Události Premier League: Ponížení United v kontrastu s mentalitou šampionů Arsenalu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Události Premier League: Ponížení United v kontrastu s mentalitou šampionů Arsenalu
Darwin Núñez i Mohamed Salah dali United po dvou gólech.
Darwin Núñez i Mohamed Salah dali United po dvou gólech.@LFC
O hlavní události uplynulého kola Premier League tentokrát nemůže být pochyb: Historické ponížení na Anfieldu, kde Liverpool ztrapnil Manchester United 7:0. Nejen na ostrovech se opět zhusta skloňuje i Arsenal, jehož hráči v 97. minutě završili obrat proti Bournemouthu a znovu ukázali, že je v této sezoně zdobí mentalita šampionů. Ta naopak zjevně nevládne v Chelsea, která utrápenou výhrou 1:0 nad o záchranu bojujícím Leedsem zase nepřesvědčila. Ale může být ráda, že se jí vrátil Wesley Fofana (22).

Když Liverpool před měsícem prohrál 0:3 na hřišti Wolves, zdála se jeho účast v Lize mistrů v příští sezoně být utopií. Svěřenci Jürgena Kloppa se tehdy nacházeli na 10. místě a na první čtyřku ztráceli 11 bodů. Nyní se jejich odstup na čtvrtý Tottenham smrskl na pouhé tři body, přičemž mají zápas k dobru. A v zádech historický triumf 7:0 nad Manchesterem United.

Suverénně nejlepší výkon Liverpoolu v sezoně značí návrat formy. Reds v posledních pěti zápasech získali 13 bodů z 15 možných a v Premier League udrželi pětkrát za sebou čisté konto. A jistotu našli i na opačném konci hřiště, kde Darwin Núñez a Cody Gakpo dokazují, že se mohou stát adekvátními nástupci Sadia Maného.

Uruguayský i nizozemský forvard skórovali proti United dvakrát, což platí i pro největší hvězdu klubu Mohameda Salaha. Ten nadále zůstává hlavním dodavatelem gólů Liverpoolu, v neděli dosáhl na metu 129 branek a posunul se na pozici nejlepšího střelce klubu v éře Premier League.

Obránce Ben White si o sobotním podvečeru vychutnával euforické scény, které na Emirates Stadium vypukly po pohádkovém triumfu Arsenalu 3:2 nad Bournemouthem. Velebil týmového ducha, díky němuž Kanonýři dokázali dotáhnout dvougólovou ztrátu a v naprostém závěru v elektrizující atmosféře vydolovali i vítěznou branku.

Manchester City jen o několik hodin dříve porazil Newcastle a náskok Arsenalu na prvním místě se v té chvíli snížil na pouhé dva body. A co hůř, Bournemouth po 9,11 vteřině vstřelil druhou nejrychlejší branku v historii Premier League, postaral se o ni Philip Billing. Ve druhém poločase zdvojnásobil náskok Marcos Senesi z jediného rohu hostů, zatímco domácí jich měli k dispozici hned 17. Ani to však Arsenal nepoložilo. Soubor Mikela Artety prokázal odolnost, houževnatost a pospolitost v honbě za prvním titulem od roku 2004.

Thomas Partey snížil, White svou vůbec první brankou za Arsenal vyrovnal a v sedmé minutě nastavení udeřil Reiss Nelson. Hotovo, 3:2, Kanonýři si vzali zpátky náskok pěti bodů v čele tabulky. Bylo to potřetí v posledních šesti zápasech, kdy vstřelili vítězný gól v 90. minutě nebo po ní.

"Myslím, že je to všechno zásluha týmu a toho, jak každý den pracujeme. Je to výsledek, který jsme si plně zasloužili," sypal ze sebe White. "Každý týden se zlepšujeme, vyhráváme i zápasy, které se pro nás nevyvíjejí dobře. Hrajeme pořád to, co chceme, a víme, že góly přijdou."

Výsledky 26. kola Premier League
Výsledky 26. kola Premier LeagueLivesport

Graham Potter uvítal, že se mu po dlouhém zranění vrátil Wesley Fofana, právě francouzský obránce totiž na Stamford Bridge rozhodl jediným gólem utkání o výhře Chelsea nad Leedsem. Fofana nastoupil v základní sestavě poprvé od října, kdy si pochroumal koleno v utkání s AC Milán.

Vzhledem k tomu, že Thiago Silva je naopak čerstvě na seznamu zraněných, a setrvat by na něm měl zhruba šest týdnů, je Fofanův návrat pro Pottera ideálně načasovaný. Blues totiž potřebují zejména pevnou defenzivu, aby mohli najet na vítěznou vlnu nutnou k utnutí debat o vyhazovu anglického kouče.

Chelsea i po zisku tří bodů zůstává na 10. místě, ale před úterní osmifinálovou odvetou Ligy mistrů s Dortmundem si její hráči nalili do žil alespoň trochu sebevědomí a klidu. "Wesley nám chyběl, přináší do týmu něco jiného. Umožňuje nám bránit trochu výš, protože má rychlost a fyzičku, aby se stíhal vrátit," vysvětloval Potter. "Umí dobře napadat, navíc je pořád mladý a v Chelsea se teprve adaptuje. Roste z něj osobnost."

Tabulka Premier League
Tabulka Premier LeagueLivesport

Hráč kola

O demolici United na Anfieldu už řeč byla, stejně tak o Salahovi, jenž se na ní podílel dvěma zásahy. Tak trochu v ústraní ovšem zůstává Gakpo, další dvougólový střelec nedělního mače. Obě jeho zakončení ukázala, proč byl před podpisem smlouvy s Reds v PSV tak žádaný. První branka? Perfektní první dotyk pravačkou, díky němuž se uvolnil a následně toutéž nohou vyslal technickou střelu na zadní tyč.

David de Gea byl šance, ostatně v tomto zápase nikoliv poprvé. Druhý gól Gakpovi krásně připravil Salah, ovšem Nizozemec při složité ráně z ostrého úhlu prokázal mimořádný cit pro volbu zakončení – španělského brankáře jemně přehodil a užíval si burácení tribuny Kop.

Gakpo proti United ukázal, proč byl v PSV tak žádaným zbožím
Gakpo proti United ukázal, proč byl v PSV tak žádaným zbožím@LFC

Gól kola

Slízl smetanu. Famózní sobotní obrat Gunners byl dílem celého týmu, ovšem Reiss Nelson na něj dal pomyslný štempl. Anglický útočník, který v zápase přidal i asistenci na vyrovnávací branku Bena Whitea, si právem vychutnával bezbřehou euforii na Emirates Stadium.

Pro hráče, který se opakovaně snaží prosadit do prvního týmu, to byl moment, který může definitivně nasměrovat jeho kariéru. Okamžik, který se v případě zisku titulu může zapsat do historie Arsenalu a jemu osobně dodat potřebný klid a (sebe)důvěru. V této sezoně toho Nelson odehrál málo, ale čísla má víc než působivá: Ze tří ligových utkáních má bilanci 3+2.