Norové bez Haalanda na Španěly neměli, padli 0:3. Chorvatsko ztratilo s Walesem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Norové bez Haalanda na Španěly neměli, padli 0:3. Chorvatsko ztratilo s Walesem
Aktualizováno
Španělé nedali Norům šanci, kvalifikaci Eura zahájili domácím vítězstvím 3:0.
Španělé nedali Norům šanci, kvalifikaci Eura zahájili domácím vítězstvím 3:0.
AFP
Sedmi zápasy ve třech skupinách pokračovaly úvodní boje o účast na evropském šampionátu. Španělé si pod novým trenérem doma poradili s Norskem, zraněného kanonýra Erlinga Haalanda nedokázal nikdo ze Seveřanů zastoupit. Chorvaté v závěru přišli o vítězství nad Walesem, bod za remízu trefil ostrovnímu celku v nastavení Nathan Broadhead. Skotsko naplnilo papírové předpoklady a Kypr doma bez potíží porazilo 3:0. To Turci měli o poznání složitější šichtu, v Arménii prohrávali 0:1, zápas ale zvládli otočit a berou tři body.

Skupina A

Skotsko –⁠ Kypr 3:0

Hosté si nedokázali vytvořit žádnou vyloženou příležitost, zato inkasovali hned třikrát, když na trefu útočníka Aston Villy Johna McGinna dvakrát navázal záložník Manchesteru United Scott McTominay. Středomořský celek tak prodloužil vzájemnou negativní sérii, jelikož 42. týmu žebříčku FIFA dosud vždy podlehl. Vysněný debut v reprezentaci si připsal brankář Angus Gunn, který si velký den v zaplněném Hampden Parku osladil vychytanou nulou.

Španělsko –⁠ Norsko 3:0

Norsko se bez Haalanda střelecky trápilo. Premiérové utkání na trenérské lavičce si užil Luis de la Fuente, jenž v minulosti vedl mládežnické výběry země z Pyrenejského poloostrova. O vítěznou trefu se postaral chytrou tečí v úvodu záložník Lipska Dani Olmo, na kterého navázal chvíli před koncem dvěma brankami Joselu, který ve 32 letech zažil debut v národním týmu.

Skupina D

Arménie –⁠ Turecko 1:2

Hosté nezačali duel na půdě sousední Arménie ideálně poté, co si vsítili vlastní gól. Rychle se z něj však mentálně oklepali a ještě před přestávkou parádní trefou srovnal Orkun Kökcü. Po změně stran pak přidal rozhodující branku Kerem Aktürkoglu. Nový lodivod Oleksandr Petrakov se tak při své premiéře na lavičce domácích musel smířit s porážkou.

Chorvatsko –⁠ Wales 1:1

Chorvaté se po celé utkání prezentovali aktivní hrou a nad ostrovním týmem výrazně dominovali, avšak po brance Andreje Kramariče ze 28. minuty již další trefu nepřidali. Za špatnou efektivitu potrestal domácí v nastaveném čase druhého poločasu záložník třetiligového Ipswiche Broadhead, jenž určil konečné skóre. Třetí tým nedávného mistrovství světa tak alespoň potvrdil výbornou bilanci ze zápasů s Draky, kterým ještě nikdy nepodlehl.

Skupina I

Bělorusko –⁠ Švýcarsko 0:5

Střetnutí hrané bez diváků na neutrální srbské půdě rozhodl Renato Steffen, který už ve 29. minutě slavil třetí trefu v utkání. Záložník Lugana a tedy spoluhráč Romana Macka se přitom v předchozích 29 startech za národní tým prosadil jen jednou. Hráči země helvétského kříže tak ovládli také čtvrté vzájemné klání v historii a stejně jako v předchozích případech udrželi čisté konto.

Izrael –⁠ Kosovo 1:1

Hráči Kosova nemuseli udeřit ani jednou, neboť se ve 36. minutě dostali do vedení zásluhou vlastního gólu domácího obránce Eliho Dasy. Celek z Blízkého východu byl po celý zápas aktivnější, což po změně stran logicky vyústilo v zasloužené vyrovnání, které obstaral Dor Peretz. Ten tak alespoň částečně zastoupil domácí legendu Erana Zahaviho, jenž po neshodě s vedením národního týmu v minulém roce ukončil reprezentační kariéru.

Andorra –⁠ Rumunsko 0:2

Rumunsko potvrdilo ve svém úvodním utkání kvalifikace na mistrovství Evropy kvalitativní rozdíl, když ve skupině I porazilo Andorru 2:0. O vítězství hostů rozhodl již v prvním dějství Dennis Man, jenž na klubové scéně hájí barvy italské Parmy. Pardubický brankář Florin Nita i přes skvělou formu odseděl celý zápas na lavičce náhradníků.