Baník si doma zastřílel, góly padaly i v Liberci. Slovácko bere tři body, Dynamo žádný

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Baník si doma zastřílel, góly padaly i v Liberci. Slovácko bere tři body, Dynamo žádný
První gól Baníku vstřelil Ewerton.
První gól Baníku vstřelil Ewerton.fcb.cz
Tečku za 9. kolem FORTUNA:LIGY napsaly první duely sobotního programu, v nichž nebyla nouze o gólové hody. Hned šest branek padlo v Ostravě, která si smlsla 5:1 na Zlínu, a v Liberci, jenž se v severočeském derby rozešel smírně s Teplicemi (3:3). K pohodlnému vítězství 2:0 s Karvinou dokráčeli na domácí půdě fotbalisté Slovácka, zatímco České Budějovice doma nestačily na Mladou Boleslav (1:2).

Baník Ostrava –⁠ Zlín 5:1

Ostravané si náznak šance připravili už v deváté minutě, kdy na nebezpečný pas za obranu jen těsně nedosáhl Ewerton. Toho ale nevyužitá příležitost nemusela mrzet, jelikož se záhy prosadil. Z pravé strany poslal Jiří Boula tečovanou přihrávku před bránu, odkud 26letý Brazilec zamířil přímo pod břevno. Chvíli nato to mohlo být už o dva góly, ránu Davida Buchty z hranice malého vápna ale lapil Matej Rakovan.

Zvýšit skóre mohl několikrát také aktivní Filip Kubala, při zakončení se ale odchovanci Slovácka nedařilo. Zlín se k první střele propracoval až po půlhodině, stála ovšem za to. Antonín Fantiš našel na ose hřiště osamoceného Dominika Simerského, jenž otřel svůj dalekonosný pokus o tyč a vyrovnal.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Krátce po změně stran už ovšem Ševci znovu ztráceli. Po nahrávce Ewertona se s balonem uvnitř vápna otočil Kubala a přesnou ranou na zadní tyč poslal Baník do vedení. Lehkost na kopačkách Slezanů byla po jeho trefě znát a v 57. minutě skórovali potřetí. K odraženému míči se po přízemním centru agilního Ewertona dostal Tomáš Rigo, který prudkým volejem rozvlnil Rakovanovu síť.

Brazilský útočník zásoboval své spoluhráče i nadále. Po jeho přiťuknutí asistoval Patrick Kpozo u druhého zásahu Kubaly, jenž uklízel balon do zcela odkryté brány. V 77. minutě mohl Ewerton vstřelit pátý gól Ostravy, pro něj netypické zakončení hlavou ale Rakovan vyrazil. K poslední změně skóre tak došlo až po ráně pod břevno z kopačky Abdullahiho Tanka.

České Budějovice –⁠ Mladá Boleslav 1:2

První trefu měl na kopačce už po dvou minutách zcela nehlídaný mladoboleslavský Vojtěch Kubista, který si naběhl na přesný centr Marka Matějovského, a pohotovým zakončením poslal balon těsně vedle tyče. Po další akci Středočechů se už skóre měnilo. Vasil Kušej vyslal za obranu Matěje Pulkraba, jenž šel neohroženě do tvrdého střetu s gólmanem Martinem Janáčkem. Po srážce obou hráčů se balon odrazil k Dominiku Kostkovi, který ho dorazil do odkryté sítě.

O vyrovnání se mohl krátce před pauzou postarat Quadri Adediran, jehož jedovatou střelu do levé části brány musel pohotovým zákrokem zneškodnit Matouš Trmal.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Černobílí po změně stran zvýšili útočnou aktivitu, což ovšem k žádnému ofenzivnímu koncertu nevedlo. Zajímavou akcí se prezentoval jen Wale Musa Alli, jenž poslal z levého křídla centr do vápna domácích. Nigerijský křídelník balon netrefil ideálně a ten se nenápadně snesl až na břevno Trmalovy brány.

O navýšení mladoboleslavského náskoku se v 68. minutě pokoušel Yusuf, jehož dělovka se jen těsně nevešla mezi tři tyče. Dynamo se gólového úspěchu dočkalo o sedm minut později, kdy střílený centr Adedirana usměrnil za Trmalova záda střídající Zdeněk Ondrášek. Nerozhodný stav však nevydržel dlouho, jelikož se v 83. minutě prosadil po přihrávce Yusufa šťastnou ranou Martin Suchomel.

