Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Poláci si poradili se soupeřem Česka, ale rozpadá se jim útok. Nizozemci znovu nadělovali

Robert Lewandowski nedohrál generálku kvůli zranění.
Robert Lewandowski nedohrál generálku kvůli zranění.AFP
Polsko porazilo v generálce na Euro Turecko 2:1, mnoho důvodů k radosti však nemají. Skóre duelu sice ve 12. minutě po nahrávce Roberta Lewandovského otevřel Karol Šwiderski, oba útoční parťáci se ale již v první půli zranili a nad jejich účastí na ME visí otazník. Poláci už mají na marodce dalšího forvarda Arkadiusze Milika, jenž podstoupil operaci. Turci sice po změně vyrovnali, poslední slovo si ovšem vzal v 90. minutě Nicola Zalewski. Nizozemsko ovládlo i druhý přípravný duel 4:0, tentokrát si smlslo na Islandu.

Polsko – Turecko 2:1

Ve 12. minutě se pokusil Lewandowski zpracovat dlouhý balon z hloubi pole, hlavou ho však posunul pouze na Šwiderského a ten z bezprostřední blízkosti zakončil přesně. Útočník Verony se ale dlouho neradoval, při oslavě totiž špatně došlápl a musel střídat. Zhruba po 20 minutách hry si naběhl za obranu Kerem Aktürkoglu a vyslal tvrdou ránu na Wojciecha Szczesného, jenž předvedl výborný zákrok.

Oživení Turků demonstroval o chvíli později také kapitán Hakan Calhanoglu, který vyslal podobně nebezpečný pokus mířící rovněž na zadní tyč, na rozdíl od svého kolegy ovšem minul. Poslední výrazný moment první půle přišel po půlhodině, kdy se k zemi poroučel Lewandowski a stejně jako jeho kolega z útoku musel předčasně opustit hřiště.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Další příležitost vyrovnat měl po 10 minutách druhé půle Baris Alper Yilmaz, jenž se po přiťuknutí od Cenka Tosuna ocitl sám před Szczesnym. Gólman Juventusu s nabídkami ze Saúdské Arábie ale jeho střelu reflexivně zneškodnil. Pasivně hrající Poláky mohl zhruba 20 minut před koncem uklidnit Kacper Urbaňski, po rychlé akci svého týmu nicméně trefil jen nohu vybíhajícího Merta Günoka.

Následovala nepřesná rozehrávka Szczesného, po níž se k pokusu z hranice vápna dostal Yilmaz a tečovaným projektilem vyrovnal. Obrat mohla přinést další hrubka domácího brankáře. Ten se při snaze udržet balon vydal až k postranní čáře, kde ho obral Aktürkoglu, jehož pohotový dalekonosný pokus skončil na břevně. V 90. minutě si ovšem navedl míč na střelu pravačkou Zalewski a ranou k bližší tyči překlopil stav ve prospěch domácích.

Nizozemsko – Island 4:0

Dle očekávání byli domácí fotbalisté jasně aktivnější. Po spolupráci nadaného záložníka Joeyho Veermana a Memphise Depaye si druhý jmenovaný navedl míč do středu a zkusil zakončení na zadní tyč. S tím si ale brankář Islandu poradil. Bývalý útočník PSV o chvíli později vystřihl nůžky, nicméně tentokrát minul prostor mezi třemi tyčemi.

Vzápětí už však centr Denzela Dumfriese znamenal radost na domácích tribunách. Wingbek Interu hlavou našel Xaviho Simonse, jenž bez problému dostal míč do sítě. Zanedlouho mohl být náskok ještě vyšší, Depay ovšem ani napotřetí neuspěl. Krátce po změně stran kapituloval Hákon Rafn Valdimarsson znovu.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Po Veermanově centru od rohového praporku využil přesného sklepnutí Nathana Akého kapitán Virgil van Dijk, který hlavou rozvlnil síť. Islanďané mohli z ojedinělé šance snížit, když z pořádné dálky vypálil Stefan Teitur Thórdarson. Rána střídajícího záložníka ve vzduchu nebezpečně zaplavala, ale zazvonila akorát levá tyč.

Krátce po nástupu na plac se prosadil Donyell Malen, když využil své rychlosti a našel si míč za obranu od Depaye. Korunu nasadil duelu v úplném závěru další žolík Wout Weghorst, jenž po Malenově přihrávce překonal Valdimarssona a dal výsledku konečnou podobu.

Výsledky dalších přípravných zápasů