Pět hráčů z českých klubů se představí na Africkém poháru národů. Gomez i duo z Vyškova

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Gomez či duo z Vyškova: Pět hráčů z českých klubů, kteří se představí na Africkém poháru národů

James Gomez bude na AFCONu reprezentovat Gambii.
James Gomez bude na AFCONu reprezentovat Gambii.Profimedia
Pět želízek v ohni budou mít české kluby na prvním velkém turnaji roku 2024. Na Africkém poháru národů, který bude od 13. ledna do 11. února hostit Pobřeží slonoviny, se mezi největšími hvězdami kontinentu ukáže například obránce Sparty James Gomez (22), jenž bude hájit barvy Gambie nebo mladoboleslavský záložník Benson Sakala (27), jehož rodnou zemí je Zambie.

Africký pohár národů je obdobou evropského šampionátu. Na programu je už jeho 34. ročník a obhájcem vítězství je Senegal. Historicky nejúspěšnější zemí je pak Egypt, jenž získal sedm triumfů. Na turnaji se představí celkem 24 národních týmů, přičemž finále se uskuteční v hlavním městě Abidjanu na Quattara Stadium.

Z pohledu českého fotbalu bude zajímavé sledovat, jak si povede v dresu Gambie James Gomez. Stále teprve dvaadvacetiletý sparťanský obránce dostal na podzim v nejvyšší soutěži šanci jen v pěti duelech, přesto ve výběru své země nechybí. Fanoušky nejvíce zaujal v nepovedeném utkání Sparty na půdě Rangers v Evropské lize, kde se dopustil několika chyb a v poločase byl vystřídán.

Gomez toho ve Spartě zatím moc neodehrál.
Gomez toho ve Spartě zatím moc neodehrál.Livesport

Do bojů může zasáhnout i mladoboleslavský Benson Sakala. Sedmadvacetiletý obránce či defenzivní záložník Zambie čtyřikrát viděl žlutou kartu a jednou byl vyloučen. Za surový zákrok na Vlastimila Daníčka ze Slovácka dostal trest na osm zápasů.

V barvách Gambie má šanci se ukázat také obránce Muhammed Sanneh, jenž je hráčem Baníku Ostrava, ale na podzim hostoval v druholigové Vlašimi. Tam zasáhl do deseti utkání, odehrál 780 minut a nasbíral tři žluté karty.

Zambii bude reprezentovat vyškovský Golden Mafwenta. Dvaadvacetiletý rodák z Lusaky si připsal ve druhé nejvyšší soutěži patnáct startů. Defenzivní záložník viděl čtyři žluté karty.

Posledním hráčem z českých soutěží, který se ukáže na africkém šampionátu je třiadvacetiletý křídelník Santiago Eneme (Rovníková Guinea). Vyškovský hráč nastoupil do třinácti utkání, vstřelit se mu povedlo jeden gól a jednou si zblízka prohlédl žlutou kartu.

Partey, Benrahma či Zaha. TOP 13 velkých jmen, které chybí na Africkém poháru národů