Djokovič překonal legendárního Federera, stal se nejstarší jedničkou tenisové historie

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Djokovič překonal legendárního Federera, stal se nejstarší jedničkou tenisové historie
Novak Djokovič se stal nejstarší jedničkou tenisové historie.
Novak Djokovič se stal nejstarší jedničkou tenisové historie.Profimedia
Srbský tenista Novak Djokovič se stal nejstarší světovou jedničkou v historii. Ve věku 36 let a 321 dní překonal rekord Švýcara Rogera Federera a v čele žebříčku ATP načal už 420. týden. Znovu vylepšil vlastní historické maximum, rekordní počin Steffi Grafové (377 týdnů) pokořil už vloni v únoru.

Majitel 24 grandslamových titulů poprvé usedl na tenisový trůn 4. července 2011 ve věku 24 let. Oba jeho největší rivalové Federer a Rafael Nadal se stali světovými jedničkami shodně už ve dvaadvaceti letech, Djokovič se ale na vrcholu drží nejstabilněji. Švýcarský rival, jemuž mezi muži patří druhé místo, strávil v čele žebříčku 310 týdnů.

V aktuálním pořadí vede Djokovič před Italem Jannikem Sinnerem. Třetí je Španěl Carlos Alcaraz, jenž se v září 2022 stal naopak ve věku 19 let nejmladší jedničkou v historii.

Djokovič stále vládne tenisovému žebříčku.
Djokovič stále vládne tenisovému žebříčku.Livesport

Nejlepším českým tenistou je Jiří Lehečka na 28. místě. Tomáš Macháč figuruje na 47. příčce a Jakub Menšík drží 74. místo.

Ženám dál kraluje Polka Iga Šwiateková. Českou jedničkou je stále Markéta Vondroušová na osmém místě. Marie Bouzková si po finálové účasti v Bogotě polepšila o sedm míst na 35. příčku a je českou pětkou.

Žebříček WTA.
Žebříček WTA.Livesport