Co přinesl Wimbledon 2022: Světový rekord, porážka od chůvy i Djokovičovo letadlo

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Co přinesl Wimbledon 2022: Světový rekord, porážka od chůvy i Djokovičovo letadlo
Novak Djokovič a jeho oslava dokonalého bekhendového prohozu ve čtvrtfinále proti Janniku Sinnerovi.
Novak Djokovič a jeho oslava dokonalého bekhendového prohozu ve čtvrtfinále proti Janniku Sinnerovi.Profimedia
Kdo posbíral jednotlivé trofeje? Jak si ve slavném All England Clubu vedli čeští zástupci a jak dopadli nasazení hráči? Odpovědi na to, co přinesl Wimbledon 2022, už přinesly výsledky. Ale jsou zde i další události, díky kterým se letošní ročník nejslavnějšího grandslamu zapsal do pamětí. Kdo se postaral o největší překvapení? Které zápasy byly nejdelší a které lze označit za nejlepší? A co nejhezčí úder či nejpoutavější příběh turnaje?

Posedmé triumfoval na kurtech All England Clubu Novak Djokovič. Pro srbského fenoména se jednalo o 21. grandslamové vítězství kariéry. Naopak Jelena Rybakinová dobyla grandslamovou trofej poprvé. Rodačka z Moskvy je dnes určitě ráda za to, že před čtyřmi lety změnila ruské občanství a hraje pod vlajkou Kazachstánu. Jinak by ji do Londýna ani nepozvali.

Největší turnajové překvapení

Právě triumf Jeleny Rybakinové byl patrně největším překvapením celého turnaje. Reprezentantka Kazachstánu do Londýna nepřijela v dobré formě, na generálkách prohrála s Lesjou Curenkovou a Shelby Rogersovou a nepatřila do okruhu favoritek. V sedmi zápasech v All England Clubu však ztratila jen dva sety a mimo jiné vyřadila bývalou šampionku Simonu Halepovou.

Nejpřekvapivější výsledek

Zápasových překvapení lze tradičně najít nespočet, ale tím nejvýraznějším byla prohra světové jedničky Igy Šwiatekové ve třetím kole s Francouzkou Alizé Cornetovou. Bývalá juniorská šampionka Wimbledonu do utkání nastupovala se šňůrou 37 zápasů bez prohry, což byla nejdelší vítězná série tohoto století. Naopak Cornetová má na trávě negativní kariérní bilanci, přesto Polku porazila 6:4, 6:2.

Nejlepší úder

Úderů, které sklidily uznalý potlesk londýnského publika, bylo k vidění víc. Novak Djokovič vystřihl téměř nemožný bekhendový prohoz proti Janniku Sinnerovi, aby si poté po rozštěpu “ustlal” na trávě a oslavil úder imitací letadla. Ons Džabúrová ukázala fantastický cit pro hru a jen škoda, že její halfvolej v otočce o 360 stupňů nebyl vítězný. Nick Kyrgios snad už klasicky podal spodem a vykolejil Stefanose Tsitsipase. Mezi největší “highlighty” se ale řadí i neuvěřitelná výměna, kterou Marie Bouzková získala v duelu s Caroline Garciaovou po sérii dobíhání téměř ztracených míčů a následné bekhendové ráně těsně okolo plůtku.

Nejlepší zápas 

I utkání, která by snesla přívlastek nejlepší, bylo několik: Nick Kyrgios vs. Stefanos Tsitsipas byl jedním z nejchaotičtějších zápasů poslední doby. Nešlo jen o parádní výměny, Kyrgiosovu drzost a Tsitsipasovu snahu trefit Australana míčkem, ale i dvě třaskavé pozápasové tiskové konference, na nichž jeden druhého . Snad jen škoda, že to nebyl pětisetový duel.

Nejlepší ženský zápas byl jistě ten mezi Serenou Williamsovou a Harmony Tanovou už v prvním kole. Potkaly se dva zvláštní styly, které dohromady stvořily dokonalou a strhující podívanou. A že Serena prohrála? Padla se ctí a pak za zápas děkovala!

Ještě jedno drama je třeba zmínit. Rafael Nadal a jeho snad až nelidské vzepětí proti Taylorovi Fritzovi. Španěl hrál více než čtyři sety s natrženým břišním svalem a stejně Američana udolal. Stálo ho to ovšem pokračování v turnaji, k dalšímu duelu s Kyrgiosem už nastoupit nemohl.

Největší zklamání 

O Rafaelu Nadalovi řeč už byla. Nick Kyrgios vyhlašoval, že jeho semifinále se španělskou legendou bude nejsledovanější zápas Wimbledonu. Nakonec se neuskutečnil. Zklamáním ale byly i trpké covidové konce Mattea Berretiniho a Roberta Bautisty Aguta. Co se výkonů týče, vyhořeli Félix Auger-Aliassime a Emma Raducanuová.

Nejsilnější příběh

Tatjana Mariaová (dříve Maleková) se podruhé vrací na kurty. Jednoduše proto, že se podruhé stala maminkou. A světe div se, namířila si to až do wimbledonského semifinále. Tam sice prohrála ve třech setech s Ons Džabúrovou, ale klobouk dolů před jejími výkony. Pro dokreslení je třeba dodat, že stopku jí vystavila její vlastní chůva. Ons Džabúrová se totiž s Tatjanou přátelí a často jí pomáhá hlídat děti. Tunisanka se sice nakonec první arabskou hráčkou a Afričankou s grandslamovým titulem nestala, ale nešlo jen o její okouzlující hru a výsledky. Ukázala, jak charakterní je člověk a jak příjemná osoba. Její tisková konference po prohře s Jelenou Rybakinou vedená s úsměvem, byla pohlazením pro všechny tenisové fandy.

Nejvíc es

Během Wimbledonu padl i jeden světový rekord. John Isner, vytáhlý Američan a společně s Nicolasem Mahutem aktér nejdelšího zápasu historie, který ve Wimbledonu 2010 trval 11 hodin a pět minut, předstihl Iva Karloviče v počtu nastřílených es v průběhu celé kariéry. Aktuálně jich má na kontě 13 729. Isner, který má na tvrdém servisu založenou hru, pokořil rekord v zápase třetího kola proti pozdějšímu čtvrtfinalistovi Sinnerovi.

Nejdelší zápasy

Elise Mertensová (24-Belg.) - Panna Udvardyová (Maď.) 3:6, 7:6(5), 7:5 (3 hodiny a 15 minut, 2. kolo)

David Goffin (Belg.) - Frances Tiafoe (23-USA) 7:6(3), 5:7, 5:7, 6:4, 7:5 (4 hodiny a 36 minut, osmifinále)

Nejkratší zápasy (bez skreče)

Harmony Tanová (Fr.) - Katie Boulterová (Brit.) 6-1 6-1 (51 minut, 3. kolo)

Oscar Otte (32-Něm.) - Peter Gojowczyk (Něm.) 6-1 6-2 6-1 (1 hodina a 18 minut, 1. kolo)