Florbalové Czech Open oslaví jubilejní 30. ročník, vracejí se elitní zahraniční kluby

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Florbalové Czech Open oslaví jubilejní 30. ročník, vracejí se elitní zahraniční kluby

Martin Menetrey (Wiler) a Alex Galante Carlström (Falun) na turnaji Czech Open.
Martin Menetrey (Wiler) a Alex Galante Carlström (Falun) na turnaji Czech Open.Pavel Růžička
Od čtvrtka do neděle se v Praze odehraje jubilejní 30. ročník mezinárodního florbalového turnaje Czech Open a po minulých dvou letech ovlivněných pandemií koronaviru se na něj vracejí zahraniční celky. V elitní kategorii mužů doplní pořádající Tatran Střešovice, Vítkovice a Spartu švédské týmu Falun a Pixbo Wallenstam, švýcarské SV Wiler-Ersigen a Zug United i finský EräViikingit.

V minulých dvou letech startovaly v mužské elitě jen čtyři české týmy. "Jsme rádi, že se mohly vrátit nejlepší týmy ze Švédska, Finska i Švýcarska. Podařilo se nám na letošní ročník přilákat tradiční velkokluby," řekla ČTK ředitelka turnaje Kristýna Matoušová.

Ve skupině A se představí Tatran s úřadujícím švédským mistrem Falunem, EräViikingit a Zugem, v "béčku" Vítkovice, Sparta, Pixbo Wallenstam a Wiler-Ersigen. Vítězové skupin se utkají v neděli od 15:20 v UNYP aréně na Podvinném Mlýně ve finále. Další celky budu hrát o konečné umístění.

"Byl na nás trošku tlak, že elitní týmy chtějí mít Czech Open jako kvalitní přípravu před sezonou, což pro ně znamená hrát regulérní zápasy 3x20 minut. Tomu jsme přizpůsobili systém turnaje a kvůli tomu je znovu trošku omezenější počet týmů v mužské elitě, než býval v dřívějších letech," doplnila Matoušová.

V elitní kategorii žen startuje dvanáct týmů rozdělených do dvou základních skupin. V "áčku" se utkají každý s každým Vítkovice, Tatran Střešovice, Pixbo Wallenstam, Umea, Zug a EräViikingit, v "béčku" mistrovský FBC Ostrava, Bohemians, Falun, švýcarský Kloten-Dietlikon a finské celky FBC Loisto a Helsinky United. Po dvou nejlepších týmech postoupí do sobotního semifinále a finále se odehraje v neděli od 13:00 také v UNYP aréně.

Celkem se na turnaji představí 155 mužstev z patnácti zemí včetně Islandu, Maďarska či Dánska. V sobotu bude večer patřit oslavám 30. výročí na turnajové párty v Klubu Lávka, kde bude také uvedeno několik dalších osobností do Síně slávy Czech Open, a při té příležitost se bude promítat premiéra dokumentu o historii turnaje.

"Třicáté výročí jednak budeme slavit na hřišti tím, že se vrátí nejlepší zahraniční týmy, a také máme připravenou malou oslavu na tradičním místě pro Czech Open v Klubu Lávka. Uvedeme další členy do Síně slávy po deseti letech. Poprvé a dosud naposledy jsme je uváděli při 20. výročí," dodala Matoušová.