Česko –⁠ Polsko. Lewandowski: Je to studená sprcha. Santos navázal na chmurnou tradici

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Česko –⁠ Polsko. Lewandowski: Je to studená sprcha. Santos navázal na chmurnou tradici
Robert Lewandowski se proti Česku neprosadil.
Robert Lewandowski se proti Česku neprosadil.
PAP
Robert Lewandowski (34) po kvalifikační porážce s Českem 1:3 přiznal, že obdržený gól ve 27. vteřině s Poláky zamával natolik, že už se nedokázali oklepat. Přitom právě před dlouhými auty, z něhož padla rekordně rychlá branka Ladislava Krejčího (23), trenér Fernando Santos (68) své svěřence varoval.

"Mluvili jsme o tom, že je třeba dávat si pozor na soupeřova vhazování. A dopadlo to takhle. Český tým použil jednoduchý, ale účinný způsob," hodnotil útočník Barcelony pro polská média.

Portugalský kouč Santos se prý o poločase pokoušel hráče hlavně uklidnit. "Uvědomoval si, že jsme v těžké pozici, ale upozorňoval, že musíme zůstat klidní a pokusit se vrátit do hry, dát góly. Zápas byl v jednu chvíli velmi otevřený na obou stranách. Pár situací jsme měli, ale prohrávat 0:2 a pak 0:3 venku, to je pak těžké se do zápasu vrátit," podotkl Lewandowski.

Češi proti Polákům udeřili dvakrát během úvodních tří minut.
AFP

"Ten zápas pro nás byl studenou sprchou. Teď už je jedno, kde a proti komu budeme hrát, bude to boj v každém zápase a nic nepůjde snadno," dodal s výhledem na další kvalifikační kapitoly, z nichž ta nejbližší čeká Poláky v pondělí ve Varšavě s Albánií.

Santos: Kdo dobře nebrání, nemůže útočit

Rozčarování bylo patrné i ze Santose. "Takhle jsme si to nepředstavovali. Beru za to odpovědnost. Byla to moje rozhodnutí. Hráči se snažili, dřeli, ale ne vždy se chovali správně. Spoustu věcí teď musíme zlepšit. Po porážkách je to vždycky těžké. Překvapily mě první minuty. Čechy jsme si analyzovali, přesto nás zaskočili," říkal na tiskové konferenci.

Santos nezažil pěkný vstup do angažmá u polské reprezentace..
@PSN_Futbol

"V prvním poločase jsme mohli vstřelit kontaktní gól. Bohužel to po většinu zápasu nevypadalo dobře. Češi dělali to, co jim jde, tedy agresivní, rychlé napadání. To jsme si nechali líbit a teď to musíme napravit," upozornil zkušený trenér.

Poláci často ztráceli míč a nedokázali si poradit s agresivním presinkem Čechů. Na domácích gólech měly podíl i individuální chyby obránců soupeře. "Kdo dobře nebrání, nemůže útočit. Kdo špatně útočí, nemůže ani bránit," prohlásil Santos ke hře svých svěřenců.

"Jsem smutný a zklamaný, stejně tak hráči. Musíme ale zchladit hlavy a bavit se o tom, co můžeme udělat lépe po taktické a technické stránce. Nesmíme soupeři dovolit vytvářet situace, jaké jsme Čechům dovolovali, a když máme míč v držení, musíme si je naopak sami vytvářet."

David Jurásek si kryje míč před Robertem Gumnym.
AFP

Není bez zajímavosti, že v 21. století žádný polský reprezentační manažer při svém debutu nevyhrál. Santos porážkou s Českem v této tradici pokračuje. "Jsem přesvědčen, že tento tým je schopen udržet rovnováhu mezi obranou a útokem. Měli bychom také zapracovat na mentalitě, abychom se dokázali vrátit do hry a postavit se tomu, co se děje na hřišti," zmínil.

Tým kolem Lewandowského se nyní upíná k pondělnímu duelu s Albánií. "Tým si musí věřit, je třeba zvednout hlavy. Příští zápas pro nás bude velmi důležitý," prohlásil Santos.

Česko –⁠ Polsko 3:1