit)

Ve třech zápasech získal stejný počet bodů (1+2), ale Red Wings všechny prohráli. Jeho zásah proti Los Angeles byl minulý týden jediným českým úspěchem v přesilové hře.

Martin Nečas (Carolina)

Kometa úvodu sezony lehce zpomalila, Hurricanes dva ze tří zápasů prohráli a jejich nejproduktivnější hráč neskóroval, zapsal jen dvě asistence. A devět střeleckých pokusů.

Lukáš Sedlák (Philadelphia)

Ve čtyřech zápasech osmkrát vystřelil na branku, zapsal dva kladné body a hlavně první gól po hodně dlouhé době. Výhru 5:1 nad St.Louis podpořil svým prvním zásahem v NHL od 18. února 2019.

Pavel Zacha (Boston)

Stejně jako minulý týden využil spolupráce s obráncem Hampusem Lindholmem a tentokrát ranou z první uspěl proti Vancouveru a pomohl k výhře. Ve čtyřech zápasech také jednou nahrával, devětkrát vystřelil a přidal kladný bod.

OBRÁNCI

Radko Gudas (Florida)

Panthers porazili Carolinu, ale prohráli s Edmontonem. Bek byl na ledě průměrně 20 minut a 15 vteřin, třikrát vystřelil, zapsal záporný bod a proti Oilers nahrál na gól Samu Bennettovi.

Libor Hájek (NY Rangers)

Naskočil do všech čtyř zápasů mužstva, hrál průměrně 14 minut na zápas, zapsal výtečné tři kladné body a skóroval poprvé od dubna 2021, a to rovnou ve 100. zápase kariéry. Podpořil demolici Detroitu 8:2.

Filip Hronek (Detroit)

Dočkal se, Los Angeles vstřelil první gól v sezoně a s odehraným časem 27 minut a 35 vteřin si v utkání vytvořil sezonní maximum. Celkem během tří utkání desetkrát vystřelil a k brance přidal také dvě nahrávky a tři záporné body.

Jan Rutta (Pittsburgh)

Jako jediný Čech minulý týden ani nevystřelil na branku, ale zapsal dva kladné body a k tomu šest trestných minut. U Penguins si ho velmi chválí. "Je spolehlivý, skvěle čte hru a dobře hraje do těla," pochválil ho například zkušený novinář Rob Rossi. Ustál i hit od Alexandra Ovečkina.

Radim Šimek (San Jose)

Nedohrál nedělní bitvu proti Minnesotě kvůli úderu do hlavy hned v prvním střídání. Díky tomu se jeho průměrný čas ve třech utkáních snížil na 9 minut a 39 vteřin, nejméně ze všech Čechů.

Jakub Zbořil (Boston)

Odehrál všechny čtyři zápasy Bruins, na ledě byl průměrně jen 11 minut a 22 vteřin, ale konečně se dočkal prvního gólu v NHL. A to ve svém 65. zápase kariéry. Proti Buffalu (3:1) to byl zásah vítězný a Zbořil se stal prvním obráncem v historii mužstva, jehož úvodní trefa kariéry zároveň rozhodla zápas.

BRANKÁŘI

Pavel Francouz (Colorado)

První vítězství je tady. Po třech prohrách, ve kterých dostal devět gólů v sobotu poprvé vyhrál. Od Caroliny inkasoval v sobotu jedinkrát z 24 střel a pomohl k výhře 4:1.

Petr Mrázek (Chicago)

Ve čtvrtek se vrátil do branky po zranění a proti Los Angeles zářil. Blackhawks sice prohráli 1:2 v prodloužení, ale ostravský rodák lapil 33 střel a byl vyhlášen druhou hvězdou zápasu.

David Rittich (Winnipeg)

Za Connorem Hellebuyckem to nemá snadné, v neděli se dostal do branky po dvou týdnech, ale nezklamal. Pomohl porazit Seattle 3:2 v prodloužení (19 zákroků) a v šatně byl spoluhráči oceněn.

Vítek Vaněček (New Jersey)

Daří se mu skvěle, stejně jako celému týmu Devils, který je překvapivě třetím nejlepším klubem NHL. Vaněček nejprve vychytal výhru proti Calgary a následně k ní měl nakročeno také ve čtvrtek proti Ottawě. V závěru zápasu se ale zranil a od té doby nechytá.

Karel Vejmelka (Arizona)

Drží tým Coyotes se sestavou plnou neznámých jmen. Naskočil do tří zápasů a dva z nich byly vítězné. Pochytal celkem 78 střel, dostal jen pět gólů, a proti NY Islanders udržel druhé čisté konto kariéry.

Daniel Vladař (Calgary)

Flames se trápí, z posledních osmi zápasů jich sedm prohráli a nepomohl ani Vladař. Ten naskočil proti svému bývalému zaměstnavateli z Bostonu, dostal dva góly z 27 střel a musel polknout porážku 1:3.