Sedm týmů stále věří v postup do Premier League. Cesta vede přes Wembley, ví i Sunderland

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Sedm týmů stále věří v postup do Premier League. Cesta vede přes Wembley, ví i Sunderland

Sunderland se už jednou zvedl. Povede se mu to znovu?
Sunderland se už jednou zvedl. Povede se mu to znovu?Profimedia
Anglie si v sobotu užila korunovaci nového krále, fotbaloví fanoušci si ale díky Karlu III. prodlouží víkend a v pondělí budou moci mimo jiné sledovat i souběžně hrané poslední kolo The Championship. Bude to solidní drama a v jedné z hlavních rolí je i Sunderland. Ten se může po sezonách útrap a netflixovém prokletí zase vrátit do Premier League.

Dostal míč na hranici velkého vápna, srovnal si ho na levačku a báječnou ranou trefil šibenici. Patrick Roberts zachránil v zápase s Watfordem aspoň remízu 2:2. Ta dává "Černým kočkám" ze Sunderlandu naději na návrat mezi elitu. Hlavně díky jeho gólu je o zábavu postaráno.

Neúprosná The Championship má před sebou poslední kolo. O druhé nejvyšší anglické soutěži se traduje, že postoupit z ní zpět do Premier League je těžší než se mezi elitou udržet. Tým z přístavního města, který získal spoustu příznivců po celém světě díky netflixovému hitu Til I Die, o tom něco ví. Příběh o pravé fanouškovské vášni i o tom, jak se pokazí vše, na co sáhnete, udělal ze Sunderlandu sledovaný klub i ve chvílích, kdy spadl až do třetí nejvyšší Division One.

Nyní znovu svitla naděje, že se může mezi anglickou smetánku vrátit. Má to samozřejmě háček. Poté, co už si postup zajistilo Burnley a Sheffield United, je ve hře ještě jedna vstupenka. A o ní usiluje před posledním kolem hned sedm týmů.

Play off je šance

Tři týmy půjdou z kola ven v pondělí večer. Právě na 8. května je naplánováno poslední dějství The Championship. Čtveřici týmů ze 3.-6. místa tabulky pak čeká play off, které vyvrcholí v londýnském Wembley. 

Sunderland je jedním z nich. Chvíli už byl mimo hru, pak se do ní dostal skoro zázrakem zpátky, aby si v předposledním kole zase situaci neuvěřitelně zkomplikoval. Namísto jistého vítězství nad Watfordem, kterému už vůbec o nic nešlo, zachraňoval aspoň bod ve čtvrté minutě nastavení.

V posledním kole už není kam uhnout. Ačkoliv už nemá Sunderland postup mezi šest nejlepších týmů ve vlastních rukou, výchozí pozici vlastně nemá úplně špatnou. Míří do Prestonu a ví, že tam musí získat tři body. Pak může sledovat to, jak si povedou jeho soupeři Coventry, Millwall, West Brom a Blackburn. Luton a Middlesbrough už mají postup do play off jistý. "Ať se v pondělí stane cokoliv, město na vás bude hrdé," stojí v jednom postů na sociálních sítích.

Naději živí v Sunderlandu třeba i díky vzpomínkám na loňský rok. Tehdy šlo ještě o třetí ligu, ale tým také v posledním kole bojoval o účast v play off. Povinností bylo získat tři body na hřišti zachraňujícího se Morecambe. Povedlo se, vítězství 1:0 znamenalo postup do vyřazovacích bojů a následně i triumf 2:0 ve Wembley v duelu s Wycombe Wanderers.

"Dokázali jsme to loni a pokusíme se o to i letos. Budeme bojovat až do konce a uvidíme, co se stane," říká už zmiňovaný Patrick Roberts. "Měli jsme dobrou sezonu, tak doufám, že to skončí tím správným způsobem," dodává věčný fotbalový cestovatel, který v posledních 10 letech oblékal dresy devíti klubů.

Rozhodne zápas Millwallu?

V případě pondělního vítězství posune Sunderland na příčky pro vyřazovací část selhání rivalů. I proto je cítit nervozita i v táborech soupeřů. "Nikdy jsem play off nehrál. Ale už jsem zažil zápasy, kdy se o všem rozhoduje v posledním kole. Takže zase všichni budeme vědět, jak to vypadá na sousedních hřištích. Ale stejně se musíme soustředit na náš herní plán," vypráví Kyle McFadzean z Coventry, jehož bratr Callum už si letos užil oslavy postupu do League Two v dresu Wrexhamu. Coventry hostí Middlesbrough, jež už má postup do vyřazovacích bojů zajištěný. 

Naopak Blackburn je v podobné situaci jako Sunderland. "Máme šanci dostat se do play off, to se klubu mnoho let nepovedlo. Oni potřebují taky vítězství, stejně jako my. Měli bychom si ten tlak užít a zápas vyhrát," říká trenér Jon-Dahl Tomasson, někdejší obávaný dánský kanonýr. Kdysi úspěšný Blackburn hrál Premier League naposledy v sezoně 2011/12, Millwall byl mezi elitou naposledy v roce 1990.

Možná právě k tomutu zápasu se upíná víra Sunderlandu. Cesta na šestou příčku se otevře, když Millwall ztratí body s Blackburnem. Pak se ještě nesmí stát, aby West Brom nevyhrál na Swansea výrazným rozdílem. Aktuálně má tým Tonyho Mowbraye o čtyři góly lepší rozdíl skóre než WBA. Právě brankový rozdíl je po zisku bodů druhým parametrem pro určení pořadí týmů v tabulce.

Pořadí před posledním kolem.
Pořadí před posledním kolem.Livesport

Do Wembley chce i český gólman

Drama, které fotbalové Anglii nabízí pondělí 8. května, se příliš často nevidí. Vedle 11 zápasů Championship, které mají shodně výkop v 16 hodin, se bude hrát i 12 utkání posledního kola čtvrté nejvyšší Division Two. Ty začnou ve 13:30. České fanoušky může zajímat, že společně s týmem Carlisle usiluje o postup i brankář Tomáš Holý. Jistotu postupu do vyřazovacích bojů dává remíza na hřišti Suttonu. A i v tomto případě se hraje o postupový zápas ve Wembley dne 27. května.