Co se stalo v Kataru: Kouzelník Livakovič zmrazil Brazílii, konec nizozemské šňůry

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Co se stalo v Kataru: Kouzelník Livakovič zmrazil Brazílii, konec nizozemské šňůry

Co se stalo v Kataru: Kouzelník Livakovič zmrazil Brazílii, konec nizozemské šňůry
Co se stalo v Kataru: Kouzelník Livakovič zmrazil Brazílii, konec nizozemské šňůryAFP
Po pátečních čtvrtfinálových duelech jsou známá dvě ze čtyř mužstev, která si na mistrovství světa v Kataru zahrají o finále. A obě si vítězství musela vystřílet až v penaltové loterii. Postup oslavili hráči Chorvatska a Argentiny, s turnajem se loučí Brazílie a Nizozemsko.
Souhrn 9. prosince v Kataru.
Livesport CZ

Kostkovaný šok pro Brazílii

Chorvatští fotbalisté udolali po výsledku 1:1 a dalším penaltovém rozstřelu favorizovanou Brazílii. Chorvatsko nezdolalo dnešního soupeře po 90 minutách ani na pátý pokus, po letech 1998 a 2018 ale zvládlo i třetí čtvrtfinálový zápas na MS. 

Favorizovaní "Kanárci" hře nedominovali, směrem dopředu ale byli nebezpeční pouze oni, Chorvaty držel ve hře s deseti zákroky hrdina Livakovič. Jeho protějšek Alisson si nepřipsal za celý zápas jediný zákrok. Chorvatsko na turnaji v Kataru hrálo v základní hrací době bez branek už potřetí a výrazně přispělo k rekordní osmé remíze 0:0 na jednom světovém šampionátu.

V těchto prostorech se Luka Modrič pohyboval.
V těchto prostorech se Luka Modrič pohyboval.Opta by Stats Perform / AFP

"Po skvělém zápase jsme vyřadili největšího favorita na titul. Výborný výkon od první do poslední minuty. Ještě nekončíme, nikdo nás nesmí podceňovat. Můžeme tady dokázat velké věci," radoval se trenér Chorvatů Zlatko Dalič.

Přehled utkání Chorvatsko – Brazílie 1:1 (4:2 na penalty)

Obě branky na stadionu Education City v Dauhá padly až v prodloužení. Nejprve Neymar dorovnal 77. reprezentační trefou rekord legendárního Pelého, ve 117. minutě ale vyrovnal střídající Bruno Petkovič. Chorvaté obrat dotáhli v penaltách a na MS mají ze čtyř rozstřelů stoprocentní bilanci.

Hned v úvodu rozstřelu Livakovič vychytal Rodryga, naopak chorvatští střelci byli neomylní. Postupně proměnili Vlašič, Majer, Modrič i Oršič. Ve čtvrté sérii definitivně utnul brazilské naděje střelou do tyče stoper Marquinhos. Na postup do semifinále čekají pětinásobní světoví šampioni od roku 2002, kdy celý turnaj ovládli.

Sestřih utkání Chorvatsko - Brazílie.
Livesport CZ

"Těžko hledám po takovém zápase slova. V závěru jsme měli být pozornější, při vyrovnávací brance jsme nebránili dobře. Byla to i smůla, protože míč byl tečovaný. Strašně to bolí, snil jsem o tom, že jednou pozvednu pohár pro mistra světa," smutnil kapitán Brazilců Thiago Silva.

Konec nizozemské šňůry

Nizozemci prohráli po 19 zápasech poprvé od loňského června, kdy je v osmifinále mistrovství Evropy zdolali čeští fotbalisté. Proti Argentině neuspěli ani v semifinálovém penaltovém rozstřelu na světovém šampionátu 2014.

Přehled utkání Nizozemsko – Argentina 2:2 (3:4 na penalty)

Přitom dlouho se zdálo, že dokonají fantastický obrat. Když v 73. minutě Lionel Messi z penalty zvyšoval na 2:0 na partu trenéra Louise Van Gaala by si asi vsadil málokdo. Jenže pak do utkání promluvil útočník Woug Weghorst.

Sestřih utkání Nizozemsko - Argentina.
Livesport CZ

Nejprve v 83. minutě hlavičkou snížil a pak, pravděpodobně z poslední akce utkání v 11. minutě nastavení po krásném signálu vyrovnal na 2:2.

Jenže po prodloužení Nizozemci neproměnili úvodní dvě penalty. Proti Van Dijkovi a Berghuisovi skvěle zasáhl gólman Martínez. Naopak Jihoameričané se z prvních tří pokusů nemýlili, včetně Messiho. Fernándezova neproměněná penalta ještě dala "Oranje" malou naději, ale Lautaro Martínez nezaváhal a poslal svou zemi mezi nejlepší čtyři celky.

"Penalty jsme trénovali celý rok a pak je takhle zpackáme. Je to škoda. Jako trenér chci mít všechno pod kontrolou. Proto jsem hráče požádal, aby v klubech kopali penalty, což splnili. Když neproměníte dvě, nevyhrajete," řekl trenér Van Gaal.

Hráč dne

Dominik Livakovič (Chorvatsko)

Brankář Dinama Záhřeb je stříbrným medailistou ze šampionátu v Rusku, v roce 2018 ale tým podporoval z lavičky, jako jediný z chorvatského výběru nezasáhl ani do jednoho utkání. To teď už je jasnou jedničkou Zlatka Daliče a vloženou důvěru Chorvatům vrací v každém utkání. V osmifinále teprve jako třetí hráč v historii světových šampionátů vychytal tři Japoncům penalty a hrdinou byl i ve vítězném duelu s Brazílií.

Brazilci vyslali už v úvodním dějství na Livakoviče tři střely, ten si ale připsal pohodlné zákroky. První velká příležitost zápasu pak pro Kanárky přišla krátce po změně stran, ale i tu zlikvidoval Livakovič, když reflexivně vykopl na čáře Raphinhův sražený střílený centr.

Dominik Livakovič proti Brazílii zazářil.
Dominik Livakovič proti Brazílii zazářil.Opta by Stats Perform

A sedmadvacetiletý gólman se nenudil ani nadále. V 55. minutě se vyznamenal proti Neymarovi a o deset minut později trefil Livakoviče z bezprostřední blízkosti i Paquetá. Neymar následně neuspěl z podobné pozice z levé strany ani podruhé.

Celkem si brankář Vatreni připsal obdivuhodných deset zákroků, načež tým znovu podržel v penaltovém rozstřelu. Na pokutové kopy je koneckonců specialista, v soutěžních zápasech jich chytil asi třetinu, a to se Chorvatům, kteří na MS páté z posledních šesti utkání vyřazovací fáze dovedli minimálně do prodloužení, tuze hodí.