Bronzová tečka. Florbalisté v závěrečném utkání na Světových hrách porazili Lotyšsko 7:3

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Bronzová tečka. Florbalisté v závěrečném utkání na Světových hrách porazili Lotyšsko 7:3

Čeští florbalisté dosáhli na Světových hrách na bronz, porazili Lotyšsko 7:3
Čeští florbalisté dosáhli na Světových hrách na bronz, porazili Lotyšsko 7:3Twitter @olympijskytym
Americký Birmingham se zapíše do české florbalové historie bronzovým písmem. V duelu o 3. místo si svěřenci trenéra Jaroslava Berky (34) poradili s Lotyšskem v poměru 7:3 a o jednu pozici si polepšili oproti premiéře v roce 2017 ve Vratislavi. Čtyři body za gól a tři asistence si připsal Adam Delong (26), dvakrát skórovali Filip Langer (20) a Josef Rýpar (28).

"Pocity jsou rozhodně krásné. Už jsme si je zažili loni při mistrovství světa a přijeli jsme sem s cílem získat další medaili. Bohužel nám nevyšly duely s Finskem a Švédskem, ale dneska jsme důležitý zápas zvládli. Podle mého šlo o náš nejlepší výkon za celý turnaj. Bronz je na začátku nového cyklu a pod vedením obměněného realizačního týmu super," řekl gólman Lukáš Bauer webu Českého florbalu.

"Já si medaile moc vážím, protože jsem ji z této akce ještě neměl. Je to něco nového a můžu ji přidat do sbírky. Vážně jsem rád, že tam bude také viset a že jsme první český florbalový výběr, který přivezl ze Světových her cenný kov," dodal Bauer.

Florbalisté se museli obejít bez potrestaného útočníka Mikuláše Krbce, který dostal v semifinále proti Švédsku červenou kartu. Skóre mohl otevřít Filip Langer, jehož fauloval v šanci Janis Ragovskis, ale při trestném střílení útočník švédského Kalmarsundu na gólmana Janise Salcevičse nevyzrál. Berkův výběr se pak ubránil při vyloučení Josefa Rýpara, který se v čase 11:39 postaral o úvodní gól. Od pravého mantinelu jej našel na levé straně Filip Forman a útočník Linköpingu zamířil k bližší tyči.

V 18. minutě Lotyši sice vyrovnali díky Artursovi Jurševskisovi, ale za 117 sekund vrátil favoritovi náskok Matěj Havlas. Pohotovou střelou ze středu využil přihrávku Adama Hemerky. Lotyši zahodili i druhou přesilovku při Langerově trestu a ve 26. minutě potrestali Češi faul Edgarse Purinše. Po výběhu do ideální střelecké pozice z rohu se prosadil Langer.

V čase 33:43 fauloval Purinš Langera a k trestnému střílení se postavil tentokrát Rýpar, který bekhendovým blafákem Salcevičse překonal. V 38. minutě využil přesilovku opět Rýpar. Lotyši, kteří se ze skupiny dostali do semifinále na úkor favorizovaných Švýcarů a uhráli i remízu s mistry světa Švédy, za tři minuty snížili v početní výhodě umocněné power play díky Rolandsu Kovalevskisovi. Za 67 sekund snížil v pokračující hře bez gólmana Toms Akmenlauks. Další power play už Lotyšům nevyšla a do prázdné branky pojistili výhru Langer a Filip Forman.

"Třetí třetina byla rozkouskovaná mnoha vyloučeními, a i jednou červenou kartou, což hrálo do karet více soupeři. Mohli více tlačit a relativně brzo odvolat gólmana. To především po dvou rychlých obdržených brankách nebylo nic příjemného. Naštěstí jsme skórovali na 6:3. Před tím jsme dokázali jejich šance pochytávat a nepouštět do brejků, jde o jejich obrovskou zbraň, ve které jsou velmi silní. Díky tomu porazili Švýcary a také remizovali se Švédy, takže jsme věděli, že tento herní fragment nesmíme dopustit," dodal Bauer.

Genarálka na MS ve Švýcarsku se povedla

"Určitě jsme za medaili rádi. Lotyši tady na turnaji předváděli perfektní výkony. V zápase o bronz byli zaslouženě a dvě třetiny pro nás byli těžkým soupeřem. Radost je velká a medaile si ceníme, protože jsme si ji museli těžce vybojovat," uvedl Berka v tiskové zprávě Českého florbalu.

Tým nástupce Fina Petriho Kettunena bral v Birminghamu medaili i přesto, že neporazil nikoho ze silné čtyřky. V základní skupině Češi prohráli s Finskem 3:5 a v semifinále se Švédskem 1:6. Švýcaři se do bojů o medaile nedostali, protože na jejich úkor se tam dostali Lotyši. "Upřímně je třeba říci, že naším dlouhodobým cílem je, že míříme dál, takže zklamání z prohry v semifinále bylo velké. Dokázali jsme se z toho otřepat a nachystat se. Bronz je také cenná medaile. Chtěli jsme ji získat a to se nám také povedlo," uvedl Berka.

Zopakovat medailový zisk bude chtít v listopadu na MS ve Švýcarsku. "Byla to pro nás generálka navíc. Jsme rádi, že jsme to zvládli. Měli jsme zápas se Švédy a Finy. Pro náš mladý tým je to super škola a určitě z toho budeme těžit. Jsem i za to ohromně rád, protože jsme v určité fázi procesu, takže čím více takových zápasů odehrajeme, tím to pro nás bude lepší. Tým se pořád učí a v nějaké fázi toho procesu to určitě prodáme," dodal Berka.

Dvěma góly přispěl k vítězství nad Lotyšskem 7:3 útočník Josef Rýpar z Linköpingu a se sedmi góly by nejlepším střelcem týmu. "Od začátku turnaje jsme měli nastavené, že budeme hrát zápas od zápasu. Večer jsme si k tomu utkání se Švédy řekli hodně věcí, udělali za ním tlustou čáru a poctivě se připravovali na Lotyše," podotkl Rýpar.

Světové hry si užil. "Samozřejmě je to pěkné. Je to speciální akce, kde je úplně jiná atmosféra než na mistrovství světa. Je tu cítit nádech olympiády, což je sen každého sportovce. I když jsme chtěli dojít dál, tak jsme za bronz rádi a moc si ho vážíme," uvedl Rýpar. Medaili oslaví tým s dalšími členy výpravy. "Určitě pojedeme večer výsledek oslavit do Českého domu, kde se o nás výborně starali. Musím je pochválit. Byl to super servis, tímto děkuji. Dneska si to užijeme," dodal Rýpar.

Český tým navázal na bronz z prosincového mistrovství světa v Helsinkách, kde ještě byl pod vedením finského trenéra Petriho Kettunena. Medaili tam získala kompletní čtrnáctka nominovaných do Birminghamu.