Česko – Polsko. Lewandowski: Poslední týdny byly těžké. Vrátím se do formy

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Česko – Polsko. Lewandowski: Poslední týdny byly těžké. Vrátím se do formy
Robert Lewandowski před zápasem s Českem mluvil o své formě i kauze s bonusy.
Robert Lewandowski před zápasem s Českem mluvil o své formě i kauze s bonusy.
Profimedia
Nebyl to on, kdo měl na tiskové konferenci v Praze promluvit. Jeden z nejlepších fotbalistů světa Robert Lewandowski (34) však před startem kvalifikace o Euro 2024 vystoupil s trenérem Fernandem Santosem (68) a už při první otázce pronesl – poněkud roztřeseným hlasem – krátkou omluvu fanouškům za nechvalně známou aféru s bonusy za postup do osmifinále mistrovství světa.

Polský národní tým dorazil do Prahy ve čtvrtek večer, jeho protagonisté prakticky rovnou z letiště zamířili na setkání s médii před zápasem Česko – Polsko. Ačkoli se jej měl po boku nového trenéra Santose zúčastnit gólman Wojciech Szczęsny (a Polský fotbalový svaz ujišťoval, že to určitě nebude Lewandowski), za mikrofon usedl právě kapitán národního týmu.

Na otázku ohledně posledního měsíce bez gólu, zranění a formy z minulých týdnů reagoval barcelonský hráč bez výmluv. "Nebudu skrývat, že poslední týdny pro mě byly těžké. Nejen z hlediska zdraví, ale také z hlediska toho, jak jsme hráli jako tým. Ale takové období občas nastane," prohlásil.

Nicméně je přesvědčen o tom, že ono špatné období končí. "V posledním týdnu jsem se mohl soustředit na trénink, na to, jak se co nejlépe připravit na zápas. A v El Clásicu jsem se cítil opravdu velmi dobře, odehráli jsme super utkání, takže věřím, že forma bude dál růst, i ta střelecká."

Lewandowski zažívá po přesunu do Katalánska další skvělou sezonu. V novém dresu odehrál 33 soutěžních zápasů, v nichž nasázel 25 gólů a přidal šest asistencí. Aktuálně má však horší pasáž sezony, na přesný zásah čeká už tři zápasy. Polský kanonýr se naposledy prosadil na konci února, když Barcelona nestačila v osmifinále Evropské ligy na Manchester United.

"Byl jsem si vědom, že takový moment může přijít, jen jsem nevěděl, kdy. Myslím, že se rychle vrátím do formy a všechno bude v pořádku. Věřím tomuto národnímu týmu, viděl jsem, jak jsme trénovali, a cítím, že můžeme hledět do budoucnosti," řekl uznávaný střelec před zápasem s Českem.

Kauza s bonusy

Tématem číslo jedna na tiskové konferenci však byla za polskou stranu kauza ohledně skandálu s bonusy za osmifinálovou účast reprezentace na předvánočním mistrovství světa v Kataru a jejich rozdělením uvnitř týmu. Oživil ji nedávným rozhovorem gólman Lukasz Skorupski, který otevřeně řekl, že se hráči kvůli celé věci pohádali a někteří spolu nemluví.

Lewandowski se snažil svou nečekanou účastí na tiskovce celou věc uzavřít. A hned, jak dostal slovo, učinil krátké prohlášení. "Chci se omluvit fanouškům, že jsem jako kapitán nezabránil událostem, které přerostly v takzvanou prémiovou aféru. Tato záležitost pro nás od začátku nebyla vážná a reálná," bagatelizoval spor.

On v něm hrál jako kapitán jednu ze zásadních rolí. "Vím, že to není omluva. Měli jsme několik příležitostí toto téma uzavřít, zastavit. Je chyba, že jsme to neudělali, ale také jsme za to zaplatili," řekl kapitán bíločervených.

Po několika odbočkách k zápasu se vrátil k tématu: "Ještě k rozhovoru, který toto téma znovu oživil. Musím říct, že i pro nás to bylo překvapení. Ale interně jsme si to vyřešili a to je asi nejdůležitější, že jsme to jako tým uzavřeli. Otázka prémií nás nerozdělila a nikdy nerozdělí," ujistil hráč.

Mimochodem, Skorupski v nynějším kádru polské reprezentace nechybí.