První duo mezi elitní osmičkou: Do čtvrtfinále LM mají nakročeno Dortmund a Benfica

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

První duo mezi elitní osmičkou: Do čtvrtfinále LM mají nakročeno Dortmund a Benfica

Karim Adeyemi, úspěšný střelec z Vestfálska, se v odvetě kvůli zranění nepředstaví.
Karim Adeyemi, úspěšný střelec z Vestfálska, se v odvetě kvůli zranění nepředstaví.AFP
První osmifinálové duely Ligy mistrů odehrály den po Valentýnu, slitování se soupeři však neměly. Dortmund i Benfica jsou před odvetami v rolích favoritů. V podstatně lepší pozici jsou Orli z Lisabonu, kteří zvládli bitvu na půdě Brugg skvěle (2:0) a doma budou chtít potvrdit postup do čtvrtfinále. Mezi elitní osmičku má nakročeno také Borussia, která si doma v ikonickém Signal Iduna Parku poradila s Chelsea 1:0. Na trávníku dalšího magického stánku ji však nečeká nic jednoduchého, Blues totiž požene kupředu vyprodaný Stamford Bridge.

Benfica – Club Bruggy

Bruggy působily na podzim v Lize mistrů nebojácně. Přemožitele našly jedinkrát, jenže od skupinové fáze se toho v klubu hodně změnilo. Především už na lavičce nepůsobí Carl Hoefkens, který dovedl své mužstvo k senzačnímu postupu do osmifinále. Teď čeká belgický celek odveta na půdě Benfiky, napravovat situaci bude však pořádně náročné.

Do Lisabonu si totiž Blauw-Zwart přivezli dvougólové manko, zatímco v prvním utkání před vlastními fanoušky svým výkonem moc nepřesvědčili. Jako by bylo kouzlo nenávratně pryč, nové triky se nedaří vytahovat z klobouku ani kouči Scottovi Parkerovi. K obhajobě ligového titulu má jeho parta nesmírně daleko, vypadla také z domácího poháru krátce před vánočními svátky.

Nutno nicméně podotknout, že už za Hoefkense přišlo na řadu několik domácích zaváhání, které se zkrátka Parkerovi jen velmi těžko napravují. Svou ledabylou formu si Bruggy v podstatě přenesly také do Ligy mistrů. Znovu připomeňme, že Benfica si vítězství z půlky února plně zasloužila. "Zápas rozhodly jen dvě naše chyby. Po velkou dobu jsme každopádně chtěli být soutěživí," neviděl předešlý střet v tak černých barvách bývalý trenér Fulhamu či Bournemouthu.

Velký problém musí Parker vyřešit hlavně na pozici stopera, Jack Hendry si totiž nedávno poranil stehno a pro tento zápas nebude k dispozici. Hrát nebude ani klíčový křídelník Andreas Skov Olsen, ten už je však mimo hru déle. "Je před námi velká výzva. A přijeli jsme sem s velkou touhou,” pokračoval hostující stratég a na závěr dodal: "Dáme do toho všechno. Musíme si užívat utkání přesně na takových top úrovních.”

Široká veřejnost fandící Benfice v podstatě bere tenhle dvojduel jako rozhodnutý. Domácí jsou obecně ve velké pohodě, Primeira Ligu jasně ovládají a směřují v ní za titulem. Zklamání zatím prožili pouze v obou portugalských pohárech, z nichž už cennou trofej z letošního ročníku do své vitríny nepřidají.

V Lize mistrů ovšem drží všechny trumfy ve svých rukou, momentálně jsou na tom rozhodně lépe. Od výhry v Belgii zapsali další tři ligové úspěchy v řadě, hosté naopak od vzájemného klání vyhráli ze tří případů pouze jednou. Generálka na souboj s Benfikou se jim přitom zle nevydařila, o tři góly padli na půdě Oostende, které v Jupiler Pro League bojuje o přežití.

As Águias budou scházet dva zranění hráči – Julian Draxler, jenž není stabilním pilířem základní sestavy, spolu s Mihailem Rističem, o němž můžeme hovořit ve stejné rovině. Otazník pak visí nad startem dalšího bývalého hráče české ligy Alexandera Baha. "Zatím máme dobrou sezonu," byl spokojený lisabonský lodivod Roger Schmidt. "Ale až konec rozsoudí, jak moc úspěšná bude. V Lize mistrů i lize nás čekají rozhodující pasáže, takže musíme být soustředění," dodal.

