Polsko v kvalifikaci zdolalo Faerské ostrovy a je před Českem. Turci vyhráli v Chorvatsku

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Polsko v kvalifikaci zdolalo Faerské ostrovy a je před Českem. Turci vyhráli v Chorvatsku
Poláci na Faerských ostrovech nepřesvědčili, nicméně vezou výhru 2:0
Poláci na Faerských ostrovech nepřesvědčili, nicméně vezou výhru 2:0Profimedia
Polsko v kvalifikaci o postup na Euro 2024 zvítězilo 2:0 na hřišti Faerských ostrovů a posunulo se na druhé místo skupiny E o bod před českou reprezentaci, která prohrála 0:3 v Albánii. Svěřenci kouče Jaroslava Šilhavého mají zápas k dobru. Ve skupině A přišlo o stoprocentní bilanci Skotsko porážkou 0:2 ve Španělsku. Turecko uspělo v přímém souboji o vedení ve skupině D 1:0 na hřišti Chorvatska. Na závěrečný turnaj v Německu postoupí z každé skupiny dva celky.

Faerské ostrovy – Polsko 0:2

Poláci si na Faerských ostrovech poradili i bez zraněného kanonýra Roberta Lewandowského a zvládli premiéru pod novým koučem Michałem Probierzem, jenž nahradil odvolaného Portugalce Fernanda Santose. Skóre otevřel ve čtvrté minutě technickým obstřelem Sebastian Szymanski a v 65. minutě přidal druhý zásah hlavou Adam Buksa.

To už hráli domácí v oslabení, v 49. minutě dostal červenou kartu Askham. Polsko po třech venkovních porážkách poprvé v kvalifikaci uspělo na hřišti soupeře. Faerské ostrovy, které se v neděli utkají v Plzni s českou reprezentací, mají s jediným bodem na kontě jistotu poslední příčky ve skupině.

Španělsko – Skotsko 2:0

Skotsko se mohlo stát vedle pořadatelského Německa druhým jistým účastníkem šampionátu, kýžený bod ale neuhrálo a po pěti soutěžních výhrách našlo přemožitele. Drtivý tlak Španělů zužitkoval v 74. minutě hlavou útočník Alvaro Morata a pojistku přidal v závěru při debutu v národním týmu záložník Oihan Sancet. La Roja ztrácí ve skupině A na Skotsko tři body a má zápas k dobru.

Alvaro Morata slaví gól Skotsku.
Alvaro Morata slaví gól Skotsku.AFP

Kypr – Norsko 0:4

Třetí je ve skupině A Norsko, jemuž pomohl k výhře 4:0 na hřišti outsidera skupiny Kypru dvěma góly kanonýr Erling Haaland. Hvězda Manchesteru City vstřelila v kvalifikaci šest branek, více, konkrétně osm, jich dal pouze Belgičan Romelu Lukaku. Seveřané v neděli přivítají Španěly, za kterými zaostávají o dva body a zároveň sehráli o zápas více.

Erling Haaland je se šesti góly druhým nejlepším střelcem kvalifikace.
Erling Haaland je se šesti góly druhým nejlepším střelcem kvalifikace.AFP

Andorra – Kosovo 0:3

Hosté o své výhře rozhodli především zásluhou Milota Rashici, jenž se podepsal pod první dva góly svého mužstva. Trefy útočníka Besiktase ovšem posunuly Kosovany jen na čtvrté místo ve skupině I, ze kterého na postup pomýšlet nemohou. Tým z Pyrenejí se potřetí za sebou v zápase neprosadil a zůstal se dvěma body na posledním místě tabulky.

Bělorusko – Rumunsko 0:0

Rumunsko remizovalo bez branek s Běloruskem a nevyužilo šanci posunout se alespoň dočasně do čela skupiny I. Na prvním místě zůstává Švýcarsko, jehož duel s Izraelem se odehraje až 15. listopadu. Izrael nenastoupí ani v neděli proti Kosovu, UEFA oba zápasy odložila kvůli válečnému stavu v zemi po sobotním útoku palestinských radikálů z hnutí Hamás.

Chorvatsko – Turecko 0:1

Turecko vrátilo bronzovým medailistům z loňského světového šampionátu březnovou domácí porážku 0:2. Dnes vstřelil jedinou branku po půlhodině útočník Baris Yilmaz. Chorvatsko ztrácí z druhého místa na dnešního soupeře tři body, má ale zápas k dobru. Oběma týmům nahrála porážka Arménie v Lotyšsku.

Lotyšsko – Arménie 2:0

Premiérový zisk bodů obstaral pro tým z Pobaltí ve 39. minutě Janis Ikaunieks, jenž dostal míč ve vápně na zlatém podnose poté, co si jeho spoluhráč úmyslně nechal přihrávku projít mezi nohama. Fanoušci v Rize si vítězství užili navzdory jeho mizivému vlivu na konečné postavení v tabulce, zato hosty prohra víceméně zbavila nálepky černého koně na postup.

Výsledky kvalifikace Eura 2024