Datové zrcadlo ligy: Zafeiris a Ogbu už se ukázali. Oba představují budoucnost Slavie

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Datové zrcadlo ligy: Zafeiris a Ogbu už se ukázali. Oba představují budoucnost Slavie
Zafeiris a Ogbu (zleva) po zápase s Brnem.
Zafeiris a Ogbu (zleva) po zápase s Brnem.
Profimedia
V zimním přestupovém období angažovala pražská Slavia šest posil, včetně dvojice hráčů, které si vyhlédla v norské Eliteserien. Stoper Igoh Ogbu (23) a špílmachr Christos Zafeiris (19) se už fanouškům představili ve víkendovém utkání proti Brnu, i když druhý jmenovaný jen na pár minut. Co jsou noví hráči schopni Slavii přinést?

Ogbu odehrál proti Brnu při své premiéře ve FORTUNA:LIZE kompletních 90 minut. Před příchodem do Slavie působil dvě sezony v první lize v dresu Lilleström SK, čímž navázal na tři ročníky ve druhé nejvyšší soutěži. Hned při svém debutu v Česku stihl ukázat, jak moc bude pro sešívané platný. Fyzickou silou i hrou ve vzduchu.

Ve své závěrečné sezoně v Norsku si udržoval 70 % úspěšnost v soubojích na zemi, čímž se na pozici stopera řadil mezi nejsilnější hráče. A přestože za zápas podstoupil výrazně nadprůměrný počet duelů, chodil do nich velmi čistě: 85 % obránců faulovalo častěji než on.

Na skvělou úspěšnost dosahoval také ve vzduchu, kde patřil mezi horní pětinu nejlepších stoperů. K tomu mu dopomohl především skvělý výskok, jejž kombinuje s dobrým načasováním. Díky tomu si dobře vede také při standardních situacích, a to na obou stranách hřiště. V minulé sezoně se mu povedlo dokonce třikrát skórovat.

Číselné údaje představují průměrné hodnoty na zápas.
11Hacks / Livesport

Ogbu zároveň vyniká v situacích jeden na jednoho. Pokud aktivně vystoupí proti soupeři, získá míč v 83 % případů. Jinými slovy z pěti soubojů propadne pouze jedinkrát. Zároveň je však stoperem, který se nesnaží pouze za každou cenu agresivně vystupovat, ale pokud je potřeba, zvládne hrát nízko a reagovat na náběhy soupeřů.

Díky své rychlosti nemá problém bránit otevřené prostory, čehož využívá při hře ve vysokém bloku i při soubojích jeden na jednoho, kdy kryje hloubku. Slavia praktikuje nejvyšší obranný blok v lize a Ogbu proto do systému trenéra Trpišovského skvěle pasuje.

Prostor pro zlepšení má při nabírání hráčů nabíhajících si do vápna bez míče. Občas se neumí rozhodnout, jaké řešení zvolit a zareaguje pozdě. Nicméně se dá očekávat, že chyby v defenzivě od něj nebudou přicházet příliš často.

Velmi slušná čísla má Nigerijec také při hře s míčem. Modely ukazují, že disponuje dobrou rozehrávkou a je schopen vyvézt míč směrem dopředu v případě, že před sebou vidí volné místo. Vzhledem k tříobráncovému systému Haugesundu sice mířil podstatnou část přihrávek do strany, ale pokud po něm byla vyžadována komplexnější výstavba, ukázal, že mu nedělá problém ani konstruktivní řešení. Což bude ve Slavii důležité, protože na něj budou v tomto ohledu kladeny podstatně vyšší nároky.

Hra na tři obránce navíc poskytuje stoperům víc ochrany a času na rozhodnutí, takže Ogbua čeká adaptace i v tomto směru. Jeho velkou výhodou jsou fyzické parametry, kvalita v soubojích a rychlost. Díky těmto vlastnostem je schopen případnou chybu v obraně napravit a navíc jsou snadno přenositelné i do náročnější soutěže.

174 centimetrů kreativity

Stále teprve 19letý střední záložník Zafeiris platil za ústřední postavu Haugesundu hned ve své premiérové sezoně v tamní elitní soutěži. A přestože nastupoval za podprůměrný ligový celek, na své pozici vyčníval. Norský hráč s řeckými kořeny je prototypem moderního středního záložníka, který je natolik komplexní, že dokáže zastat větší množství pozic, aniž by tím jeho hra utrpěla.

Jeho nejlepší role je pravděpodobně ta, která mu umožní dostat se hlouběji do pole a není v ní svázán nutností pohybovat se pouze v prostoru za útočníkem. Právě tehdy využije všechny své nejsilnější vlastnosti – široký rozsah kreativních přihrávek, dynamiku pohybu, poziční hru a rozhodování se s míčem.

Zafeirisova čísla z norské Elitserien.
11 Hacks / Livesport

Skvělé výsledky Zafeiris podává ve všech třetinách hřiště, zejména pak v té útočné, kde byli v Norsku v ligovém srovnání lepší už pouze tři střední záložníci. Vyniká především dynamikou pohybu v přehuštěných prostorech, kde uplatňuje skvělou kontrolu míče a první dotek. Nedělá mu problém bleskově změnit směr a využít své zrychlení na prvních pár krocích tak, aby se vyhnul napadajícím soupeřům.

I díky tomu se často dostává do dobrých střeleckých příležitostí nebo je připraví svým spoluhráčům. V tradičních modelech očekávaných branek (kvalita střeleckých pozic) i asistencí (kvalita finální přihrávky) patřil mezi výrazný ligový nadprůměr.

V počtu průnikových a kreativních přihrávek na zápas byl v sezoně 2022 v Eliteserien ze středních záložníků druhý nejlepší. Největší objem nebezpečných šancí vytvořil svými centry ze strany, ale často hrozil také průnikovými přihrávkami ze středu hřiště, centry z hloubky a přihrávkami z centrálního prostoru před vápnem soupeře.

Ve finální třetině zahrál během sezony celkem 16 různých druhů přihrávek, což je důkazem jeho skvělé techniky a schopnosti rychle se rozhodovat. Zafeirisova komplexnost se bude Slavii hodit. Akce je totiž nejenom schopen zakládat, ale zároveň dovede tvořit hru proti týmům hrajícím v hlubokém bloku, stejně jako to umí třeba Petr Ševčík. Další takový hráč však současnému kádru Jindřicha Trpišovského chyběl.

Zafeirisových 174 centimetrů výšky se projevuje v hlavičkových soubojích. Přestože se jim nevyhýbá a za zápas jich podstoupí výrazně nadprůměrný počet, vyhraje pouze zhruba jeden ze tří. Zároveň jde ale o fyzicky zdatného hráče s dobrou intenzitou a důrazem v soubojích. 

Data z Norska ukazují, že si v nich udržoval vysokou úspěšnost, dařilo se mu v aktivním odebírání míče a vyhrával jej v důležitých prostorech. Má proto dobré předpoklady k tomu, aby se adaptoval i na fyzicky náročnou FORTUNA:LIGU.