Postup ze skupiny Plzně uhájilo Dinamo. Trnava padla v Turecku, zaváhala i Aston Villa

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Postup ze skupiny Plzně uhájilo Dinamo. Trnava padla v Turecku, zaváhala i Aston Villa

Aktualizováno
Džeko (vlevo) se dvěma góly podílel na výhře nad Trnavou.
Džeko (vlevo) se dvěma góly podílel na výhře nad Trnavou.AFP
Postup do vyřazovací fáze fotbalové Evropské konferenční ligy vybojovaly ve čtvrtek až v závěrečném kole Legia Varšava, Ferencváros, Ludogorec Razgrad a Fenerbahce. O posledním postupujícím rozhodl večerní zápas ve skupině C, po němž se díky výhře 3:0 nad Ballkani radovalo Dinamo Záhřeb. Vítězové skupin jako Viktoria Plzeň mají jisté osmifinále, týmy z druhých míst se o něj utkají s třetími týmy z Evropské ligy.

Ferencváros – Fiorentina 1:1

Výsledek utkání mezi Ferencvárosem a Fiorentinou ve skupině F sledoval s velkým očekáváním hlavně Genk, jelikož právě na něm záležel jeho postup. Aby šel belgický celek dál, potřeboval, aby maďarský mistr nebodoval.

Právě domácí šli však jako první do vedení, když se ve 48. minutě prosadil Kristoffer Zachariassen. Následně sice za hosty vyrovnal Luca Ranieri, rozhodující zásah ovšem nikdo nepřidal. Druhou postupovou příčku za Fiorentinou tak udržel Ferencváros. Celé utkání odehrál za Fialky Antonín Barák.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Dinamo Záhřeb – Ballkani 3:0

Dinamo Záhřeb si výhrou zajistilo postup do jarní fáze evropských pohárů, na první pohled přesvědčivý triumf se ovšem nerodil snadno. Šancí bylo k vidění poskrovnu, gólový účet duelu tak otevřel až ve druhé půli Dino Perič. Více riskující hosté, kteří museli bezpodmínečně vyhrát, aby mohli pomýšlet na postup, nakonec inkasovali ještě dvakrát. Sami se navíc neprosadili.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Fenerbahce – Trnava 4:0

Ve skupině H si dělaly zálusk na dvě postupová místa tři kluby, které dělil jediný bod. Fenerbahce po dvou venkovních porážkách potvrdilo, že na svém hřišti v Istanbulu body neztrácí. Trnavu pokořilo 4:0, hlavní zásluhu na tom měl Bosňan Edin Džeko, který dal v rozpětí dvou minut dvě branky. Hostům pro zranění chyběl český záložník Erik Daniel, se čtyřmi góly jejich nejlepší střelec.

Aberdeen – Eintrach Frankfurt 2:0

Eintracht Frankfurt po senzačním bundesligovém vítězství nad Bayernem Mnichov 5:1 prohrál v Aberdeenu. O první výhru skotského týmu v soutěži se postarali Duk z Kapverdských ostrovů a Slovinec Ester Sokler. Německý klub však už měl před utkáním postup v kapse.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Další zápasy

Aston Villa v minulém týdnu porazila Manchester City i Arsenal a v Mostaru dal trenér Emery příležitost několika náhradníkům. Do branky se místo argentinského mistra světa Emiliana Martíneze poprvé postavil 20letý Polák Filip Marschall. Výsledkem zápasu s minimem šancí byla remíza 1:1, která udržela anglický klub na prvním místě s přímým postupem do osmifinále.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Legia Varšava uspěla ve skupinové fázi poprvé od roku 2014. Ve skupině E v přímém souboji porazila Alkmaar 2:0. PAOK Soluň s jistotou postupu sice dovolil dát hostům z Helsinek první gól, ale sám pak vstřelil čtyři a nasbíral ve skupině G celkem 16 bodů.

Olimpija Lublaň pod vedením Zorana Zeljkoviče se stala prvním týmem po 10 zápasech, který dokázal porazit Slovan Bratislava. Výhra 2:1 ve slovenském hlavním městě už sice její osud nezměnila, slovinský celek se však díky ní s pohárovou Evropou rozloučil alespoň třetím místem. V souběžně hraném zápase totiž i kvůli dvěma červeným kartám nestačil faerský Klaksvík na favorizované Lille, s nímž prohrál 0:3.

Kompletní výsledky EKL