Slovan Liberec –⁠ Teplice 3:3

Liberečtí v úvodu dominovali na míči, první trefa ovšem přišla z kopačky Jana Knapíka. Ten poslal prudký pokus ze střední vzdálenosti do pravého dolního rohu, kam Olivier Vliegen nedosáhl. Belgický brankář musel o pár sekund později lovit míč ze sítě znovu, tentokrát po střele Filipa Havelky zpoza vápna, jenž mířil na opačnou stranu než před ním jeho spoluhráč.

Odpověď mohla přijít záhy po faulu na aktivního Ahmada Ghaliho, nicméně překvapivě střílený přímý kop Lubomíra Tupty vyrazil Tomáš Grigar. Ještě před odehráním 20 minut na sebe opět strhl pozornost rychlík Ghali, jehož centr si do vlastní brány nešikovně srazil Štěpán Chaloupek. Srovnání přišlo v prvním dějství, kdy se po krásném přiklepnutí hrudí od Jana Mikuly prosadil Mohamed Doumbia. A aby toho nebylo málo, Liberec stihl ještě před přestávkou otočit. Tupta se sice neprosadil po fantastické průnikovce Ghaliho, ale parádní rána Ivana Varfolomejeva pod břevno už v Grigarově brance skončila.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Vedení domácím dlouho nevydrželo, neboť Marios Pourzitidis v pokutovém území fauloval Daniela Filu, jenž se také ujal exekuce pokutového kopu. Mladý útočník s přehledem poslal Belgičana na druhou stranu a srovnal. Druhá polovina ale rozhodně nepřinesla takovou podívanou jako ta předešlá.

Na obou stranách diváci viděli náznaky příležitostí, nicméně pořádné nebezpečí přišlo až ke konci po chybě Grigara, jenže Chidera Okoh těsně minul. Slovanu tak nepomohla ani čtvrthodinová přesilovka po vyloučení Petra Hronka, a to především kvůli několika skvělým zákrokům Grigara v úplném závěru zápasu.

Slovácko –⁠ Karviná 2:0

Na nepovedený výkon v Praze odpovědělo Slovácko tím nejlepším možným způsobem. Již ve druhé minutě využil zaváhání hostující obrany Daniel Holzer a ranou k tyči překonal Dominika Holce. Vedení svěřenců Martina Svědíka mohl ještě v první desetiminutovce navýšit Milan Petržela, z nadějné pozice se ale k zakončení neodhodlal.

Domácí se přesto druhé trefy zakrátko dočkali, když Holzer našel na hranici vápna zcela osamoceného Matěje Valentu, který střelou do protipohybu gólmana navýšil náskok modrobílých. Karviná se k ohrožení branky soupeře nedostávala, ve 28. minutě naopak mohla znovu inkasovat, hlavička Stanislava Hofmanna po rohovém kopu ale mezi tři tyče nezamířila. Skóre se do poločasové přestávky již neměnilo, neboť Filipa Vechetu vychytal v obrovské příležitosti Holec.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Domácí dvougólový náskok uspokojil a v úvodu druhého dějství šancí ubylo. To se několikrát snažil změnit Jiří Fleišman, všechny pokusy zkušeného obránce ale defenziva Slovácka včas zablokovala. V 65. minutě tak mohli znovu udeřit modrobílí, Petržela ale po souhře s Vechetou branku Karviné výrazně přestřelil.

O tři minuty později byli Slezané blízko své první trefy, když Milana Heču tečovanou ranou překonal Alex Iván. Domácího gólmana ale zastoupil Michal Kadlec, který míč směřující do opuštěné branky včas odklidil. Oproti úvodu druhé půle šancí výrazně přibylo, pokus střídajícího Seung-Bin Kima v 74. minutě Holec nohou vyrazil. Karviňáci závěr duelu již nezdramatizovali, neboť trefa Luckyho Ezeha kvůli hraní rukou neplatila.

Tabulka FORTUNA:LIGY