Vracím se domů. Bude nám přát celé Česko, těší se na finále EKL v Edenu Souček

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Vracím se domů. Bude nám přát celé Česko, těší se na finále EKL v Edenu Souček
Tomáš Souček a Vladimír Coufal se těší na pražské finále EKL.
Tomáš Souček a Vladimír Coufal se těší na pražské finále EKL.Profimedia
Záložník Tomáš Souček (28) byl nadšený, že se mu s fotbalisty West Hamu a uzdraveným českým spoluhráčem Vladimírem Coufalem (30) na lavičce náhradníků povedlo dojít do vysněného finále Evropské konferenční ligy, které se uskuteční v Praze na stadionu jeho bývalého klubu Slavie. Čtvrteční vítěznou odvetu semifinále v Alkmaaru označil osmadvacetiletý reprezentační kapitán za jedno z nejtěžších utkání kariéry, neboť měl v hlavě, jak moc se s "Kladiváři" touží představit v Edenu. Souček je přesvědčen, že ve finále proti Fiorentině s dalším krajanem záložníkem Antonínem Barákem (28) bude West Hamu přát celá česká veřejnost.

"Vracím se domů," řekl s úsměvem Souček klubové televizi. "Od začátku soutěže jsem věděl, že finále je v Praze a že se tam musíme dostat. A teď tam jsme. Prožívám teď velké emoce a strašně se na to těším. Děkuju všem, kteří k tomu pomohli," doplnil defenzivní středopolař.

Připustil, že semifinále pro něj bylo velmi náročné. "Celý zápas jsem byl strašně nervózní. Musím říct, že to bylo jedno z nejtěžších utkání mé kariéry. Bylo to semifinále a věděl jsem, že finále je u mě doma. Takže speciálně pro mě to bylo hodně těžké tím, že jsem to měl v hlavě. Musím poděkovat všem spoluhráčům za to, co předvedli, a fanouškům za podporu," prohlásil Souček.

Souček oslavoval postup po boku krajana Coufala.
Souček oslavoval postup po boku krajana Coufala.Instagram Tomáše Součka

Jeho tým díky gólu záložníka Pabla Fornalse ze čtvrté minuty nastavení zvítězil v Alkmaaru 1:0 a po domácí výhře 2:1 nizozemského soupeře i podruhé porazil. "AZ byl velmi dobrým soupeřem. Už u nás doma předvedli velmi dobrý výkon, byli velmi organizovaní. Mají výborné hráče. Byl to nejtěžší soupeř, se kterým jsme v soutěži hráli. Ale je to už semifinále. Oni postupem sem také hodně dosáhli, ale já jsem šťastný, že jsme je porazili a jsme ve finále," pochvaloval si Souček.

Ve finále 7. června se představí na stadionu Slavie, odkud do West Hamu v lednu 2020 odešel. Později ho následoval Coufal. "Praha je nejlepší město na světě. Všichni angličtí fanoušci, kteří dorazí, to tam budou milovat," smál se Souček.

Stadion v Edenu pojme necelých 20 tisíc diváků. Každý z finalistů bude mít pro své fanoušky jen pět tisíc vstupenek, do volného prodeje pak šly pouze tři tisícovky lístků. O majitelích rozhodl los. Zbytek z kapacity 19 370 míst v Edenu využije pro své potřeby UEFA.

"Vím, že to není největší stadion, ale je skvělý. Bude tam fanzóna pro fanoušky. Lidé v Česku se těší, že přivítají West Ham. Od doby, co jsem přišel a Vláďa mě následoval, začali sledovat West Ham. Myslím, že celá Česká republika bude přát West Hamu. Doufám, že dorazí hodně fanoušků West Hamu a my jim to vrátíme na hřišti," uvedl Souček.

"Kladiváři" se ve finále významného evropského poháru představí po 47 letech. V roce 1976 v tehdejším Poháru vítězů pohárů prohráli s Anderlechtem Brusel 2:4. Vloni West Ham, v němž má podíl český miliardář a majitel Sparty Daniel Křetínský, vypadl v semifinále Evropské ligy s Frankfurtem.

"Když jsem přicházel do West Hamu, vždy jsem chtěl být co nejvýš v tabulce Premier League. Minulé dvě sezony se nám v lize dařilo. Vloni jsme si vedli velmi dobře i v pohárech, ale chyběl tomu poslední kousíček v podobě finále. Teď jsme ve finále, i když je stále před námi poslední krok. Všichni chceme vyhrát tuhle trofej a zvednout ji nad hlavu," řekl Souček.

"Už teď jsme udělali obrovský úspěch. Teď to můžeme oslavit, ale pak se musíme připravit na poslední dva zápasy Premier League a následně na finále," dodal Souček, jehož týmu patří v anglické lize 15. místo a je téměř zachráněn.

AZ Alkmaar – West Ham 0:1