Florbalový týden: Fantom Curney v ráži, Ostrava si říká o vrácení dresů

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Florbalový týden: Fantom Curney v ráži, Ostrava si říká o vrácení dresů

Florbalový týden: Fantom Curney v ráži, Ostrava si říká o vrácení dresů
Florbalový týden: Fantom Curney v ráži, Ostrava si říká o vrácení dresůFlickr Sparty Praha
Jubilejní 30. florbalová sezona začala hodně zostra. Sedm zápasů Livesport superligy nabídlo 80 gólů, historické vítězství nováčka i čtyři hattricky. Králem prvního víkendu se stala ikona soutěže. Jiří Curney, který se blíží k nasbírání 1000 kanadských bodů v základní části a play off, ukrojil další kousek a už je na čísle 984…

Karas game vyšel na jedničku

Vítej ve Spartě, tenhle zápas je tvůj. Přesně takový vzkaz vyslal tradiční pražský klub své nové posile. Jiří Curney po devíti letech změnil dres a nutno říci, že odchod z Mladé Boleslavi trošku i sám protrpěl. Sparta navíc přes léto nevypadala přesvědčivě, schytala několik debaklů a začalo se spekulovat, nakolik může populárnímu "Karasovi" nové prostředí svědčit. 

Ligová premiéra ale rekordmanovi superligy vyšla náramně. Čtyři góly, každý jiný a všechny krásné. Liberci, který se namlsal v poháru impozantním vítězstvím nad Tatranem (7:1), spadla čelist. Sparta dominovala, premiéru zvládla na jedničku a usadila se v čele tabulky. 

Mimochodem, Liberec je pro Curneyho příjemným soupeřem, co se premiér týče. Když v říjnu 2011 poprvé oblékl dres Chodova, zatížil konto Severočechů dvěma góly a nahrávkou. Čerstvý zápas s Libercem byl Curneyho nejlepší premiérou v novém dresu. V dresu Třince v roce 2005 neskóroval, za ostravské Pepino v roce 2009 zapsal proti Spartě tři nahrávky, a když se poprvé představil fanouškům Mladé Boleslavi, byla to jen jedna gólová asistence.

Budou se v Ostravě vracet dresy?

Hráči České Lípy přijeli do Ostravy jako outsideři, jenže na hřišti si dělali, co chtěli. Precizně nachystaný tým věděl, co chce hrát, naopak domácí FBC působilo absolutně nepřipraveně. První třetina, stav 0:5, po druhém dějství to bylo už 0:9. Totální ostudu odvrátil domácí celek aspoň třemi góly za rozhodnutého stavu, přesto výsledek vypadá hrozivě.

Současná hráčská generace ostravského týmu si možná ani nepamatuje, že se v roce 2006 rozhodl šéf klubu Rolf Franke řešit bídné výkony týmu tím, že sebral hráčům dresy i boty a ligové zápasy hrála Ostrava v rozlišovačích. Tehdy to jako motivace zabralo…

Úlovek Lípy se blýskl hattrickem

Potřeba je ale vyzdvihnout i výkon České Lípy. Ta představila novou akvizici: Jan Peška při své premiéře nastřílel hattrick. Představení levého křídla, které hraje "přes ruku", bylo opravdu působivé a premiérový gól v nejvyšší soutěži může směle podávat přihlášku do ankety gól roku. 

Kde se tenhle pro mnohé neznámý forvard vzal? Kdo sledoval 1. ligu, ví, že v minulé sezoně nastřílel za Ústí nad Labem 40 gólů. Těsně před play off se ale zranil a možná i kvůli tomu nebyli Severočeši v bojích o postup do superligy tak silní.

Natovův comeback

Více než rok čekal Jan Natov na opravdový návrat na hřiště. I když už v dubnovém superfinále oblékl dres a teplákovku, aby byl připravený na případné nájezdy. První zápas po těžkém zranění mu vyšel nad očekávání. Jeho Mladá Boleslav pozvala na ligovou premiéru školáky (přišlo jich skoro 1000) a ve speciálním utkání, které se hrálo v úterý od 10 hodin dopoledne, skóroval rovnou dvakrát. 

Natov přitom už bude muset hrát bez tradičního parťáka Jiřího Curneyho. V jeho útoku mu teď dělali společnost ve formaci Jakub Bína a Dominik Beneš.

Vary si užily vítězství i video

Nováček z Karlových Varů přetavil svůj historicky první zápas mezi elitou ve tříbodové vítězství. Na západě Čech se hodně řešilo video. Challenge si vzali dokonce i sami rozhodčí, když z publika slyšeli pokřiky, aby se znovu podívali na záběr před prvním gólem Pardubic. Diváci, bohužel pro sudí, totiž mohli sledovat zápas i na velkoplošné obrazovce.

Video bylo v akci hned dvakrát a jednou se čekalo na jeho rozběh. Co video neodhalilo, byl sporný vítězný gól Michala Klápy, který stál nohou v brankovišti. Pardubice si ale za ztrátu zápasu mohly samy. V 1. třetině pohrdly snad pěti gólovými šancemi a v klíčových momentech neproměnily přesilovku 5 na 3.

Na ostrý start navazuje o následujícím víkendu hned dvoukolo, které bude mít předehru ve čtvrtek díky duelu Mladá Boleslav – Tatran za asistence televizních kamer.