Sparta – Liverpool: Jak se Reds před bojem na Letné daří? Změny ve středu pole a kvalitní mladíci

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Pohled z Anglie: Jak se před Spartou daří Liverpoolu? Změny ve středu pole a kvalitní mladíci

Darwin Núňez a Virgil van Dijk slaví gól.
Darwin Núňez a Virgil van Dijk slaví gól.Profimedia
Liverpool čeká ve čtvrtek v Evropské lize utkání proti pražské Spartě a tento zápas nesledují jen čeští fanoušci. Proto se anglická redakce Livesport Zpráv podívala na to, jak se Reds daří od začátku letošní sezony a přidala několik zajímavých postřehů.

Velké změny ve středu pole

Poté, co Liverpoolu v sezoně 2021/22 jen těsně unikl historický počin v podobě čtyř získaných trofejí, se očekávalo, že bude v dalším ročníku pokračovat v boji na všech frontách. To se však nepotvrdilo a svěřenci Jürgena Kloppa se v Premier League potáceli na pátém místě a v osmifinále Ligy mistrů vypadli s Realem Madrid.

Příznivci, odborníci i bývalí hráči nabídli tehdy hned několik vysvětlení, která by pomohla pochopit pozoruhodný propad Reds – žádné z nich však nebylo více než zatracující hodnocení stárnoucího a zraněním náchylného středu zálohy Liverpoolu.

Naby Keita a Alex Oxlade-Chamberlain byli prvními, kdo klub po vypršení smlouvy v létě opustili, a poté se kapitán klubu Jordan Henderson a také Fabinho vydali za velkými penězi do saúdské Pro League. Bylo třeba provést drastickou rekonstrukci a přestavba začala podpisem vítěze mistrovství světa Alexise Mac Allistera a maďarského kapitána Dominika Szoboszlaie.

Po neúspěšných pokusech o příchod Moisese Caiceda a Romea Lavii, kteří oba přestoupili do Chelsea, přišel zkušený japonský internacionál Wataru Endo a v poslední den přestupního období následoval žádaný Ryan Gravenberch.

Adaptace na náročný styl hry, jako je ten Kloppův, může vždycky nějakou dobu trvat. Ale tady tomu tak nebylo. Mladistvý elán a kvalita Maca Allistera, Szoboszlaie a Gravenbercha oživily vyčerpanou liverpoolskou mašinu. Po poněkud náročnějším zabydlování začal Endo ukazovat své kvality a přidal tak další a výrazně tak zpevnil zadní linii, kterou hlídal neprostupný kapitán Virgil van Dijk.

Když se k tomu přidají vynikající výkony Curtise Jonese a Harveyho Elliotta, Liverpool během 12 měsíců proměnil do očí bijící slabinu v jednu ze svých největších předností.

Mladíci se prosazují

Přestože se Liverpool nachází na špičce tabulky Premier League a z posledních 18 zápasů ve všech soutěžích prohrál pouze jeden, v posledních měsících to pro něj není úplně jednoduchá záležitost.

Klíčoví hráči prvního týmu, jako jsou Alisson, Trent Alexander-Arnold a Mohamed Salah, se potýkali s dlouhými výpadky a Joel Matip a Thiago Alcantara se do konce sezony pravděpodobně už neobjeví. Další zranění Jonese, Szobozslaie, Dioga Joty a Darwina Núňeze značně zúžila kádr, ale Klopp zvládl klíčové zápasy, především díky řadě mladíků z klubové akademie.

Livesport Daily #209: České kluby v Evropě? Dál postoupí všechny tři, věří Zdeněk Zlámal
Livesport

Dvacetiletý Conor Bradley a jednadvacetiletý Jarell Quansah se v obraně téměř neprosadili, zatímco James McConnell, devatenáctiletý Bobby Clark a osmnáctiletý Lewis Koumas se postarali o důležitou pomoc ve středu pole a dopřáli tolik potřebný odpočinek hráčům jako Endo a Mac Allister.

Dalším absolventem akademie, který se chopil své příležitosti, je osmnáctiletý Jayden Danns narozený v Liverpoolu, který se prosadil z lavičky náhradníků při finálovém vítězství EFL Cupu nad Chelsea a poté vstřelil své první góly za klub v zápase proti Southamptonu v FA Cupu.

Hloubka kádru, který má Němec k dispozici, je nejsilnější, jakou kdy za dobu svého působení v klubu měl, a poskytuje tak Kloppovi ideální příležitost zakončit svou vládu plnou trofejí dalším cenným kusem.

Hráči Liverpoolu slaví vítězství v EFL Cupu.
Hráči Liverpoolu slaví vítězství v EFL Cupu.AFP

Núňeze nikdy neodepisujte

Liverpool se v průběhu let prezentuje jako tým, který se nerad vzdává. Jeden z momentů, který je v čerstvé paměti, je Núňezův gól. Minulý týden totiž Uruguayec vstřelil dramatický vítězný gól v 99. minutě ligového zápasu proti Nottinghamu Forest a jeho tým tak vyhrál 1:0. Liverpool znovu ukázal, že vždy hraje až do posledních vteřin zápasu.

Historie ukázala, že přesně tohle je příznačné pro tým, který vyhrává trofeje. Však zavzpomínejme na Manchester United před zhruba 20 lety, když na střídačce vládl Alex Ferguson.

V této sezoně Núňez skutečně září. Vstřelil více vítězných gólů než kterýkoli jiný hráč v Premier League, což je ohromující vzhledem k tomu, jak ostrou kritiku občas musí snést. Svým gólem proti Nottinghamu Forest si připsal šestý vítězný zápas v anglické nejvyšší soutěži v tomto období.

Pro srovnání: Erling Haaland z Manchesteru City a hvězda Aston Villy Ollie Watkins mají na kontě pět vítězných zásahů...

Přehled zápasu Sparta – Liverpool (18:45)