Druhé duo mezi elitní osmičkou: Bayern má PSG na lopatě, AC si veze náskok na Tottenham

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Druhé duo mezi elitní osmičkou: Bayern má PSG na lopatě, AC si veze náskok na Tottenham

Bayern zvítězil v Parku Princů 1:0.
Bayern zvítězil v Parku Princů 1:0.@FCBayern
Do Bavorska bez Neymara (31). PSG se představí v odvetě osmifinále Ligy mistrů na půdě Bayernu Mnichov bez zraněné opory a stejně tak jako v Parku Princů bude postrádat jednoho z tria MNM. Doma Pařížanům scházel v základní sestavě Kylian Mbappé (24) a jejich hra trpěla. Tentokrát se Lionel Messi (35) bude moct na francouzského spoluhráče spolehnout, na PSG však čeká obrovská výzva. Těžký úkol má také Tottenham, který bude doma dohánět ztrátu ze San Sira. Milánské AC vstoupí do odvety na londýnském trávníku s vítězstvím 1:0 v zádech.

Bayern – PSG

Bayern Mnichov bude doma hájit těsné vedení jedné branky, kterou si v minulém klání s Paris Saint-Germain vybudoval. Pařížané ale věří, že dokážou tuhle ztrátu vymazat a mírně jim fandí i statistiky. Navíc jde z jejich útoku poslední dobou strach.

Pařížský gigant potřebuje dotáhnout manko jedné branky, o které se postaral jeho bývalý hráč. Kingsley Coman v Parku Princů řádil jako černá ruka a stal se jediným úspěšným střelcem prvního zápasu dvou velkoklubů. V 53. minutě rozhodl o těsném vítězství Bayernu a i když dodržel gentlemanskou tradici a gól do "vlastních řad" neslavil, Pařížanům to v ničem nepomohlo.

Kingsley Coman svou branku proti PSG neslavil.
Kingsley Coman svou branku proti PSG neslavil.@FCBayern

Doma sice PSG prohrálo, ale v odvetě bude stále o co hrát a Pařížany těší, že v rozhodujícím utkání cestují do Bavorska. V posledních třech vzájemných duelech se totiž z výhry vždycky radoval hostující celek, a to je bilance, na kterou PSG hodně sází. Stejně jako na oslnivý útok, který poslední dobou kosí jednu obranu za druhou. Tým trenéra Christophera Galtiera vyhrál minulé tři duely a ještě v nich nasázel pokaždé aspoň tři branky.

Výsledková i herní mizérie z první poloviny února se zdá být zapomenuta a PSG opět zabralo v ten nejvhodnější moment, navíc to zvládlo i bez několika hvězd. Zraněný zůstává brazilský křídelník Neymar, který si poranil vazy v kotníku a sezona pro něj skončila. A pak je tu obránce Presnel Kimpembe, jenž si přetrhl achillovku a letošní ročník je pro něj minulostí. Jeho kolega z defenzivní linie Marquinhos zase v minulém kole Ligue 1 inkasoval ránu do žeber a ani jeho start není jistý.

Otočit skóre proti klubu jako je Bayern bude hodně náročný úkol, nicméně trenér Galtier svému týmu věří. "Samozřejmě jsme velmi smutní z toho, jak dopadl první duel. Nepovedlo se nám zachytit některé situace včas a na tom musíme zapracovat. Na druhou stranu, toto skóre dává oběma týmům dostatek šancí na postup, nic není rozhodnuto. I v tom prvním utkání jsme měli pasáže, kdy jsme byli jednoznačně lepším týmem."

To si ostatně uvědomoval i trenér německého soupeře Julian Nagelsmann. V rozhovoru pro stránky UEFA zmínil: "Vzhledem k tomu, jakou sílu má PSG v útoku a jak skvělým pohybem hýří, bude odvetné utkání stále dost náročné. Jsem moc rád, že jsme zvládli udržet nulu na kontě a vstřelili jsme rozdílový gól, ale jak jsem říkal, je to jen mizivý rozdíl. Odveta je stále otevřená, i když chceme udělat ten klíčový druhý krok za každou cenu."

Problémem by pro domácí mužstvo mohl být Kylian Mbappé, který je zcela fit a opět ve formě, zatímco doma s Němci jen střídal. A i tak byla jeho přítomnost dost cítit. Pokud se Bayern chce prodrat do další fáze, bude muset zpevnit obranu, kterou nejen hvězdný střelec Mbappé určitě zatíží víc než dost. Čisté konto se Bayernu povedlo udržet jen ve třech z posledních šesti utkání. Kromě toho Bayernu chybí distancovaný obránce Benjamin Pavard.

