Týmy na EURO 2024. Kdo už postoupil na šampionát v Německu?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Euro 2024: Poslední přímou místenku si zajistili Chorvaté, je jasných 21 postupujících
Aktualizováno
Na koho se fanoušci můžou těšit v Německu?
Na koho se fanoušci můžou těšit v Německu?Profimedia
Mistrovství Evropy 2024 bude mezi 14. červnem a 14. červencem hostit Německo. Kterých 24 zemí se na turnaji představí a jaká byla jejich cesta ke kvalifikaci? Aktuálně je známých 21 postupujících.

Německo

Němci jako pořadatelská země nemuseli projít kvalifikací. A možná mohou být rádi, jejich výsledky totiž v posledních měsících nestály za moc. Po zářijové domácí blamáži s Japonskem (1:4) byl odvolán trenér Hansi Flick a nahradil jej Julian Nagelsmann. Tomu sice debut vyšel, když Die Mannschaft v Connecticutu porazil USA 3:1, jenže pak jen remizoval v Mexiku a prohrál doma s Tureckem a v Rakousku. Z posledních 10 utkání má Německo mizernou bilanci 2-2-6.

Česko

Čeští reprezentanti vstoupili do kvalifikace famózně, když doma přejeli Polsko 3:1. Pak ovšem následovala řada několika utkání, kde nečekaně poztráceli body – remíza v Moldavsku či jen bod z dvojzápasu s Albánií. Postup na Euro si Česko vybojovalo až v posledním zápase skupiny proti Moldavsku, které porazilo 3:0. Jaroslav Šilhavý dovedl národní tým na Euro už podruhé (2020, 2024), čímž vyrovnal počin Karla Brücknera (2004, 2008). Ihned po postupu ale složil funkci a reprezentace je tak momentálně bez trenéra.

Belgie

Velmi rychle si podle očekávání zajistila postup na evropský šampionát v Německu Belgie, která během kvalifikace spoléhala především na střeleckou formu Romela Lukaka. Útočník AS Řím nastřádal v kvalifikaci 14 gólů a o jeden zásah tak vylepšil dosavadní maximum, o které se dělili Robert Lewandowski a David Healy. I díky němu Belgičané stvrdili postup na šampionát už v polovině října výhrou 3:2 v Rakousku.

Portugalsko

Portugalci v čele s Cristianem Ronaldem si to během kvalifikace nedělali složité. V paměti určitě zůstane nejen jejich domácí výhra 9:0 nad Lucemburskem, ale i fakt, že se stali teprve devátým národním týmem v historii bojů o ME, který prošel skupinovou fází beze ztráty jediného bodu. Portugalsko nastřílelo ve skupině J Slovensku, Lucembursku, Islandu, Bosně a Lichtenštejnsku dohromady 36 gólů a jen dvakrát inkasovalo.

Francie

Na turnaji v Německu nebudou chybět ani úřadující vicemistři světa. Ačkoliv Kyliana Mbappého a spol. ve skupině B čekali soupeři jako Nizozemsko či Řecko, účast si Francie zajistila už po šesti zápasech, během nichž obdržela jedinou branku. Závěr kvalifikace pak vyšperkovala kanonádou 14:0 proti Gibraltaru a zaznamenala tak nejvyšší vítězství v historii kvalifikace mistrovství Evropy. Tu od roku 2006 drželo Německo triumfem nad San Marinem 13:0. 

Turecko

Po březnové domácí prohře 0:2 s Chorvatskem to sice s Turky vypadalo všelijak, v dalších pěti bitvách ale jen jednou remizovali a jinak přidávali samé výhry. Definitivním potvrzením jejich postupu bylo jasné říjnové vítězství 4:0 nad Lotyšskem. Přestože se Turecko muselo ve skupině D kromě Chorvatska vypořádat i s Walesem, nakonec ji ovládlo a postoupilo na třetí Euro v řadě.  

Španělsko

V úvodu kvalifikace sice Španělsko klopýtlo, když padlo 0:2 ve Skotsku, poté už ale svěřenci trenéra Luise de la Fuenteho zapisovali pouze vítězství. Dvakrát porazili ambiciózní Norsko s Erlingem Haalandem, porážku oplatili i Skotsku a místenku na turnaji v Německu si ve skupině A nakonec zajistili z prvního místa. Na Euru chyběli Španělé naposledy v roce 1992, stejně jako Češi se tak těší na osmý kontinentální šampionát v řadě.

Skotsko

Skotové prošli pomyslným sítem až překvapivě hladce, pomohla jim zejména domácí výhra nad Španělskem ze začátku kvalifikace. Z posledních tří utkání, když už měli jistý postup, sice brali jen dva body za remízy s Norskem a Gruzií, i tak si teprve počtvrté v historii (a podruhé v řadě) zajistili účast na ME.

Rakousko

Rakušané si zajistili postup jako druhý tým ze skupiny F po Belgii. Do Německa se kvalifikovali vítězstvím 1:0 v Ázerbájdžánu, o němž rozhodl z penalty střídající Marcel Sabitzer. Rakouská reprezentace se představí na třetím Euru za sebou a historicky počtvrté, jejím největším úspěchem je osmifinále z minulého turnaje v roce 2021.

