Francie ve šlágru zničila Nizozemsko. Belgie dominovala ve Švédsku, Lukaku dal hattrick

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Francie ve šlágru zničila Nizozemsko. Belgie dominovala ve Švédsku, Lukaku dal hattrick
Kylian Mbappé dal dva góly Francie při výhře nad Nizozemskem 4:0.
Kylian Mbappé dal dva góly Francie při výhře nad Nizozemskem 4:0.
AFP
Hned na úvod kvalifikace Eura 2024 byl ve skupině B k vidění šlágr mezi Francií a Nizozemskem. Úřadující vicemistři světa měli podobně jako Češi proti Polsku drtivý nástup a už po půlhodině vedli o tři góly, nakonec Oranjes smetli 4:0. Dvakrát se trefil Kylian Mbappé (24). Ještě o gól víc dal Romelu Lukaku (29) a Belgie zejména jeho zásluhou vyhrála ve Švédsku suverénně 3:0.

Skupina B

Francie – Nizozemsko 4:0

Duel rozhodli reprezentanti země galského kohouta ve svůj prospěch již v prvním poločase, kdy se prosadili hned třikrát. Dva přesné zásahy zaznamenal nový kapitán Les Bleus Mbappé, kterého trenér Didier Deschamps upřednostnil ve jmenování do funkce před Antoinem Griezmannem. Útočník Atlétika svou frustraci z tohoto rozhodnutí na trávník nepřenesl a už ve druhé minutě otevřel střelecký účet zápasu. Na bleskový gól mu paradoxně nahrávala právě hvězda PSG.

Gibraltar – Řecko 0:3

Drtivou střeleckou převahu proměnili hosté ve dva přesné zásahy už v první půli, když na Georgiose Masourase navázal premiérovým gólem v dresu národního týmu Manolis Siopis. Na trefu prvního jmenovaného přihrával George Baldock, jenž prakticky celou kariéru strávil na Britských ostrovech a reprezentovat jihoevropskou zemi se rozhodl až v polovině roku 2022.

Skupina F

Rakousko – Ázerbájdžán 4:1

Rakousko vstoupilo do kvalifikační skupiny F pohodlným vítězstvím. Zápas rozhodli reprezentanti alpské země krátce před úderem 30. minuty, kdy se během chvíle prosadili Michael GregoritschMarcel Sabitzer, jenž se trefil i po změně stran. S hosty slepené údery otřásly, místo fotbalové odpovědi se však zmohli pouze na výraznější agresivitu, a přišli tak o šňůru pěti vítězství v řadě.

Švédsko – Belgie 0:3

První dvě trefy hostů padly po totožné ose, když po milimetrově přesných přihrávkách Dodiho Lukébakia skóroval Lukaku. Osvědčený kanonýr tím zaokrouhlil svoje střelecké konto za národní tým na 70 vstřelených branek. Na této cifře ale dlouho nezůstal, neboť se mu v závěru utkání podařilo zkompletovat hattrick. Tentokrát mu míč před prázdnou bránu připravil mladík Johan Bakayoko.

Skupina G

Bulharsko – Černá Hora 0:1

Autorem jediné trefy utkání se stal 20 minut před koncem útočník Dunajské Stredy Nikola Krstovič, jenž po přihrávce jabloneckého jabloneckého forvarda Vladimira Jovoviče potrestal střelou do odkryté brány soupeřovu hrubku v rozehrávce. K vyrovnání mohlo dojít zkraje nastaveného času, pokus střídajícího Georgiho Ruseva ale fantasticky na brankové čáře zastavil stoper Stefan Savič.

Srbsko – Litva 2:0

Srbsko proti Litvě ukázalo ofenzivní sílu. Už v 16. minutě vsítil vítěznou trefu srbské orlice zkušený kapitán Dušan Tadič, když skvěle zužitkoval nahrávku tradičního asistenta Filipa Kostiče. Ofenzivní stálice Ajaxu byla vidět i po změně stran, když nahrávala na druhou branku kanonýra Juventusu Dušana Vlahoviče.