Smůla a půst 1537 dnů, teď báječné postupové nůžky. Štetinu miluje celá Trnava

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Smůla a půst 1537 dnů, teď báječné postupové nůžky. Štetinu miluje celá Trnava

Lukáš Štetina zažívá parádní období.
Lukáš Štetina zažívá parádní období.Profimedia
Fotbalová Trnava po čtvrtečním večeru žije nadějí, že se po čtyřech sezonách znovu dostane do základních skupin některé z evropských pohárových soutěží. Kdysi slavný Spartak se rok od roku zvedá a fanoušci nyní oslavují hlavně stopera Lukáše Štetinu (32). Jeho nůžky, které rozhodly dvojzápas s Lechem Poznaň, se staly hitem sociálních sítí.

Pro české publikum byl Štetina spíš smolař. V pražské Spartě působil v době nezdarů a sám se podepsal pod několik smolných situací. I když v obranných řadách svou robustní postavou budí respekt, s dobráckou povahou často přiznával své chyby.

Poté, co v Česku vystřídal pražskou Duklu, Spartu a Liberec, se vrátil na rodné Slovensko a je zřejmé, že angažmá v Trnavě mu svědčí. Alespoň pohled na jeho statistiky v čerstvě zahájené sezoně vypadá skoro neuvěřitelně.

V českém prostředí mu jednoduše nebylo přáno ani před brankou soupeře. Poslední gól dal v květnu roku 2019 do sítě Jablonce. Od té doby nic – až do letošního srpna. Čtyři roky a skoro čtyři měsíce – dohromady 1537 dnů čekání na přesnou trefu.

Tři góly za 14 dnů

Nakonec se Štetina dočkal až letos v létě. V odvetě 2. předkola Konferenční ligy, když pomohl vyřadit lotyšskou Audu. A jakoby tím protrhl pytel smůly. Hned v dalším utkání na hřišti Lechu Poznaň vykřesal v závěru zápasu naději brankou na 1:2. A v odvetě pak dílo báječnými nůžkami dokonal. "Ten gól dal Štetina? To je neuvěřitelné! Netuším, čo tam vepředu jako obránce dělal," kroutil hlavou trenér Michal Gašparík v rozhovru pro RTVS, která zápas na slovenském území vysílala.

"Skoro jsem v emocích omdlel, ale i takové příběhy píše život. Řekl jsem Lukášovi, že fotbal nemá logiku. Když on dá gól nůžkami, tak já můžu skončit s fotbalem," smál se kapitán trnavského týmu Martin Mikovič.

Museli jsme dát ještě další gól...

Štetina pak vše vysvětloval. "Získal jsem míč a odevzdával jsem ho mezi dva hráče. Pak jsem si řekl, že nebudu zastavovat, potřebovali jsme dát ještě další gól, tak jsem pokračoval k jejich bráně. Viděl jsem, že přijde centr, počkal jsem jen ve středu velkého vápna… A byl z toho nádherný gól," popisoval trefu trnavský zadák.

Byla to pro něj velká úleva, před startem sezony se v přípravě zranil a klub zareagoval příchodem argentinského zadáka Nicolase Gorosita. Nakonec se ale Štetina dokázal včas uzdravit a nyní prožívá jedno z nejeuforičtějších období kariéry. 

Spartak teď ještě čeká jedna těžká zkouška. Pokud chce postoupit do základní skupiny Konferenční ligy, musí vyřadit i ukrajinské Dnipro, které našlo nové domácí prostředí v Košicích. Pro slovenské fotbalové fanoušky tak budou dostupné oba duely.