Moldavsko zaskočilo Polsko a pomohlo českému výběru, další tři týmy mají jistý postup na ME

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Moldavsko zaskočilo Polsko a pomohlo českému výběru, další tři týmy mají jistý postup na ME
Aktualizováno
Moldavsko zaskočilo Polsko a pomohlo českému výběru,
Moldavsko zaskočilo Polsko a pomohlo českému výběru, Profimedia
Polští fotbalisté v kvalifikaci mistrovství Evropy doma jen remizovali s Moldavskem 1:1 a ve skupině E jsou třetí o bod za českou reprezentací. Týmy Španělska, Skotska a Turecka už mají po nedělních duelech postup na turnaj jistý. Španělé zvítězili v Norsku 1:0, Turci porazili Lotyšsko 4:0.

Gruzie – Kypr 4:0

Fotbalisté Gruzie si udobřili fanoušky, kteří jim v předešlých kláních vyčítali nedostatek bojovnosti, když v osmém kole skupiny A kvalifikace o mistrovství Evropy porazili Kypr 4:0. Hosté odehráli výborně úvodní dějství a v rámci bojů o Euro zdánlivě sahali po premiérovém venkovním čistém kontu od roku 1994 proti jinému soupeři než San Marinu.

Okamžitě po změně stran ale překonal gólmana Otar Kiteišvili a po něm třeba i největší hvězda Chviča Kvaracchelija, jenž se v dresu národního týmu radoval ze soutěžní trefy po více než roce.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Švýcarsko – Bělorusko 3:3

Nejprve se sice podle očekávání dostali do vedení fotbalisté v červených dresech, hosté ale postupně dokázali třemi trefami senzačně otočit průběh duelu ve svůj prospěch. Hráčům ze země helvétského kříže tak musela v samém závěru vytrhnout trn z paty dvojice zástupců anglické Premier League, když se nejprve prosadil Manuel Akanji a bod pro favorizovaný celek zařídil Zeki Amdouni.

Závěr byl bohatý na góly.
Závěr byl bohatý na góly.Livesport

Norsko – Španělsko 0:1

Hosté se jednou prosadili už v první půli, ale domácí příznivce potěšil ofsajdovým verdiktem videorozhodčí. Ani ten už však nezachránil Seveřany po změně stran, kdy se o rozhodující zásah postaral Gavi. Tým z Pyrenejského poloostrova tak nebude chybět na závěrečném šampionátu v Německu, kde ho doplní Skotsko.

Polsko – Moldavsko 1:1

K další senzační výhře přiblížil outsidera brankou z prvního poločasu hrdina úvodního vzájemného duelu Ion Nicolaescu, krátce po změně stran ale vyrovnal Karol Šwiderski. Dělba bodů, kterou v zemi s téměř 40 miliony obyvatel zastínilo ostře sledované sčítání tamních parlamentních voleb, výrazně nahrála do karet české reprezentaci. Té stačí bez ohledu na ostatní výsledky k jistotě postupu na šampionát zdolat v závěrečném duelu na vlastní půdě právě tým Moldavska.

Tabulka skupiny E.
Tabulka skupiny E.Livesport

Rumunsko – Andorra 4:0

Domácí si zajistili důležité tři body již v prvním poločase, ve kterém se prosadili hned třikrát. Rozhodující zásah si ve 23. minutě připsal bývalý hráč obou pražských "S" Nicolae Stanciu. Rumuni tak v kvalifikačním cyklu stále nepoznali hořkost porážky a udělali důležitý krok k Euru.

Turecko – Lotyšsko 4:0

Fanoušky uvedl v polovině první půle do varu Yunus Akgün, gól byl ovšem po intervenci videorozhodčího odvolán kvůli ofsajdu. Útočník Leicesteru se však do tabulky střelců přece jen zapsal, když v 58. minutě precizním zakončením rozhodl o osudu utkání, které se nakonec proměnilo v debakl. Turečtí fotbalisté se tak s definitivní platností představí na závěrečném turnaji v Německu.

Tabulka skupiny D.
Tabulka skupiny D.Livesport

Wales – Chorvatsko 2:1

I přes to, že hosté obléhali Velšany jako vojska na konci 13. století, nebezpečí přicházelo převážně právě z protiútoků Cymru. Krátce po změně stran využil jeden z nich Harry Wilson, který později také završil výhru domácího celku druhou přesnou trefou. Důležité utkání ještě zdramatizovala gólová hlavička žolíka Maria Pašaliče, na body nicméně Chorvaté už nedosáhli. Draci tak pořádně zamíchali kartami v boji o postup na finálový turnaj a zároveň poprvé v historii porazili kostkovanou družinu.

Hodnocení hráčů.
Hodnocení hráčů.Livesport