Boj o ligový život pokračuje: Trummer odlepil Budějovice ode dna, Karviná i Zlín bez bodu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Boj o ligový život pokračuje: Trummer odlepil Budějovice ode dna, Karviná i Zlín bez bodu

Aktualizováno
Budějovice spasil dvěma góly netradiční střelec Vincent Trummer.
Budějovice spasil dvěma góly netradiční střelec Vincent Trummer.Profimedia
Základní část FORTUNA:LIGY je minulostí, elitní tuzemský fotbal však z trávníků nezmizel. První kolo nadstavbového programu zahájila trojice zápasů ve skupině o udržení. Poslední České Budějovice zaskočily na domácí půdě Bohemians, pod vítězství 2:1 a skok ze dna tabulky na 14. místo se podepsal dvěma góly rakouský obránce Vincent Trummer. Konkurentům Dynama se tolik nedařilo – zatímco Zlín padl v Pardubicích 0:2, Karviná ztratila dobře rozehraný zápas v Jablonci v samotném závěru utkání (2:3).

České Budějovice – Bohemians 2:1

Černobílí se mohli radovat z přesné trefy už v sedmé minutě, Florent Poulolo ale poslal svou hlavičku mimo tři tyče brány Lukáše Soukupa. Zodpovědnost tak na sebe musel vzít Trummer. Rakouský obránce Českých Budějovic si povedenou ranou z hranice velkého vápna připsal první zářez ve Fortuna lize.

Ve 38. minutě zahrál po rohovém kopu Klokanů rukou Wale Musa Alli. Nabídnutou penaltou Jan Kovařík nepohrdl, a i když Dávid Šípoš zvolil správnou stranu, na míč nedosáhl.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Vrátit vedení Dynamu mohl Poulolo. Stoper původem z Martiniku ale v šanci podobné té z prvního poločasu mířil několik decimetrů nad břevno brány Bohemians. Parádní centr Uroše Laziče se na zadní tyč k Janu Suchanovi díky včasnému bloku Antonína Křapky pro změnu vůbec nedostal.

Vincent Trummer prožil báječný duel.
Vincent Trummer prožil báječný duel.Opta by Stats Perform / Profimedia

Šance Budějovic se i nadále sčítaly. Alliho i Zdeňka Ondráška nicméně pohotovými zákroky vychytal Soukup. Udeřit tak mohli hosté z Vršovic. Střídající Robert Hrubý si našel balon za hranicí velkého vápna, volejem ovšem těsně minul domácí bránu. V poslední nastavené minutě však svěřence trenéra Jaroslava Veselého rozesmutnil parádním rozhodujícím gólem Trummer.

Pardubice – Zlín 2:0

Pardubičtí fotbalisté v úvodu utkání disponovali územní převahou, kterou mohli přetavit ve vedoucí trefu po 10 minutách hry. Rychlou kombinací a dvěma kolmými přihrávkami vyslali domácí do šance Vojtěcha Patráka, jenž však přízemní ranou na zadní tyč minul. Ševci si po několika nepřesných střelách ze střední vzdálenosti vypracovali první nebezpečnou příležitost ve 26. minutě, kdy technický pokus Libora Holíka ztlumil v rukavicích Antonín Kinský.

Protějšek mladého gólmana Východočechů Stanislav Dostál krátce nato zachyboval, když nedosáhl na centr ze strany. Díky tomu se k hlavičce před poloodkrytou brankou dostal Kryštof Daněk. Ten ale své střelecké trápení, které trvá již dva měsíce, neprolomil.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Skóre se tak poprvé měnilo až ve druhém dějství. Daňkův rohový kop odvrátila defenziva nedůrazně k Ichovi, jenž pohotovým zakončením přes hlavu poslal Pardubice do vedení. Moravský celek mohl přispěchat s odpovědí ještě před hodinou hry. Do centru Martina Cedidly se totiž položil Jakub Janetzký, jeho hlavičku nicméně nadvakrát fantasticky zlikvidoval Kinský.

Skvělý zákrok předvedl na druhé straně také Dostál, který vyškrábl technickou ránu Michala Hlavatého z přímého kopu. Ševci v závěru vsadili vše na útočení, díky čemuž v jejich defenzivě vznikaly mezírky. Toho domácí dokonale využili v 85. minutě, kdy Vojtěch Sychra předložil míč před odkrytou branku Ladislavu Krobotovi a ten pohodlně rozvlnil síť.

Jablonec – Karviná 3:2

První zajímavější příležitost si vytvořil Lukáš Budínský. Kapitán Slezanů se ujal rozehrání přímého kopu, jeho pumelice ze strany však rozvlnila pouze boční síť. Hosté zahrozili znovu ve 25. minutě, kdy průnikovou přihrávku stíhal Martin Regáli. K zakončení se ovšem nedostal, neboť Vilém Fendrich skvělým výběhem šanci zlikvidoval. Po půlhodině hry se už Karviňáci radovali, když si prodloužený balon od rohového praporku srazil do vlastní branky Haiderson Hurtado.

Jablonečtí přispěchali s okamžitou odpovědí. Po rychlém postupu se opřel do míče na penaltovém puntíku špatně pokrytý Vakhtang Chanturishvili a vyrovnal. V závěru poločasu musel trávník opustit gólman Dominik Holec. Změna mezi třemi tyčemi Karvinou nepoznamenala, naopak hosté mohli jít znovu do vedení, avšak Regáli napálil pouze levou tyč.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Hurtado stál u dalšího klíčového momentu soupeře i ve druhé půli. Před hodinou hry zastavil útok Karviné jen za cenu faulu, čímž si vysloužil žlutou kartu. K nedovolenému zákroku došlo na boční hranici vápna, což nebývá častá pozice pro střelbu. K míči se ovšem postavil Jiří Fleišman a povedenou ranou pod břevno překvapil Viléma Fendricha. Rychlé vyrovnání Severočechů tentokrát nenastalo.

Slezané dlouho bránili hubený náskok, ale do závěrečného hvizdu nevydrželi. Na centr Matěje Polidara ze strany si nejlépe naskočil Jakub Martinec a v 89. minutě vyrovnal. Nečekaný zvrat celého duelu nastal v nastavení, když se nejprve domácí dožadovali penalty. Sudí jim přiřkl pouze rohový kop, ze kterého se nakonec urodila vítězná branka Matěje Náprstka.

Tabulka FORTUNA:LIGY