Všechno se sešlo. Bude to asi největší zápas mé kariéry, říká před finále EKL Souček

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Všechno se sešlo. Bude to asi největší zápas mé kariéry, říká před finále EKL Souček
Tomáš Souček se vrací do známého prostředí.
Tomáš Souček se vrací do známého prostředí.
Profimedia
Pro fotbalistu West Hamu Tomáše Součka (28) bude středeční finále Evropské konferenční ligy proti Fiorentině v pražském Edenu, kde dlouhá léta hrával za Slavii, největším zápasem kariéry. Kapitán české reprezentace je rád, že Londýňané dostali domácí kabinu a jejich fanoušci zaujmou místa na severní tribuně. V hledišti bude mít český středopolař zhruba 30 nejbližších. S krajanem z Fiorentiny ofenzivním záložníkem Antonínem Barákem (28) se zatím nehecovali.

"Lehká nervozita je, protože v sobě mám, že je to asi největší zápas mé kariéry. I když těch velkých zápasů bylo dost - Liga mistrů, zápasy o titul, na Euru, kde jsme byli ve čtvrtfinále, nebo minulý rok semifinále Evropské ligy, tak tohle je zaprvé finále a zadruhé doma. To je spojení něčeho, co to všechno překoná o více levelů," řekl Souček.

"Pořád si říkám, že je to pohádka, že se to takhle všechno sešlo. Že jsem ve West Hamu už tři a půl roku a teď se s týmem vracím po tak dlouhé době do Edenu, kde jsem byl skoro 15 let a kde budeme mít velkou podporu. Zároveň můžeme přepsat westhamáckou historii. Kdyby se to zvládlo, tak bych tomu snad ani nevěřil, že by se to všechno takhle sešlo. Mám v hlavě, že musím udělat vše pro to, aby se to podařilo," doplnil.

Na hecování s Barákem zatím nedošlo

Navzdory omezené kapacitě 18 tisíc míst se mu podařilo získat vstupenky pro nejbližší. "Lístky nebylo úplně lehké shánět, protože zájem je opravdu velký. Ale tím, že je to v Česku, jsem využil pár známostí a budu tam mít okolo 30 lidí. Nejbližší rodina a nejbližší kamarádi se mi tam naštěstí vejdou. Rád bych dal lístek i dalším, protože zájem byl," prohlásil Souček, se kterým ve West Hamu působí i další český reprezentant obránce Vladimír Coufal.

S krajanem v barvách Fiorentiny Barákem se zatím nešpičkovali. "Ještě ne, uvidíme se až před zápasem, to možná bude až tam. Já se teď soustředím hlavně na to, abychom to s West Hamem zvládli, nechci se dostávat do nějakého hecování. Je to pro mě teď prostě soupeř, chci se soustředit na sebe. Tohle řešit spíš až po zápase, aby mě případně něco rozhazovalo," uvedl.

S Barákem by na sebe mohli v zápase hrát. "Na hřišti na sebe narazit můžeme. Je tam hodně hráčů, kteří na mě mohou hrát, může to být i Tonda. Takže teď je otázka, jestli je to výhoda nebo nevýhoda. Oba se známe hodně. Budu se na něj připravovat stejně jako na ostatní hráče, podívám se, jak hrají všichni ofenzivní střeďáci," řekl Souček.

Domácí kabina i Tribuna Sever

V Edenu si bude moct připadat jako doma. Fanoušci West Hamu, kterých bude na stadionu stejně jako příznivců Fiorentiny přes pět tisíc, totiž zaujmou severní tribunu, kde sídlí "kotel" Slavie. Tým "Kladivářů" navíc dostal domácí kabinu.

"Jsme napsaní jako hosté, ale naštěstí je to udělané jinak. Jeden tým má sever, druhý jih. My jsme dostali jak tribunu sever, za což jsem taky rád, tak i sever kabinu. Takže naštěstí budeme mít domácí. Už se mě ptali, jestli budu chtít to svoje stejné místo, tak musím říct, kde ho mám. Znám to tam hodně, možná dostanu i klíče od nějakých speciálních místností, které budou zavřené. Budu se cítit jako doma a doufám, že to pak jen ukážu na hřišti," přál si Souček.

Cíl dojít do finále v Edenu si vytyčil už před sezonou. "Už od léta, když jsem se dozvěděl, že je to v Edenu, jsem klukům říkal: Hoši, pojďme pro to udělat všechno. Je to můj domov, pojďme se tam dostat, protože je to srdcovka. Už od začátku jsem je hecoval a říkal jim, že jak se tam dostaneme, tak jim zařídím, cokoliv budou v Praze chtít. Že budu jejich průvodce kdekoliv a klidně můžu být i jejich sluha. Pomůžu jim se vším, co budou chtít, vše je to na mně. Ale prvně to finále a pak můžeme dělat takovéhle srandy," smál se Souček.

"Kluci se samozřejmě ptají, jaké to v Edenu je. Říkal jsem jim, že atmosféra bude skvělá, že fanoušci jsou blízko, že hřiště je dobré. I když je to stadion pro 20 tisíc lidí, občas jsou daleko víc slyšet a je to větší kotel než na obrovských stadionech. Věřím, že Češi budou na naší straně. Hodně nás podporují už od doby, co jsem přišel a pak se přidal Cuf (Coufal). Věřím, že nám budou přát," doplnil Souček.

Finále bez favorita

Souhlasí s tím, že finále nemá favorita. "Myslím, že to bude vyrovnané. Utkají se dva týmy, které v Konferenční lize podávaly stabilní výkony a asi zaslouženě prošly až do finále. My jsme udělali jen jednu remízu, jinak každý zápas vyhráli. Fiorentina byla taky úspěšná, i když měla párkrát štěstí v play off. Potkají se asi dva nejlepší týmy v této sezoně Konferenční ligy," mínil Souček.

West Ham odehrál poslední utkání anglické ligy v neděli 28. května, zatímco Fiorentina nastoupila k závěrečném kolu Serie A v pátek 2. června. "Na jedné straně to může být výhoda, že neztratí zápasový rytmus. Ale my zase můžeme být více natěšení na zápas po těch 10 dnech. Teď jsme trénovali, byli jsme i tři dny v Portugalsku, trochu jsme změnili prostředí. Sezona je opravdu náročná a dlouhá, ale cítím, že jako tým jsme v dobré formě. Na začátku sezony bylo hodně změn, ale teď jsme se daleko víc sehráli, zvládli jsme záchranu. Teď to jen potvrdit i v tom posledním zápase," řekl Souček.

Čtrnáctý tým anglické ligy se v úterý před polednem bude připravovat v tréninkovém centru Sparty na Strahově. "My jsme nikdy v Evropě netrénovali na tom stadionu, kde se hraje, takže to chceme dodržet. Dopoledne si zatrénujeme na Strahově, máme tam i povolení od (spoluvlastníka West Hamu a majitele Sparty) Daniela Křetínského. Já jsem s tím v pohodě, důležitější je, že finále je v Edenu," řekl s úsměvem slávistický odchovanec. "V Edenu si pak uděláme takovou procházku na 15 až 20 minut, abychom načichli stadion. To je takový náš rituál," dodal.

Přehled zápasu Fiorentina – West Ham (7. 6. – 21:00)