Česko – Polsko. Soupeři se rozsypala obrana. Můj nejtěžší start, řekl jeho kouč Santos

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Česko – Polsko. Soupeři se rozsypala obrana. Můj nejtěžší start, řekl jeho kouč Santos
Fernando Santos na tréninku polské reprezentace.
Fernando Santos na tréninku polské reprezentace.
Profimedia
Jako by nestačilo, že osm měsíců dlouhou kvalifikaci o mistrovství Evropy začnou na půdě největšího rivala v boji o prvenství ve skupině. Kádr polských fotbalistů k tomu před cestou do Prahy výrazně pročistily zdravotní problémy. Jejich kouč Fernando Santos (68), pro nějž to bude premiéra v novém působišti, si ze svých plánů musel od pondělí škrtnout už řadu jmen. Většina z nich jsou zadáci.

Rozdrolil se tak opěrný bod sestavy, jež na nedávném mistrovství světa ubránila postup do osmifinále. Kamil Glik s Bartoszem Bereszynským nastoupili ve všech čtyřech utkáních v základní jedenáctce, nicméně po návratu z Kataru je provází smůla. Glik musel v polovině února na operaci kolene a nevešel se ani do nominace, pravý krajní bek Bereszynski si na úterním tréninku poranil kolenní vazy a z týmu vypadl. 

Přehled utkání + audiokomentář

Podobně skončil Glikův potenciální náhradník na stoperu Jan Bednarek. Zadák Southamptonu nedohrál kvůli pohmožděnému žebru víkendový duel s Tottenhamem. Santos se musel rozloučit také s Kamilem Piatkowským, i jeho vyřadily zdravotní problémy. Pozvánku místo nich dostal Bartasz Salamon z Lechu Poznaň, jemuž je už 31 let, navíc se po půlroční pauze kvůli zranění pořád nedal úplně dohromady a od svého lednového návratu na trávník neodehrál v kuse víc než tři zápasy.

Včera pak opustili přípravu národního týmu Sebastian Szymanski, jenž si ani ne po 30 minutách tréninku přivodil zranění kolene, a Kacper Kozlowski. Szymanski zmeškal celý únor kvůli potížím právě s kolenem, nicméně jinak chytil výbornou formu. O víkendu pomohl Feyenoordu trefou k výhře 3:2 v přímém duelu o titul na hřišti Ajaxu. Jeho účast v pátečním zápase ještě úplně vyloučena není. Univerzální záložník Kozlowski z Arnhemu od začátku srazu trénoval kvůli zdravotním potížím individuálně. Ze hry je i útočník Arkadiusz Milik z Juventusu.

Jediný bezproblémový je tak post gólmana, kde září Milikův klubový spoluhráč Wojciech Szczesny. "Tohle je můj nejtěžší start do nového angažmá v kariéře," prohlásil Santos, a že už v téměř 70 letech něco zažil… Portugalce s Cristianem Ronaldem dovedl v roce 2016 k titulu mistrů Evropy.

Hráči nemluví spolu, ani se světem

O to větší překvapení je vzhledem k nynějším personálním trablům fakt, že kouč v nominaci opomenul Dawida Kownackého z Fortuny Düsseldorf. Útočník se v posledních čtyřech duelech trefil třikrát a drží svůj tým těsně za postupovými pozicemi do Bundesligy. "Kdy, když ne teď? Mám nejlepší formu za dlouhou dobu. Jako by mi dal někdo ránu do obličeje..." postěžoval si v polských médiích.

Těch se týká i kolosální skandál ohledně tučných bonusů, které hráčům slíbil za postup ze základní skupiny  šampionátu v Kataru sám premiér vlády, a to z veřejných peněz. Byla to nejen poslední kapka do poháru trpělivosti s koučem Czeslawem Michniewiczem, jenž si nárokoval nejvíc, záležitost vnesla nesváry i mezi samotné hráče. I oni se dohadovali o tom, jak částku ve výši zhruba čtvrt miliardy korun mezi sebe rozdělit. 

Gólman Lukasz Skorupski dokonce nedávno přiznal, že mezi hráči stále panují vážné rozepře, a to dokonce do té míry, že spolu někteří nemluví. Kritika médií se svezla hlavně po kapitánovi Robertu Lewandowském za to, že se měl se situací vypořádat lépe. A jak se k celé věci postavil Santos, jenž k ní přišel "jako slepý k houslím"? Zavedl bobříka mlčení vůči médiím, dokonce i vůči oficiálním svazovým kanálům!

Přesto mu v jeho vlasti věří, že náročný debut zvládne. I díky tomu, že Čechy podle svých slov zná dokonale. A to prý málokdy oplývá takovou sebejistotou… Ostatně, dvakrát proti nim vedl ještě portugalskou reprezentaci v nedávné Lize národů. V obou případech slavil výhru, a to při jednoznačném celkovém skóre 6:0.