Bayern dokázal zareagovat na porážku od Gladbachu a posléze si poradil jak s Unionem Berlín, tak naposledy i se Stuttgartem. V Mercedes-Benz Areně to sice byly trochu nervy, ale naštěstí pro Bayern zabral Stuttgart až poměrně pozdě a zvládl ke konci utkání jen snížit na 1:2. Díky této výhře bavorský klub pořád drží první příčku v tabulce o skóre před dotírající Borussií Dortmund.

Bayern Mnichov – pravděpodobná sestava:

Sommer - Stanišić, Upamecano, De Ligt - Coman, Kimmich, Goretzka, Davies - Müller, Musiala - Choupo-Moting

Paris Saint-Germain – pravděpodobná sestava:

Donnarumma - Marquinhos, Sergio Ramos, Danilo - Hakimi, Vitinha, Verratti, Ruíz, Nuno Mendes - Messi, Mbappé

Tottenham – AC Milán

Kohouti z Londýna touží postoupit mezi nejlepší osmičku v Lize mistrů, ovšem úvodní duel v Miláně jim příliš nevyšel a hlavně kvůli bezkrevnému výkonu v ofenzivní fázi prohráli nejtěsnějším poměrem 0:1. Pokud nyní chtějí proklouznout do čtvrtfinále, potřebují se v tomto ohledu zlepšit. Nicméně poslední dobou se jim střelecky nedaří, vždyť v minulých dvou duelech ani jednou neskórovali.

Svěřenci trenéra Antonia Conteho, který po operaci žlučníku nejprve uspěchal svůj návrat a teď se po zotavení ve své domovině v Itálii konečně vrací ke svým povinnostem, sice po porážce s AC zvládli londýnské derby s West Hamem i Chelsea (v obou případech 2:0), poté ale naprosto vyhořeli v osmifinále FA Cupu s druholigovým Sheffieldem United. Doma mu podlehli 0:1. Ve víkendové generálce se navíc nedokázali prosadit ani na půdě Vlků z Wolverhamptonu, nestačili na ně po shodném výsledku.

V tabulce Premier League doposud posbírali 45 bodů, patří jim čtvrtá pozice zaručující účast v příštím ročníku LM, avšak před pátým Liverpoolem už drží náskok pouhých tří bodů. "Když se mě zeptáte, jestli chci vyhrát Ligu mistrů, tak samozřejmě řeknu ano. Jenže realita tak jednoduchá není. My musíme jít zápas od zápasu. Loni jsme hráli v Evropské konferenční lize, letos jsme vyhráli skupinu Ligy mistrů a teď máme šanci vyřadit AC. Pro tyto okamžiky děláme fotbal a chceme si je užít," řekl Conte odhodlaně.

Statistiky z úvodního duelu.
Statistiky z úvodního duelu.Livesport

Hosté až do uplynulého víkendu předváděli vynikající výkony, dokázali zvítězit čtyřikrát za sebou, v sobotu však neuspěli s Fiorentinou a prohráli 1:2. V tabulce Serie A klesli na pátou příčku se 47 body, i když je třeba podotknout, že na třetí Lazio mají ztrátu jediného bodu. V tomto střetnutí jim nepomůže švédský veterán Zlatan Ibrahimovič, jenž po operaci kolenních vazů na ligové scéně pravidelně střídá, ovšem v této soutěži vůbec nebyl zařazen na soupisku.

Trenér AC Stefano Pioli se kromě něho nemůže spolehnout ani na trio Florenzi - Bennacer - Calabria (všichni poranění stehna). "Očekávám, že Tottenham bude mnohem aktivnější než v Miláně, pokusí se častěji držet balón. A my musíme tento tlak ustát. Díky úvodní výhře jedeme do Londýna s mírnou výhodou, jenže tento souboj je teprve v poločase a stát se může opravdu cokoli. Za každou cenu potřebujeme našeho soupeře něčím překvapit," má jasno sedmapadesátiletý Pioli.

AC se opět bude nejvíce spoléhat na schopnosti svého nejlepšího kanonýra Oliviera Girouda, který v tomto ročníku Ligy mistrů skóroval čtyřikrát. V domácím dresu sice září v Premier League hvězdný Harry Kane, v šestadvaceti střetnutích rozvlnil síť hned osmnáctkrát, nicméně v LM se v sedmi případech prosadil jen jednou. Conte mimochodem nemůže využít služeb Bentancura, Bissoumy, Sessegnona, brankáře Llorise a vykartovaného Diera.

Tottenham Hotspur – pravděpodobná sestava:

Forster - Romero, Lenglet, Davies - Emerson, Skipp, Højbjerg, Perišič - Kulusevski, Kane, Son

AC Milán – pravděpodobná sestava:

Maignan - Kalulu, Thiaw, Tomori - Saelemaekers, Tonali, Krunić, T. Hernández - B. Díaz, Giroud, Rafael Leão