Vrcholná část šampionátu pohledem dat. Kdo postoupí přes čtvrtfinále a kdo turnaj vyhraje?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Vrcholná část šampionátu pohledem dat. Kdo postoupí přes čtvrtfinále a kdo turnaj vyhraje?
Pavouk play off mistrovství světa.
Pavouk play off mistrovství světa.
Livesport
V Kataru zůstalo ve hře o titul fotbalového mistra světa posledních osm týmů. Až na Maroko samé těžké váhy. Na první pohled je před čtvrtfinále velice obtížné říct, kdo nakonec vystoupá až na vrchol. Datoví analytici z české společnosti 11Hacks se o to pokusili. A na základě matematických modelů jim vyšlo finále Francie – Brazílie s triumfem Neymara a spol. Je ovšem nutné dodat, že kvůli turnajové formě soutěže nikdy nebude splněn jeden z hlavních předpokladů pro zcela přesnou datovou analýzu – dostatečný vzorek odehraných zápasů.

Nizozemsko – Argentina: postup Argentiny

Podle predikčních modelů se jedná o druhé nejvyrovnanější střetnutí čtvrtfinálového programu. Nizozemský útok se na turnaji dlouho rozjížděl, což však bylo do velké míry ovlivněno zraněním Memphise Depaye a nuceným experimentováním se sestavou. Tomu už je ale konec. S návratem legionáře z Barcelony má Louis van Gaal k dispozici výraznou osobnost na všech důležitých postech. Možná ale nakonec dojde k tomu, že rozhodujícím prvkem bude muž mezi třemi tyčemi…

Andries Noppert na šampionát odjížděl bez jediného startu za reprezentaci. Před startem aktuální sezony ho jako volného hráče podepsal Heerenveen a přestože v Eredivisie patří v důležitých datových metrikách hodnotících kvalitu chytání spíš mezi průměrné gólmany, Van Gaal si vybral jako jedničku právě jeho.

Graficky vyjádřené Noppertovy statistiky z této sezony.
11Hacks / Livesport

A ve vzorku čtyř dosud odehraných utkání se ukazuje, že měl šťastnou ruku. Podle matematických modelů už v nich Noppert svými zákroky zabránil třem brankám. Jinými slovy, pokud by průměrný brankář na turnaji čelil stejnému počtu stejně kvalitních střel, obdržel by o tři góly víc, což je na tak malém prostoru vynikající výsledek. V průměru na zápas (ne každý brankář na turnaji odchytal stejný počet minut) dosud v Kataru nepředvedl nikdo jiný lepší výkon.

Z dlouhodobého hlediska jsou Nizozemci týmem, který si sice vytváří velké množství kvalitních střeleckých příležitostí, ovšem proti dobrým soupeřům jich také hodně dovoluje. Argentinu naproti tomu potká výpadek v defenzivě jen velmi výjimečně, což se ostatně potvrzuje i na šampionátu. 

Základní skupinu zakončila s nejlepší obranou z pohledu metriky inkasovaných očekávaných branek. Kontext je sice takový, že v jedné z nejlehčích skupin narazila na Saúdskou Arábii, Mexiko a Polsko, nicméně její dobré výkony jen potvrdily dlouhodobý trend. I proto lze předpokládat, že v této dvojici uspěje parta okolo Lionela Messiho.

Chorvatsko – Brazílie: postup Brazílie

Data z posledních dvou let mluví jasnou řečí: Chorvaté do Kataru přicestovali s jednou z nejlepších obran na světě. Tyto předpoklady se naplnily v duelech základní skupiny proti Maroku a Kanadě, kdy defenziva fungovala velmi dobře a soupeřům povolila nízký počet nebezpečných střeleckých příležitostí.

V klíčovém utkání proti Belgii však Chorvaté udrželi nulu pouze díky velké porci štěstí. Svému soupeři povolili 12 střel z pokutového území, z toho osm velmi dobrých šancí v okolí malého vápna a podle matematických modelů měli odcházet s tříbrankovým přídělem.

V osmifinále proti Japonsku už opět pracovali velmi dobře, ale i tady na povrch vyplouvá jedno důrazné varování. Po dohrání skupinové fáze byl výběr Zlatka Daliče osmým nejhorším v bránění standardních situací.

Statistiky zápasu Japonsko – Chorvatsko
Opta by Stats Perform

A skutečně, jediné dvě velké šance Japonska přišly po rohových kopech. Hlavička Shoga Taniguchiho v úvodu sice ještě mířila vedle, ale Daizen Maeda už těsně před koncem poločasu nabídnutou příležitost využil. Lze očekávat, že proti Brazílii budou Chorvaté čelit většímu počtu standardek a chyby už by si dovolit neměli.

Brazílie turnajem prochází bez sebemenšího zaváhání a společně s fungujícím útokem podpořeným návratem Neymara je velice jistá také vzadu. A protože Chorvatsko nepatří mezi ofenzivně dominantní týmy, bude to mít proti ní velmi těžké.

