Bouzková v prvním finále na antuce na druhý titul nedosáhla. V Bogotě slaví domácí Osoriová

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Bouzková v prvním finále na antuce na druhý titul nedosáhla. V Bogotě slaví domácí Osoriová

Marie Bouzková prohrála už páté finále.
Marie Bouzková prohrála už páté finále.Profimedia
Marie Bouzková (25) prohrála už pátý ze šesti finálových zápasů a dál čeká na první triumf mimo domácí prostředí. V Bogotě nejvýše nasazená Češka nestačila v prvním finále na antuce na domácí Camilu Osoriovou (22), která zvítězila 6:3, 7:6 a po vítězství v roce 2021 získala i svou druhou trofej právě v kolumbijské metropoli.

Bouzková – Osoriová 3:6, 6:7

Marie Bouzková ihned na první akci po ukončení spolupráce s někdejší wimbledonskou šampionkou Conchitou Martínezovou a posunutí bývalého slovinského tenisty Mikea Urbaniji do role hlavního trenéra zaznamenala nejlepší výsledek v sezoně. Po šesti měsících vyhrála víc jak dva zápasy po sobě a nakonec ztroskotala až na poslední páté soupeřce. 

Pětadvacetiletá Češka na turnaji WTA 250 v Bogotě plnila roli nasazené jedničky a po sérii nezdarů si na úvod antukového jara zvedla sebevědomí. Připsala si skalpy Kanaďanky Rebeky Marinové, Američanky Hailey Baptisteové, německé veteránky Laury Siegemundové a Rusky Kamilly Rachimovové.

Nestačila až na domácím publikem hnanou Camilu Osoriovou. Zatímco v předchozích dvou vzájemných duelech v roce 2022 na tvrdém povrchu dominovala a pokaždé ztratila jen čtyři gamy, na antuce recept na o tři roky mladší Kolumbijku nenašla.

Bouzková do duelu vstoupila brejkem, ale pak prohrála čtyři gamy po sobě a první set, v němž spáchala na své poměry vysoký počet 10 nevynucených chyb, už nezachránila. Ve druhém dějství otočila ziskem 10 fiftýnů v řadě z 0:2 na 3:2, ve 12. hře po parádní kombinaci úderů odvrátila winnerem mečbol a vynutila si tie-break. 

Na obrat ale síly nenašla, neboť v sobotu po vítězném semifinále hrála ve večerních hodinách ještě neúspěšnou čtyřhru a nedělní finále začínalo krátce po poledni. Při druhém mečbolu ještě nervózní Osoriová udělala svou sedmou dvojchybu, ale na třetí pokus už zápas ukončila a společně s fanoušky mohla začít slavit.

Statistiky zápasu Marie Bouzková – Camila Osoriová
Statistiky zápasu Marie Bouzková – Camila OsoriováLivesport

Bouzková si tento týden zahrála poosmnácté v kariéře ve čtvrtfinále turnaje WTA, ale až nyní v kolumbijské metropoli poprvé na antuce. Až dosud na hlavním okruhu na nejpomalejším povrchu nevyhrála víc jak dva zápasy v řadě, v Bogotě zvítězila čtyřikrát.

Věčně usměvavá Češka si finále na turnaji WTA zahrála pošesté v kariéře a poprvé mimo outdoorový hard. Již popáté ale během slavnostního ceremoniálu přebírala pouze menší trofej pro poraženou finalistku.

Dosud jediný triumf slavila na domácím Livesport Prague Open 2022, naopak neuspěla také v mexickém Monterrey 2020, na Phillip Island Trophy v australském Melbourne 2021, v mexické Guadalajaře 2022 a v čínském Nanchangu 2023.

Bouzková se ve světovém žebříčku posune na 35. místo a po týdnu odpočinku se pokusí na zlepšené výkony navázat na turnaji WTA 250 ve francouzském Rouen a následně na tisícovce v Madridu. 

Dvaadvacetiletá Kolumbijka Osoriová před Bouzkovou skolila i dvojnásobnou obhájkyni titulu Němku Tatianu Mariaovou či bývalou finalistku Roland Garros Saru Erraniovou z Itálie a své čtvrté finále přetavila v druhý titul z turnaje WTA. Poprvé slavila před třemi lety rovněž v Bogotě.

Výsledky turnaje WTA 250 v Bogotě