West Ham vyřadil Alkmaar a vydá se na finále EKL do Edenu, Barák trefil postup

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Barák vystřelil Fiorentině finále EKL v Praze, v něm se utká s West Hamem
Aktualizováno
Antonín Barák se raduje z postupové trefy.
Antonín Barák se raduje z postupové trefy.AFP
Reprezentační záložník Antonín Barák (28) zařídil fotbalistům Fiorentiny gólem v závěru prodloužení výhru 3:1 v Basileji a postup do finále Evropské konferenční ligy v Praze. Italský tým si o trofej zahraje 7. června v Edenu s West Hamem, který vyřadil Alkmaar.

Alkmaar – West Ham 0:1

Domácí se soka z Premier League nezalekli a hned od úvodu určovali tempo zápasu. Anglický celek spoléhal zejména na pevnou defenzivu, a tak v úvodu příliš zajímavých momentů k vidění nebylo. To se změnilo ve 25. minutě, kdy se k ráně zpoza vápna odhodlal hostující Lucas Paquetá a orazítkoval tyč. Jinak však nadále v prvním poločase převládala snaha o aktivitu domácích a hra ze zajištěné obrany West Hamu.

Ve 49. minutě se ke střele ve vápně dostal Sven Mijnans, s jeho přízemním pokusem si ovšem Areola poradil. Na druhé straně o několik minut později nebezpečně pálil kapitán Hammers Declan Rice a Mathew Ryan musel vytáhnout dobrý zákrok. Další příležitost nizozemského celku měl Pantelis Chatzidiakos, jeho přízemní střelu ale opět vykryl francouzský gólman ve službách Kladivářů.

Hodnocení hráčů.
Hodnocení hráčů.Livesport

Domácí museli v závěru hru zkusit více otevřít, z čehož mohl pramenit gól The Irons, Nayef Aguerd měl ovšem těžkou pozici a odkrytou bránu netrefil. V závěru se Hammers přece jen dočkali gólu. Pablo Fornals vybojoval na polovině hřiště balon a po hezké individuální akci podtrhl postup Kladivářů.

Basilej – Fiorentina 1:3p

Oba celky vstoupily do zápasu velmi aktivně a i přes jednobrankový náskok domácích to byla právě Basilej, která se projevovala nebezpečnějšími útočnými výpady a především rychlé protiútoky dělaly obraně Fialek problémy. O první změnu skóre se ale navzdory ofenzivnímu snažení červenomodrých postaral italský tým. González se nádherně uvolnil při rohovém kopu Cristiana Biraghiho a nekompromisně zakončil hlavou do levého spodního rohu.

Když už to vypadalo, že má Fiorentina utkání ve svých rukách, promluvil do zápasového dění mladičký Amdouni. Ničitel italských snů se v 55. minutě prohnal pokutovým územím a individuální akcí vyrovnal skóre. Fialky se však nenechaly podruhé podrobit švýcarským útočníkem. Po nepřesvědčivé hlavičce jednoho z bránících hráčů se do míče opřel González a znovu rozvlnil síť gólmana Marwina Hitze.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

V prodloužení se hned dvakrát dostali do vyložené příležitosti hráči Fiorentiny. Hlavička střídajícího žolíka Luky Joviče ani střela Giacoma Bonaventury ovšem neobstály před neoblomným Hitzem. V úplném závěru střetnutí už ale hráči Fialek slavili. Barák, který na hřiště nastoupil až na druhou půli prodloužení, se na hranici malého vápna dostal k odraženému balonu a ranou k levé tyči poslal svůj tým do finále.