Poláci si před duelem s Čechy na postup nevěří. Jejich trenér se musel hájit před kritiky

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Poláci si před duelem s Čechy na postup nevěří. Jejich trenér se musel hájit před kritiky
Robert Lewandowski si uvědomuje, že šance na přímý postup jsou už jen v matematické rovině.
Robert Lewandowski si uvědomuje, že šance na přímý postup jsou už jen v matematické rovině.Profimedia
Zatímco česká fotbalová reprezentace má osud směrem k účasti na evropském šampionátu ve svých rukou, její páteční soupeř Polsko nikoliv. A je to maximálně patrné i z výroků jeho největší hvězdy. Robert Lewandowski (35) myslí před pátečním "derby" sousedních států na budoucnost a tak trochu mezi řádky říká, že s přímým postupem na turnaj v Německu nepočítá. "Případná výhra nám umožní vybudovat něco do budoucna," uvedl kanonýr Barcelony.

K přímému postupu ze skupiny E potřebují svěřenci trenéra Michala Probierze nejen výhru nad Českem, ale také příznivé výsledky v zápasech ostatních konkurentů (zejména remízu Česka s Moldavskem v závěrečném kole kvalifikace). Bíločervení se v současné době nacházejí na třetím místě tabulky s pouhými 10 body ze sedmi zápasů.

 

Polsko je v kvalifikační skupině na třetí příčce.
Polsko je v kvalifikační skupině na třetí příčce.Livesport

"Samozřejmě si uvědomujeme, jak vypadají naše šance ve skupině z matematického hlediska. K nadcházejícímu zápasu ale přistupujeme jako k utkání, které chceme především vyhrát. A co nám to dá, uvidíme později. Určitě se tímto vítězstvím chceme vrátit na správnou cestu a zlepšit si náladu," uvedl Lewandowski na tiskové konferenci.

Český postup na ME? Stačit asi budou i dvě remízy

V případě neúspěchu dostane výběr okolo hvězdného kanonýra Barcelony ještě druhou šanci v březnové baráži. "Nepřemýšlím o tom, jak velké jsou naše šance na postup ze skupiny. Vím, že nejsou velké. Nejdůležitější je teď zápas s Českem. Musíme podat dobrý výkon a především vyhrát. Ať už nám to s velkou dávkou štěstí zajistí postup, nebo ne – takové vítězství, jak jsem zmínil, bude mít velký význam pro budoucnost," dodal. Na minulém srazu chyběl a národní tým doma zakopl s Moldavskem.

Opatrná slova před duelem proti týmu se lvíčkem na prsou jsou zvlášť u Lewandowského pochopitelná. Nejenže nikdy Čechům nevstřelil gól (odehrál proti nim celkem 228 minut), když byl na hřišti, Poláci skórovali jedinkrát (v minulém vzájemném duelu v Praze), naopak sedmkrát inkasovali! Z pěti startů odešel čtyřikrát poražen, jen při svém debutu ve vzájemných duelech se mohl radovat z úspěchu. V říjnu 2008 ovšem přišel na hřiště za stavu 2:0 a soupeř ještě zásluhou Martina Fenina snížil.

K poslední výhře červenobílých nad Českem výrazně přispěl v roce 2015 Arkadiusz Milik. Ten však v týmu není. A právě chybějící jméno útočníka Juventusu se stalo terčem kritiky. "Je to pro mne velké překvapení. Přitom na minulém srazu trenér veřejně mluvil o tom, jak chce Areka zabudovat do týmu. Nemá trpělivost," divil se někdejší reprezentant Marek Kozminski v rozhovoru pro polský list Przeglad Sportowy.

Probierz se hájil tím, že vzal hráče v nejlepší formě. "Vsadili jsme na ty, kteří nastupují ve svých klubech a v minulých zápasech se trefili," uvedl. Vysvětlil také, proč se do národního týmu vrátil obránce Jan Bednarek z druholigového Southamptonu, jehož v říjnu nepovolal. "Janek hraje velmi dobře. Jak jsem říkal předtím, nemám vůči nikomu předsudky. Nehledím ani na věk. Například Kamil Grosicki je momentálně ve velmi dobré formě a takoví hráči se povolávají," dodal.

Zvlášť při pohledu na defenzivu ovšem experti kroutí hlavou. "Máme slabou obranu co se týče individualit i jako celek. Zápasu s Českem se hodně obávám," podotkl Kozminski.