Chelsea – Dortmund

Nesmírně sledovaný bude také duel na Stamford Bridge. Londýnská Chelsea si odvezla z německé půdy jednobrankovou ztrátu a nyní bude mít proti rozjetému rivalovi co dohánět. Úvodní zápas v Dortmundu rozhodl jedinou trefou Karim Adeyemi, svěřenci manažera Grahama Pottera se navíc nenacházejí v ideální formě, na čemž nic nemění ani víkendová výhra nad Leedsem (1:0).

The Blues se letos dostali do náročné situace a i přes nákladné zimní příchody se jim dlouhodobě nedaří. Před zmiňovanou výhrou nad Leedsem totiž nezvítězili v Premier League pětkrát za sebou a k tomu si připsali na konto pouhé tři body, když například nestačili na Southampton (0:1) či v městském derby na Tottenham (0:2). V tabulce jim patří až nelichotivá desátá pozice se 34 body, účast v příštím ročníku LM se tak momentálně nezdá příliš reálná.

Na Chelsea čeká tvrdý oříšek, neboť Borussia je ve fantastické formě a má reálnou šanci, že sesadí z bundesligového trůnu hegemona posledních let Bayern. Naposledy dokázalo BVB zvítězit poosmé za sebou, když doma zdolalo v těžké duelu Lipsko 2:1, a právem mu patří druhá pozice v tabulce. Za vedoucím Bayernem klub z Vestfálska zaostává jen o horší skóre.

Dortmund v tomto ročníku především skvěle funguje jako tým a nemá vyloženou hvězdu. Nejlepším střelcem je talentovaný anglický záložník Jude Bellingham, jenž v pouhých 19 letech nasázel úctyhodných 10 branek, v tomto ohledu mu nejvíce sekunduje Julian Brandt s devíti trefami.

Čtyřicetiletého trenéra Edina Terziće teď nejvíce trápí obsazení brankářského postu. Gregor Kobel, jasná jednička, totiž lečí drobné zranění a jeho start je nejistý. Mezi tři tyče by se tak mohl opět, stejně jako proti Lipsku, postavit Alexander Meyer. "Gregor se poslední dva dny léčil v Dortmundu a každým dnem se cítí lépe. Po úterním tréninku se definitivně rozhodneme, jestli nastoupí," vyjádřil se Terzić na adresu švýcarského brankáře.

Na trávníku se naopak určitě neobjeví právě jediný střelec prvního střetnutí Adeyemi a početný je i zbytek marodky, čítající další čtyři jména včetně Youssoufa Moukoka. Karetní trest si navíc musí odpykat Julian Ryerson a jistotu startu nemá ani Donyell Malen. "Je před nám nesmírně silný protivník, který má obrovské pohárové zkušenosti, avšak my uděláme všechno pro to, abychom se probojovali mezi osm nejlepších týmů v Evropě," uvedl lodivod BVB s respektem.

Jeho protějšek Potter se taktéž musí vypořádat s četnými absencemi. Do úterního souboje určitě nezasáhnou Armando Broja, Edouard Mendy, Thiago Silva a N'Golo Kanté, trest za žluté karty má důležitý záložník Mason Mount a otazník visí také nad startem dvojice Reece James, César Azpilicueta. "Budeme samozřejmě pod tlakem, nicméně pokud bojujete o postup do čtvrtfinále Ligy mistrů, tak to ani jinak být nemůže. Pro klub je postup nesmírně důležitý," prohlásil natěšeně sedmačtyřicetiletý anglický trenér.

Oba celky se spolu utkaly před necelými třemi týdny vůbec poprvé v novodobé historii a Potter si uvědomuje obrovskou kvalitu protivníka. "Dortmund hrál velmi chytře a čekal na svou šanci, po vstřeleném gólu nás téměř k ničemu nepustil. Hrajeme tedy proti špičkovému soupeři a je to obrovská výzva, ale zároveň i velká příležitost."