Livesport hráč kola české ligy: První hattrick, pevné nervy i (ne)tradiční střelec

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Livesport hráč kola české ligy: První hattrick, pevné nervy i (ne)tradiční střelec

Muhamed Tijani nasázel hattrick do sítě olomoucké Sigmy.
Muhamed Tijani nasázel hattrick do sítě olomoucké Sigmy.@fcbanikostrava
Individuální výkony měly v posledním kole základní části FORTUNA:LIGY výrazný vliv na budoucnost klubů. Zatímco ostravskému Baníku nestačil na úprk ze záchranářských bojů ani hattrick Muhameda Tijaniho (22), českobudějovické Dynamo i díky dvěma trefám Marcela Čermáka (24) unikly do prostřední skupiny. Dvakrát se v neděli prosadil také dosud kritizovaný Awer Mabil (27), který proměnil obě sparťanské penalty v Liberci a vystřílel tak Letenským výraznou výhodu pro nadstavbu.

Muhamed Tijani (Baník Ostrava)

Hattrick neviděla česká nejvyšší soutěž od 22. října loňského roku, kdy se v Ďolíčku proti Pardubicím třikrát prosadil stále nejlepší střelec ligy Jakub Řezníček.

Nyní třikrát v jednom zápase skóroval ostravský Tijani. Nigérijský útočník po dvou trefách do sítě Viktorie Plzeň sestřelil hattrickem olomouckou Sigmu a aktuálně má na svém kontě osm ligových tref.

První gól obstaral vytáhlý forvard ve 22. minutě po přesném centru Srdjana Plavšiče hlavou, o tři minuty později se dostal k míči po přihrávce Jiřího Klímy, využil svého důrazu a poslal Baník do dvoubrankového vedení. Hattrick Nigerijec završil deset minut před koncem utkání, kdy na jeho přízemní ránu z 18 metrů brankář Tadeáš Stoppen nedosáhl. Jednu trefu hlavou pak sudí navíc Tijanimu neuznali kvůli ofsajdu.

"Dnes mu to vyšlo dokonale. Dal tři góly, trefil první hattrick v lize. Za tu práci, kterou zde odvádí, si to skutečně zaslouží. Dříve mu bylo vyčítáno, že nedává branky, ale on se po fyzické stránce neuvěřitelně změnil. Momentálně je to ten útočník, kterého tak moc potřebujeme," chválil v pozápasovém rozhovoru svého svěřence trenér Pavel Hapal.

Tijani se stal nečekaným trumfem ostravského Baníku, daleko více se po loňské sezoně očekávalo od Ladislava Almásiho. Ten ale i vinou zdravotních potíží odehrál jen 17 utkání a v poslední době nastupuje na hřiště až jako střídající hráč. 

Další hvězdy víkendu

Awer Mabil (Sparta Praha)

Mabil se po svém přesunu do pražské Sparty na hřišti objevoval sporadicky a pokud hrál, nebyly jeho výkony hodnoceny pozitivně. Přesto mu trenér Brian Priske dal příležitost v zápase v Liberci, kde ho o přestávce poslal na hřiště místo Lukáše Haraslína. Bylo to teprve podruhé od únorového zápasu proti Jablonci, kdy Mabil dostal šanci hrát celý poločas. 

Australan se odvděčil. Při absenci Ladislava Krejčího na sebe vzal zodpovědnost při exekuci pokutových kopů. Ukázal sebevědomí, obě nařízené penalty s přehledem proměnil a svými prvními zásahy poslal Spartu do čela ligy. "Awer si věřil nejvíce, byl přesvědčený, že to dá. Klobouk dolů před ním, jak to zvládl," ocenil v pozápasovém rozhovoru svého spoluhráče David Pavelka.

Marcel Čermák (České Budějovice)

Po návratu ze slovinské Aluminije prožil Čermák dvě průměrné sezóny v Příbrami, kde odehrál 35 utkání a vstřelil jen dvě branky. Od začátku jara však pravidelně nastupuje v sestavě českobudějovického Dynama, v jehož dresu v závěru základní části probudil své střelecké já.

Poté, co v minulém kole v nastavení zachránil pro Dynamo bod na hřišti Zbrojovky Brno, se tentokrát dvakrát trefil do sítě Pardubic. Skóre otevřel krátce před pauzou, kdy využil vynikající práce Lukáše Čmelíka a dotlačil míč za klečícího Florina Nitu. Ve druhém případě, mu míč kolmicí ideálně nachystal Jakub Hora a Čermák nádhernou střelou pod břevno zvyšoval svou čtvrtou brankou v sezoně už na 3:0. 

Bývalý mládežnický reprezentant, který působil i v juniorce pražské Slavie odehrál jeden ze svých nejlepších zápasů v nejvyšší české soutěži. Především díky jeho výkonu mají České Budějovice jistotu, že budou hrát první ligu i v následující sezoně.

Tomáš Chorý (Viktoria Plzeň)

Mizerné jaro zakončil úřadující mistr remízou na domácí půdě s Teplicemi a na možnou obhajobu mistrovského titulu ztrácí na vedoucí Spartu propastných 11 bodů.

Alespoň bod zařídil plzeňské Viktorii v závěru nejaktivnější hráč zápasu Chorý, který se prosadil po skrumáži v pokutovém území efektním zakončením. Vysoký útočník skóroval ve druhém z posledních tří utkání a dostal se už na 13 branek, což je pro něj dosavadní ligové maximum.

"Neustále se opakuje scénář, ve kterém nabídneme soupeři jednu šanci a je z toho hned gól. Pak už to bylo vesměs na jednu bránu, bohužel jsme vytěžili jen vyrovnání," řekl Chorý v pozápasovém rozhovoru pro klubový web. Plzeň je po další ztrátě téměř jistě mimo hru o titul, na třetí příčce má ale náskok devíti bodů na čtvrté Bohemians.

Tomáš Chorý zařídil Plzni alespoň bod.
Tomáš Chorý zařídil Plzni alespoň bod.FC Viktoria Plzeň