Anglie

Svěřence trenéra Garetha Southgatea poslala do Německa domácí výhra 3:1 nad Itálií v repríze předloňského finále Eura. Na evropském šampionátu se Anglie představí počtvrté v řadě a celkově pojedenácté, nejlepší výsledek zaznamenala právě na minulém turnaji, kde v boji o zlato nestačila ve Wembley na Itálii až v penaltách. 

Maďarsko

Maďarsku zajistila postup na šampionát listopadová remíza 2:2 na hřišti Bulharska. V divokém utkání si oba celky rozdělily po jedné červené kartě, remízu zařídil v sedmé minutě nastavení domácí Alex Petkov zásahem do vlastní sítě. Maďaři ovládli skupinu G a po pauze, která se protáhla na 44 let, postoupili na třetí Euro v řadě.

Slovensko

Slovensko porazilo v polovině listopadu v Bratislavě Island 4:2 a kolo před koncem postoupilo na závěrečný turnaj. Slováci si i přes ne zrovna oslnivý úvod kvalifikace, kdy jen remizovali doma s Lucemburskem, zajistili účast na třetím mistrovství Evropy za sebou. V roce 2016 se probili ze skupiny, což je dosud jejich největší úspěch na Euru.

Albánie

Albánie se stala prvním postupujícím ze skupiny E, v níž figurovali i Češi. Na závěrečný turnaj do Německa ji poslala remíza 1:1 v Moldavsku, ale zejména úspěšné dvojzápasy s Českem (remíza a výhra) a Polskem (porážka a výhra). Na Euro se Albánie vedená brazilským koučem Sylvinhem představí podruhé v historii a premiérově od roku 2016.

Dánsko

Dánové na minulém mistrovství Evropy vyřadili ve čtvrtfinále Česko (2:1) a v semifinále padli s Anglií 1:2 až v prodloužení, v úvodu uplynulé kvalifikace však dvakrát ztratili za porážku v Kazachstánu a remízu ve Slovinsku. Další a poslední ztrátu ale zaznamenali až v závěrečném utkání v Severním Irsku, když už měli ze skupiny H jistý postup.

Nizozemsko

Nizozemce poslala do závěrečný turnaj výhra 1:0 nad Irskem, jíž zařídil už ve 12. minutě po rychlém brejku Wout Weghorst. Mistři Evropy z roku 1988 od svého triumfu chyběli na závěrečném turnaji pouze v roce 2016. Na minulém šampionátu podlehli v osmifinále české reprezentaci. 

Švýcarsko

Švýcary poslala na třetí mistrovství Evropy v řadě listopadová domácí remíza 1:1 s Kosovem. Výběr ze země helvétského však v kvalifikaci nezářili, poztráceli hned 13 bodů za pět remíz a jednu porážku. Ve skupině I tak skončili až druzí za Rumunskem a s náskokem pouhých dvou bodů před Izraelem.

Rumunsko

Rumuni stvrdili postup výhrou 2:1 nad Izraelem v duelu, který se kvůli válečnému stavu v Izraeli konal v maďarském Felcsútu. Tým kolem Nicolae Stancia ovládl skupinu I před Švýcarskem a mezi evropskou elitou se představí po osmileté pauze. V roce 2000 dokráčelo Rumunsko až do čtvrtfinále, kde nestačilo na pozdějšího finalistu Itálii. 

Srbsko

Srbsko se na mistrovství Evropy kvalifikovalo poprvé v historii, v závěrečném utkání kvalifikační skupiny G mu k tomu stačila domácí remíza 2:2 s Bulharskem, která mu zajistila druhé místo za Maďarskem. Na Euru si zahraje premiérově od vzniku samostatného státu v roce 2006, na ME v roce 2000 ještě startovalo jako Srbsko a Černá Hora. 

Slovinsko

Na evropský šampionát se v příštím roce podívají i Slovinci pro které to bude první účast na Euru od roku 2000. Tým, který v kvalifikaci spoléhal především na výkony útočníka Lipska Benjamina Šeška, si zajistil postup až v posledním duelu skupiny, kdy přímém souboji porazil Kazachstán 2:1.

Itálie

Nečekané problémy s postupem na závěrečný turnaj měli obhájci titulu Italové. Účast v Německu si zajistili až v závěrečném duelu s Ukrajinou, ve kterém ubojovali remízu 0:0. V kvalifikační skupině C nedokázali ani jednou bodovat proti Anglii a ztratili i za remízu v Severní Makedonii (1:1). Italové se na Me stejně jako Česko objeví poosmé v řadě.

Chorvatsko

Jako poslední si zajistilo přímou vstupenku mezi evropskou smetánku Chorvatsko. Třetí tým posledního světového šampionátu obsadil ve skupině D druhé místo za vítězným Tureckem. Svěřenci trenéra Zlatka Daliče čekali na jistotu postupu do posledního zápasu, v němž doma zdolali 1:0 Arménii.

Kompletní výsledky kvalifikace Eura 2024