Anglie – Francie: postup Francie

Největší oříšek. Šance na postup obou týmů jsou totiž z pohledu dat prakticky vyrovnané. Oběma to na turnaji funguje na každém z konců hřiště, oba se mohou spolehnout na skvělé brankáře a oba mají potřebnou individuální kvalitu na všech postech. 

Kde je Olivier Giroud, tam je na druhé straně Harry Kane. Na Kyliana Mbappého odpovídá Phil Foden. Antoine Griezmann patří mezi nejužitečnější hráče turnaje, Jude Bellingham se může směle zařadit do stejné kategorie. A tak dále. 

Co do prověřenosti turnajem jsou na tom o něco lépe Francouzi, kteří dominantním výkonem přehráli Dánsko, zatímco Anglie na tak těžkého soupeře zatím nenarazila.

Pořadí gólmanů podle úspěšnosti proti střelám uvnitř vápna (osa Y) a zároveň chycené góly oproti očekávání (osa X).
11 Hacks / Livesport

Co by tedy teoreticky mohlo rozhodnout? Při ofenzivní síle obou týmů přichází opět do fóra brankářská otázka. Jordan Pickford je nejlepším brankářem právě probíhajícího ročníku anglické Premier League. S velkým náskokem dominuje v metrice, která hodnotí brankářovo chytání proti střelám uvnitř vápna a díky jeho výkonům Everton inkasoval o osm gólů méně, než kolik by podle modelů měl. Hugo Lloris naopak v aktuální sezoně patří v chytání střel z prostoru uvnitř šestnáctky mezi nejhorší a Tottenham kvůli jeho špatné formě inkasoval v porovnání s matematickými propočty o tři góly víc.

Některé Pickfordovy zázračné zákroky mají fanoušci možná ještě v živé paměti. Vytáhne nějaký i proti Giroudovi s Mbappém nebo budou obávané brejkové situace Francouzů i nad jeho síly? Protože zkrátka duel musí mít vítěze, o maličko víc je v těchto soubojích favoritem rozjetá francouzská dvojice.

Maroko – Portugalsko: postup Portugalska

Ze všech postupujících ze skupin bylo Maroko tím nejméně zaslouženým účastníkem osmifinále. A to z pohledu metriky očekávaných bodů (počítá se v závislosti na kvalitě vytvořených a dovolených šancí) i toho, jaké měl tým v odehraných utkáních procentuální šance na výhru, prohru či remízu.

Při predikci 2,59 očekávaných bodů (sedmý nejhorší výsledek turnaje) jich Maročané ve skutečnosti získali sedm a ovládli skupinu před Chorvatskem, Belgií a Kanadou. Následně však zvládli také utkání proti Španělsku, přičemž tento výsledek rozhodně nelze hodnotit jako nezasloužený. Jak je to ale možné?

Nejhorší útoky po základních skupinách.
11Hacks / Livesport

Především proto, že za nízkým koeficientem očekávaných bodů ve skupině stál nevýrazný útok, dokonce čtvrtý nejhorší co do počtu a kvality vytvořených šancí. Obrana ale fungovala obstojně a poradila si i s útoky Španělů. Ti si mezi sebou sice vyměnili víc než 1000 přihrávek (Maroko okolo 300), ale dobré prostory pro zakončení jimi nenacházeli a výsledné xG se zastavilo na hodnotách 0,71:0,73 z pohledu Maroka.

Portugalci v základní fázi turnaje nevyčnívali ofenzivně ani defenzivně, ale nakonec v pohodě postoupili z poměrně zrádné skupiny. Do kategorie nevyzpytatelných soupeřů patřilo i Švýcarsko, to však Portugalci v osmifinále smetli výsledkem 6:1 při pohodovém xG ve výši 2,79 proti 0,86. Nedá se očekávat, že Goncalo Ramos bude i nadále proměňovat každou druhou střelu, ofenzivní kvalita je však jednoznačně na straně evropského celku.

Maročané našli na Španěly recept takticky, to samé se nicméně povedlo i Japoncům. Hledisko pravděpodobnosti přiklání postupové šance na stranu favorita, i když to možná bude opět těsná záležitost.

Co bude dál?

Výše zmíněné predikce zformovaly semifinálové dvojice Argentina – Brazílie a Francie – Portugalsko. Další cenné informace ze čtvrtfinálových utkání k dispozici ještě pochopitelně nejsou, proto další odhad vývoje šampionátu nebude tak detailní. 

Lze obecně předpovědět, že si finále zahraje Brazílie s Francií. A novým světovým šampionem se stanou Brazilci. Hrají zkrátka ten nejlepší fotbal.

Trenér Tite má k dispozici nejenom obrovskou hloubku v útoku a uzdraveného Neymara, ale také obranu, která zatím šlape jako hodinky. A to i za přispění Alissona, dlouhodobě jednoho z nejlepších brankářů na světě, a Casemira, který je stále natolik dobrý, že svým příchodem dokázal udělat z defenzivy Manchesteru United jednu z nejlepších v celé Premier League.