Návrat F:L. Noví cizinci? Finská jistota, druhý Deli i náhrada za Van Burena

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Návrat F:L. Noví cizinci? Finská jistota, druhý Deli i náhrada za Van Burena
Návrat F:L. Noví cizinci? Finská jistota, druhý Deli i náhrada za Van Burena
Návrat F:L. Noví cizinci? Finská jistota, druhý Deli i náhrada za Van BurenaAC Sparta Praha
Už tento víkend se rozběhne jarní část FORTUNA:LIGY a fanoušci budou mít možnost poznat hned několik nových tváří. Řada z nich bude ze zahraničí. Která akvizice se ukáže jako nejlepší? Livesport Zprávy vybraly pět nejzajímavějších cizinců, které se tuzemským klubům během zimy podařilo zlákat do nejvyšší soutěže.

Kaan Kairinen (24 let, Sparta)

Generálka Sparty s Norimberkem poukázala na řadu předností i nedostatků souboru trenéra Briana Priskeho. Kromě toho však vůbec poprvé nabídla fanouškům Letenských nové tváře. V základní sestavě se objevila jedna jediná, Kaan Kairinen. A finský středopolař ukázal proč – kvalitní rozehrávka, klid na míči i efektivní zrychlení hry. Bývalý záložník Lilleströmu, který si připsal hned po třech minutách na Letné asistenci, se zatím zdá být nejlepší zimní akvizicí pražského klubu.

"Kairinen umí věci, kvůli kterým jsme ho přivedli. Myslím, že ve středu pole jsme silní, máme tam ještě Laciho a samozřejmě Sadílka s Pavelkou, kteří kvůli zraněním nehráli," řekl serveru iDNES po zápase Priske, jenž mimochodem Kairinena při oficiálním představení označil za hráče, který se prosadil v náročných severských ligách. Zda se mu povede stejně úspěšně také v typologicky podobné české soutěži ukáže už sobotní duel v Olomouci.

Igoh Ogbu (22, Slavia Praha)

Vytoužená posila číslo jedna. Alespoň tak o Igohu Ogbuovi mluvil šéf Slavie Jaroslav Tvrdík, jehož slova mají velkou váhu. A totéž platí o kvalitách mladého obránce z norského Lilleströmu, o nějž "sešívaní" jevili zájem už delší dobu. "Je to hráč, o kterém se bavíme delší dobu, měli jsme o něj zájem už v letním přestupním období. Opravdu hodně nás zaujal, bohužel v létě to nevyšlo z mnoha důvodů. Náš zájem trval dál, pokračovali jsme v jeho sledování. Po dlouhých a komplikovaných jednáních se teď přestup povedl. Jsme za to opravdu moc rádi. Je to hráč, kterého jsme typologicky hledali," uvedl pro klubové stránky Slavie trenér Jindřich Trpišovský.

Mnozí nigerijského obránce dokonce přirovnávají k Simonu Delimu. Reprezentant Pobřeží slonoviny však strávil ve Slavii šest úspěšných sezon a zapsal se do klubové historie jako jedna z nejvýraznějších zahraničních tváří. Jestli tak tomu bude i v případě Ogbua, ukáže až čas.

Victor Olatunji (23, Liberec)

Mick van Buren dal Liberci sbohem a při návratu z hostování do pražské Slavie si s sebou odnesl i devět ligových branek. A tak se vcelku logicky musel Slovan porozhlédnout po nové posila do útoku. Místo po nizozemském rychlíkovi se Severočeši pokusí zalepit dalším forvardem se zahraničním pasem. Victor Olatunji možná není tak dynamický jako Van Buren, za to ve vápně má připomínat kladivo – je silný při hře tělem a výborný ve vzduchu.

"Po odchodu Van Burena jsme potřebovali nového hrotového útočníka. Jelikož nás opustil Max Talovjerov, tak i hráče použitelného do standardních situací. O Victora jsme měli zájem už v létě, ale Larnaka jej nepustila, protože hrála skupinu Evropské ligy," uvedl liberecký trenér Luboš Kozel. "Může to být big deal," napsal na Twitter bývalý záložník Slovanu a dnes televizní expert Zdeněk Folprecht, který na Kypru prošel hned třemi kluby.

Eneo Bitri (26, Ostrava)

Hodně zajímavým hráčem by mohl být i Eneo Bitri. Vůbec první albánská posila v historii ostravského Baníku, dorazila na Bazaly z FK Partizani. Fotbalista, který si na podzim připsal také tři starty v reprezentaci, má uspokojit touhy trenéra Pavla Hapala. Od října nový lodivod Ostravy si totiž přál zkvalitnit obranné řady, což by se mu mohlo s příchodem Bitriho vyplnit.

"Stopera jsme měli v hledáčku nějaký čas. A z hráčů, které jsme měli vytipovány, pro něj převážilo, že umí rozehrát, na svou výšku je poměrně pohyblivý a je výborný ve vzdušných soubojích. Ať v defenzivních nebo ofenzivních, dokáže dát gól," konstatoval šéf sportovního úseku Baníku Luděk Mikloško a dodal: "Je mu šestadvacet, je to hráč v ideálním fotbalovém věku. Má už i nějaké zkušenosti s těžkými zápasy včetně pohárů a dokáže hrát i před plnými stadiony, má tedy předpoklady, aby zvládl přechod do Baníku."

Awer Mabil (27, Sparta Praha)

Rychlost, skvělé vedení míče i schopnost volit netradiční fotbalová řešení. Taková je ve zkratce vizitka Australana Awera Mabila, jedné ze čtyř zahraničních posil Sparty. Typologicky vyloženě křídelní hráč má velkou šanci okamžitě proniknout do základní sestavy, do karet mu totiž hraje i fakt, že s Priskem se zná ze společného angažmá z dánského Midtjyllandu. "Pod trenérem Priskem jsem hrál svůj nejlepší fotbal. Známe se opravdu dobře. Je to ambiciózní chlapík, takže máme tyhle ambice společné. A dokázat to tady bude naším cílem," uvedl Mabil pro web Sparty.

Otázkou však zůstává, jaká je jeho herní kondice. Na podzim se totiž ve španělském Cádizu Mabilovi příliš prostoru nedostalo a velkou minutáž nezaznamenal Australan ani v dresu Socceroos na nedávném světovém šampionátu v Kataru. I proto se v generálce s Norimberkem na Letné ukázal fanouškům pouze 32 minut. "Za všechno hovoří, že na šampionátu v Kataru reprezentoval svou zemi. Je to týmový hráč, velmi pracovitý, navíc s vyváženou ofenzivou a defenzivou. Umí střílet góly i sbírat asistence," řekl o zajímavé posile, která na MS naskočila v roli střídajícího hráče do dvou zápasů, trenér Priske.