Chelsea přehrála Dortmund a je ve čtvrtfinále Ligy mistrů, Benfica zničila Bruggy

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Chelsea přehrála Dortmund a je ve čtvrtfinále Ligy mistrů, Benfica zničila Bruggy

Aktualizováno
Oslava Chelsea po gólu Dortmundu
Oslava Chelsea po gólu DortmunduAFP
Nejprestižnější klubová soutěž poznala v úterý večer první čtvrtfinalisty. Chelsea si z Dortmundu přivezla porážku 0:1, na Stamford Bridge ale ztrátu už do poločasu smazala a ve druhé půli rozhodl o postupu z nadvakrát zahrávané penalty Kai Havertz. Postup mezi nejlepší osmičku Ligy mistrů si suverénně pohlídala Benfica, která Bruggy po venkovní výhře 2:0 doma zničila 5:1.

Benfica – Bruggy 5:1

První vzrušení na Estádio Da Luz přinesla situace ze druhé minuty. Radost domácích však byla pouze dočasná, neboť trefu Joaa Mária rozhodčí kvůli ofsajdu neuznal. Úvodní čtvrthodina se nesla převážně ve znamení osobních soubojů ve středu hřiště. V obrovské brankové příležitosti se na konci 20. minuty ocitli hráči Benfiky.

Střelu Joaa Mária směřující za záda již překonaného Simona Mignoleta odstranil Bjorn Meijer odkopem z brankové čáry. Skóre se tak poprvé měnilo až po jednom z rychlých protiútoků domácích. Po přihrávce Goncala Ramose se ve 38. minutě prosadil ranou k levé tyči Rafa Silva. O Glorioso byli i nadále aktivnějším celkem. Po další pohledné individuální akci zvýšil ve druhé nastavené minutě vedení Portugalců na 2:0 Ramos.

Poločasová přestávka na obrazu hry příliš nezměnila. Přes výborně fungující obranu Benfiky se modročerní k přímému ohrožení branky domácích ani nadále nedostávali. Trápící se Belgičané potřetí kapitulovali po necelé hodině hry, kdy se po přihrávce Alejandra Grimalda podruhé prosadil Ramos. Jednalo se již o devátou trefu portugalského útočníka v posledních pěti domácích utkání, do kterých nastoupil. Zmar týmu z Brugg prohloubil zákrok Abakara Sylly, po němž hlavní rozhodčí nařídil penaltu.

Pokutový kop bezpečně proměnil Joao Mário, který navýšil vedení Orlů již na 4:0. Útočné choutky domácích však ani nadále nepolevovaly. Mezi střelce se zapsal rovněž David Neres, u jehož branky asistoval Joao Neves. Mladičký záložník se podílel na první trefě v dresu O Glorioso. Symbolický úspěch zaznamenali svěřenci Parkera až v samotném závěru, kdy debakl mírnil pohledným gólem Meijer.

Chelsea – Dortmund 2:0

Dortmund na začátku duelu, který byl kvůli dopravním komplikacím zpožděn o 10 minut, přežil několik nebezpečných akcí domácího celku. Nejblíže úvodní trefě byl v osmé minutě Kai Havertz, jenž po nedůrazu soupeře ve středu hřiště zamířil těsně vedle pravé tyče. Na druhé straně se v 17. minutě předvedl povedeným přímým kopem Marco Reus, jehož technickou střelu do levé části branky vytáhl Kepa Arrizabalaga jen s velkými obtížemi.

Havertz pořádně vylekal obranu BVB i před půlhodinou hry, kdy skrytou dorážkou orazítkoval pravou tyč. Německý forvard se před pauzou dokonce stihl prosadit parádní trefou o břevno, gól ovšem rozhodčí neuznal kvůli ofsajdu. O chvíli později tak střelecký zápis Blues načal Raheem Sterling, jenž po propadech defenzivy pálil z bezprostřední blízkosti.

Po změně stran dostali domácí výhodu pokutového kopu. Z penaltového puntíku sice zamířil Havertz jen do tyče, rozhodčí mu ale dal kvůli vběhnutí hráčů do vápna druhou šanci. Tu už exekutor využil, když poslal balon přesně k pravé tyči, od které se při prvním pokusu míč pouze odrazil. Obrovskou šanci na kontaktní branku spálil Jude Bellingham, jenž z bezprostřední blízkosti netrefil odkrytou síť.

BVB se od té chvíle osmělilo a začalo svého soupeře mírně přehrávat. Hráčům německého klubu se ovšem v závěru nedařilo prorazit dobře postavenou obranu Blues, a vytoužené trefy zaručující prodloužení se tak nedočkali.