ANALÝZA: Češi moldavský blok neprolomili, v Kišiněvě jim vázla kombinace

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
ANALÝZA: Češi moldavský blok neprolomili, v Kišiněvě jim vázla kombinace
Tomáš Čvančara patřil k nejlepším hráčům na české straně.
Tomáš Čvančara patřil k nejlepším hráčům na české straně.
Profimedia
Čeští reprezentanti nedokázali v druhém utkání kvalifikační skupiny navázat na výkon proti Polsku a z Moldavska si vezou pouze bod za bezbrankovou remízu. Proti papírově slabšímu soupeři se Šilhavého výběru nepodařilo najít recept na prolomení obranného bloku. Proč?

Po překvapivě hladkém vítězství nad Polskem vyrazil český národní tým do Kišiněva, kde se na rozdíl od prvního utkání tři body očekávaly. Bylo ale jasné, že půjde o zcela jiný zápas. Naši severní sousedé byli kvalitativně vyrovnanějším soupeřem a navíc si výběr Jaroslava Šilhavého vytvořil dvěma rychlými góly výhodu. Po celý zápas tak bylo spoustu prostoru pro náběhy za obranu a přímočarou hru. To proti Moldavsku se s tím rozhodně počítat nedalo a jen se potvrdilo, že prolomit hluboký blok je jedna z nejtěžších disciplín ve fotbale.

Tragická kombinace 

Proti soupeřům, kteří brání až od vlastní poloviny, je třeba hlavně držet míč a kombinací přenášet hru ze strany na stranu a čekat, než se v obranné struktuře otevřou skulinky, do kterých je pak možné zaútočit. To se ale českému týmu vůbec nedařilo. Souček a spol. si zvládli vyměnit pouze necelých osm přihrávek, než přišlo přerušení od soupeře a to je přinejmenším velmi netradiční, když vezmeme v potaz, že čeští fotbalisté měli míč na kopačkách přes 60 procent času.

Pro srovnání, více přihrávek nám v Praze dovolili jak Portugalci tak Španělé a skoro stejný počet pasů si proti týmu z východu Evropy připsaly i Faerské ostrovy. Na rozdíl od dvou zmíněných fotbalových velmocí Moldavané rozhodně nenapadali tak intenzivně, takže se to dá přičítat spíše nevalné kvalitě kombinace hostujícího týmu a to se pak vytváří tlak před brankou soupeře těžko.

Statistiky zápasu Moldavsko – Česko.
Livesport

Excelentní výkon kapitána Rata

To, jak se svěřencům trenéra Sergheie Clescenca dařilo přerušovat akce soupeře, lze doložit statistikou zachycených míčů. V této disciplíně si totiž vedli nadstandardně dobře a dosáhli tak na číslo 73. Lépe si v tomto ohledu vedli naposledy v listopadu 2020 v přátelském utkání proti Rusku. Poté většího čísla dosáhli až v roce 2015.

Výrazně tomu svým výkonem přispěl i kapitán Vadim Rata, který míč zachytil hned třináctkrát. To je u jednoho hráče výrazně nadprůměrné. V TOP pěti evropských ligách je nejlepší průměr na zápas u hráčů, kteří odehráli aspoň 400 minut, přes osm zachycení za zápas. Rata přitom během kariéry dosahuje za 90 minut průměrné hodnoty čtyř zachycených míčů.

Záložník rumunského Voluntari navíc vyhrál 5 ze 7 soubojů ve vzduchu, a to je při výšce 173 centimetrů úctyhodný výkon. Dále byl v druhém kvalifikačním duelu nejaktivnější co se týče defenzivních duelů, zúčastnil se 13 a nevedl si v nich vůbec špatně, když vyhrál 85 procent z nich.

Přehled zápasu Moldavsko – Česko 0:0

V Kišiněvě obstál Čvančara

Hráčem českého týmu, kterého lze pochválit za obě vystoupení během březnového reprezentačního termínu, je rozhodně Tomáš Čvančara. Útočník Sparty totiž i v Kišiněvě dosáhl na velmi slušná ofenzivní čísla. Zasáhl totiž do největšího počtu útočných soubojů ze všech hráčů na hřišti, pětkrát se dotkl míče v pokutovém území Moldavska, čtyřikrát vystřelil a zápas zakončil s velmi pěknou vizitkou 0,38 očekávaných gólů. Posledním zápasem ve kterém se dostal do takhle kvalitních šancí a nedal ani gól, bylo první ligové kolo na Letné proti Liberci.

Čtyři body ze zápasů proti Polsku a Moldavsku sice nejsou žádnou katastrofou, ale určitě dávají trenérskému štábu podnět k přemýšlení, protože třeba zápasy proti horkokrevným Albáncům rozhodně nebudou něčím jednoduchým.

Tabulka skupiny E
Livesport